Danes je bilo v naših krajih pestro. Že ob šestih zjutraj je bilo slišati kolono avtomobilov in traktorjev, ki so peljali proti mestu in nato v Lendavske gorice. Kam? Na trgatev! 🙂 Nekateri so na ta sobotni jesenski dan obirali grozdje, drugi smo bili pa pridni doma. 😉
Grozdje je samo po sebi odlična brezgrešna sladica. Kadar ga imamo preveč pripravimo odličen sok, ki ga lahko dodamo marmeladam. Je namreč odličen nadomestek sladkorja! Tokrat sem grozdje kombinirala z domačimi jabolki in nastala je odlična marmelada! In to popolnoma naravno sladka! 🙂
BREZGREŠNA MARMELADA Z GROZDNIM SOKOM
2 litra domačega sveže iztisnjenega soka črnega grozdja
1 kg jabolk, olupljenih in narezanih na kose
6 čajnih žličk agar agar želirnega sredstva
- S sokovnikom iztisnemo sok črnega grozdja. Če sokovnika nimamo, lahko uporabimo tudi blender. Z blenderjem zmiksamo grozdje, ter sok nato precedimo, da odstranimo peške.
* Pri zmogljivejšem blenderju, ki zmelje tudi peške, soka verjetno ne bo potrebno precediti, bo pa zaradi tega verjetno gostejši, kar bo vplivalo na gostoto marmelade. Zato v tem primeru po želji prilagodite količino agar agar želirnega sredstva v receptu, da dosežete željeno gostoto marmelade. - V lonec vlijemo grozdni sok, ter vanj vmešamo agar agar. Z metlico dobro premešamo, da se raztopi. Dodamo na kose narezana jabolka, ter postavimo na ogenj kuhati.
- Ko zavre, kuhamo še 5 minut.
- Od kuhanja zmehčana jabolka sedaj zmečkamo s paličnim mešalnikom, ter celotno maso dobro premešamo.
- Marmelado vlivamo v čiste kozarce in pri tem pazimo, da kozarce tesno zapremo. (Raje natočimo marmelado čisto do vrha kozarca, tako da pri zapiranju pokrova še nekaj marmelade steče čez rob. Zelo pomembno je, da v kozarcu ni zraka!)
- Zaprte kozarce damo v pekač, ter v pečico. V pekač nalijemo nekaj vode, da kozarci ne počijo, ter vklopimo pečico na 80°C za 30 minut. Nato pečico ugasnemo, kozarce pa pustimo v zaprti pečici, da se počasi ohlajajo. (To lahko traja nekaj ur.)
- Tako pripravljena marmelada lahko stoji tudi več let. Hranimo jo v temnem in suhem prostoru. Uporabimo jo lahko pri različnih jedeh. Pripravimo lahko tudi odličen brezgrešni biskvit in čez namažemo brezgrešno marmelado, mmmmm….. 🙂
Dodaj komentar