
Vsako pomlad komaj čakam, da se vreme otopli in da lahko končno začnem miksati svoje brezgrešne sladolede. To sicer ne pomeni, da sladoleda ne moremo jesti pozimi… Seveda, ga lahko, vendar, ker sem bolj zmrzljive sorte, me pozimi od sladoleda samo še bolj zebe. Tudi zaradi tega imam rada poletje, ker je to čas, ko ga lahko pojem toliko, kot si ga želim.
Sladoled je od nekdaj moja absolutno najljubša sladica ever. Lahko bi živela samo od sladoleda. Odkar poznam brezgrešni sladoled pa v najhujši poletni vročini tudi velikokrat dobesedno živim od sladoleda. 😄
Brezgrešni sladoled je pripravljen iz 100% sadja. Za osnovo ponavadi uporabim zelo zrele banane, ki jih za nekaj ur zamrznem. Banane dajo sladoledu lepo kremasto strukturo, kot da bi jedli čisto pravi kremni sladoled. Hkrati pa so banane dovolj sladke, da sladoleda ni potrebno dodatno sladkati. Po želji mu lahko dodamo še drugo sadje. Z jagodami je sladoled res zelo okusen. Kadar pripravljam sladoled samo zase, ponavadi uporabim 2 ali 3 srednje velike banane, odvisno od tega kako lačna sem. Ja, brezgrešni sladoled jem, kadar sem lačna, tako kot vse ostale brezgrešne sladice. 😄
Včasih mi kdo pove: “Ampak banane so precej kalorične in bojim se, da se bom zredila.”
O bananah lahko zasledimo zelo nasprotujoče si trditve. Nekateri pravijo, da redijo, drugi, da lahko z njimi shujšamo. Kaj zdaj drži? V mojem primeru vsekakor drži, da lahko z bananami shujšamo in v nadaljevanju bom tudi napisala kako.
Resda banane niso hrana “brez kalorij”, vendar pri Brezgrešnih sladicah tako ali tako ne gre za to. Kalorije potrebujemo za energijo, za to, da živimo. Obsedenost s “hrano brez kalorij”, ki se pojavlja v zadnjem času, se meni zdi čisto mimo. Kdor želi jesti “hrano brez kalorij”, tisti že ne potrebuje hrane, ampak prej kaj drugega. Živila, ki domnevno nimajo kalorij, samo vzpodbujajo motnjo, ko jemo iz razloga, da bi zapolnili neko čustveno praznino. Hrana pa na dolgi rok tako ali tako ne more rešiti naših čustvenih težav in slej ko prej se bomo morali s težavami spopasti na drugačen način.
Popolnoma naravno je, da jemo hrano, ki ima kalorije, vendar ni vseeno iz kakšnega vira te kalorije prihajajo. Za naše zdravje, počutje in pa tudi izgled ni vseeno ali pojemo 300 kcal s tremi bananami ali pa z enim samim kosom tortice, pripravljenim z belo moko, sladkorjem in margarino.
Nedolgo nazaj sem za neko revijo pripravila tri recepte, med katerimi je bil tudi bananin sladoled, in novinarka je želela objaviti tudi kalorično vrednost teh brezgrešnih sladic. Ko sem recepte vpisala v aplikacijo za izračun kalorij, je izmed treh receptov imel brezgrešni bananin sladoled največ kalorij. To me je vznemirilo, ker so ravno banane tista hrana, ki je pojem največ, kadarkoli želim shujšati in vedno deluje. Zelo krivično se mi je zdelo banane tako očrniti samo zaradi njihove kalorične vrednosti.
Brezgrešni sladoled z bananami jem takrat, ko želim izgubiti nekaj telesne maščobe. Moram tako napisati, ker trenutno moj cilj ni shujšati – zame bi bilo nezdravo, če bi imela manj kilogramov, vendar je z bananami preverjeno možno tudi shujšati, komur je to cilj. Po koncu zime imam tudi jaz več maščobnih oblog na telesu (in manj mišičnega tkiva). Pozimi se manj gibam in tudi jem več kuhane in bolj močne hrane, saj me sicer preveč zebe. Ko pride pomlad, se začnem več gibati, pa tudi v prehrano dodam več sveže zelenjave in sadja. Tako se na naraven način znebim maščobnih oblog, ki so se mi nabrale čez zimo.
Banane vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, ki se jih v zadnjem času prikazuje kot nekaj slabega, nekaj, čemur se je potrebno izogibati, vendar ogljikove hidrate potrebujemo, ker oskrbujejo naše možgane in telo z energijo za vsakodnevne opravke. Z bananami dobim energijo, ki jo potrebujem za svoje aktivnosti, so pa tudi odličen prigrizek med obroki.
Že v objavi Moja skrivnost kako jesti vse, kar si želim, ne da bi se zredila sem pisala o tem kako se velikokrat, ko na poti postanem lačna, zatečem ravno k bananam. Banane so odličen fast food. Sredi dneva nam dajo dovolj energije, da nadaljujemo s svojim delom, hkrati nas pa tudi nasitijo, da lažje zdržimo do naslednjega obroka in se s tem izognemo manj zdravim prigrizkom (keksom, čokoladicam, belim pekovskim izdelkom, ipd.). Banane vsebujejo veliko vlaknin, zato nam dajo občutek sitosti, pa tudi ugodno vplivajo na prebavo.
Poleg tega so banane bogate z vitamini in minerali. Meni je posebno všeč, da imajo visoko vsebnost kalija. Kalij vpliva na krčenje mišič, pa na živčevje, kar pa jaz najbolj opazim pri sebi, je njihov blagodejni učinek na PMS. Banane so eden najboljših painkillerjev (protibolečinskih sredstev) pri menstrualnih krčih. Veliko bolj zdravo je pojesti nekaj banan, kot pa se zatekati k tabletam proti bolečinam. Punce imamo tako še en dober razlog je, da jemo bananin sladoled in se na ta način tudi malo razvajamo. ☺ (Meni pri tem ponavadi koristi, ko pojem 3-5 srednje velikih banan.)
Strah pred bananami je odveč in z njimi je možno celo shujšati, kadar jih primerno vključimo v jedilnik. To moram dodati, ker se po kakšni taki objavi zna zgoditi, da si kdo stvari malce po svoje razlaga in si predstavlja, da bo samo z dodajanjem banan, poleg vsega ostalega, kar poje, avtomatsko še shujšal. Žal, ne deluje tako, da bi samo jedli in jedli, vedno več in še več hrane in potem še shujšali. 😆 Banane so odlične kot dodatek k zdravemu jedilniku, saj nas nasitijo, nam nudijo energijo, vitamine ter minerale in so lahko nadomestilo obrokov ter zdrav prigrizek.
Če dnevno poješ 10 banan poleg ostalih normalnih obrokov, se lahko zrediš, če pa poješ 10 banan tako, da nadomestiš nekaj obrokov, pa lahko shujšaš. Tako to deluje.
Recimo, jaz lahko čez dan pojem okoli 10 banan in sem sita večino dneva. Pa to znese samo okoli 1000 kcal, potrebujem jih pa okoli 2000. Poleg tega jem še zelenjavo z vrta, drugo sadje, stročnice, kakšne oreščke… skratka, rastline. ☺ Na tak način sem ob koncu dneva zelo sita in ponavadi še vedno pojem manj kalorij kot jih dejansko potrebujem. Jap, dejansko pojem ful hrane in še shujšam. Rastline so zakon! 😄
Tako kot vedno, tudi tukaj zagovarjam pozorno prehranjevanje. Poslušajmo svoje telo in kaj nam sporoča. Ne se basati z bananami samo zato, ker si prebrala nekaj koristnega o njih. Pa tudi izogibati se jim ni potrebno. Če ti paše, jih pojej kolikor želiš, če ne, jih pa ne jej! 😄 Tako enostavno je to. Jej tisto, kar čutiš, da je dobro zate in od česar si na koncu dneva srečna. Mene vsekakor zelo osrečuje, kadar lahko večino svojih obrokov nadomestim z brezgrešnim sladoledom. 😄😇

BREZGREŠNI JAGODNI SLADOLED
(za 2 osebi)
3 srednje velike zelo zrele banane
1 skodelica jagod
- Banane olupimo in jih zamrznemo čez noč ali vsaj za 4-6 ur. Tudi jagode zamrznemo.
- Zamrznjene banane in jagode vzamemo iz zamrzovalnika in jih zmiksamo v blenderju ali multipraktiku. Dobro je počakati nekaj minut (10 minut), da se sadje malenkost odtali in ga mešalnik lažje zblenda. Po potrebi dodamo 1-2 žlici vode ali rastlinskega mleka za lažje mešanje, vendar ne pretiravajmo, saj bo od tekočine sladoled manj kremast. Blendamo dokler ne dobimo kremastega sladoleda.
- Sladoled takoj postrežemo.
Koristni nasveti:
- Uporabimo zelo zrele banane, najbolje take, ki imajo na lupini že rjave pike.
- Banane lahko pred zamrzovanjem narežemo na kolobarje, tako jih bomo lažje zblendali.
- Pripravljenega sladoleda ne zamrzujemo za kasneje, ampak ga uporabimo takoj. Z zamrzovanjem že zmiksanega sladoleda se kremasta konsistenca sladoleda izgubi. Pomembno je, da vsakič zmiksamo in postrežemo svež sladoled.
Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušenih brezgrešnih sladic. 😉

Zdravo, kateri blender pa uporabljate da vam zmiksa zmrznjeno sadje? Jaz imam enega doma, mislim da je 1000 w pa se je precej mucil, ceprav sem pustila sadje pred tem 30 min zunaj. Hvala za odgovor 🙂
Zdravo, ponavadi ga miksam z Omniblendom. Sem ga pa delala tudi že s paličnim mešalnikom, tako da sem uporabila nastavek za sekljanje (posebna posodica z majhnim rezilom), pa tudi z multipraktikom sem ga že mešala. Najlažje je z zmogljivim blenderjem, pri ostalih napravah je potrebno dodajati tekočino, ali pa vmes malo izklopiti in počakati, da ne uničimo naprave.