Tudi v Prekmurju že kuhamo figovo marmelado iz domačih fig… 😀 Letos jih je kar veliko. Ponavadi jih sproti pojemo sveže. Se je pa en dan nabralo toliko zrelih fig, ki jih nismo uspeli pojesti svežih, da smo se odločile skuhati marmelado, saj bi sicer zgnile.
Brezgrešno marmelado brez sladkorja je popolnoma enostavno pripraviti! Veliko ljudi zmotno misli, da je marmeladi potrebno dodajati sladkor, saj se sicer pokvari. Marmelado je možno konzervirati popolnoma brez dodajanja sladkorja in tukaj je preprost recept. Sledi korakom v navodilu za pripravo božanske naravno sladke marmelade, ki jo lahko hranimo tudi več let! 🙂
Poleg fig sem dodala tudi jabolka, sicer je na isti način možno narediti tudi 100% figovo marmelado. V tem primeru bo verjetno potrebno dodati več tekočine, saj iz samih fig dobimo res zelo gosto marmelado. Za okusno brezgrešno marmelado je najbolj primerno domače zelo zrelo sadje.
FIGOVA MARMELADA BREZ SLADKORJA
2 kg zelo zrelih fig
1,5 kg jabolk
2,5 dcl sveže iztisnjenega 100% grozdnega soka (ali vode)
- Fige in jabolka narežemo na kose, ter jih prestavimo v lonec.
- Dodamo 2,5 dcl grozdnega soka.
(Če nimamo grozdnega soka, ahko uporabimo tudi vodo. Tekočino je potrebno dodati, saj se sicer lahko sadje sprime na posodo, pa tudi zelo gosta je marmelada.) - Postavimo na ogenj in kuhamo, dokler se sadje ne zmehča, približno 15-20 minut.
- Zmehčano sadje zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom, da dobimo marmelado.
- Dobljeno marmelado vlivamo v pripravljene čiste kozarce. Pri tem bodimo pozorni, da v kozarcu ne ostane nič zraka! Po potrebi tudi malo premešamo, če so se v kozarcu naredili zračni mehurčki. Vlivamo vse do vrha kozarca in dobro zapremo (spet: pazimo, da v steklenici ni nič zraka!).
- Kozarce položimo na pekač, ter ga postavimo v pečico. V pekač s kozarci vlijemo za debelino prsta vode.
- Pečico vključimo na 80°C, kozarce z marmelado pa pustimo v pečici približno 45 minut. S tem marmelado pasteriziramo, tako da jo zaprto lahko hranimo v shrambi tudi več let.
- Ko preteče 45 minut, pečico izklopimo, marmelado pa pustimo v pečici z zaprtimi vrati. Tako se bo marmelada počasi ohlajala (to lahko traja tudi več ur, najbolje je pustiti čez noč). Ko se kozarci marmelade ohladijo, jih lahko hranimo v shrambi (temni in suhi prostor).
Tako, pa imamo brezgrešno marmelado! Lahko jo pripraviš iz kateregakoli sadja, popolnoma brez sladkorja! 🙂
Pomembno
- Kozarci morajo biti čisti in v njih ne sme biti nič zraka (tudi pod pokrovom ne… dobro zaprimo pokrove!).
- Marmelado pasteriziramo v pečici.
- Marmelado ohlajamo počasi. Lahko jo pustimo v še vroči pečici z zaprtimi vrati, da se počasi shladi, ali pa kozarce prestavimo v škatlo, ter jih lepo zavijemo v odejo (naj jim bo toplo).
Kako pa ti kuhaš marmelado? 🙂 Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !
Spoštovana gospodična!
Odlični recepti! Sicer nisem še nobenega preizkusila, a so v kratkoročnem planu. :-))
Imam pa za začetek nekaj vprašanj: ker ne maram kokosa (v nobeni obliki), s čim ga lahko nadomestim (recimo kokosovo moko). Izogibam se tudi maščob – s čim pa te? Vodo morda?
In ker je zgoraj ravno recept za marmelado: bi se dalo po tem receptu narediti tudi kakijevo marmelado? In če prav razumem, se jabolka lahko tudi izpusti.
Lep pozdrav, Monika
Zdravo! 🙂 Kokos dodajam, ker ima naravno visoko vsebnost maščob in se tako izognem dodajanju olj, jed je pa še vedno okusna. Če ne maraš kokosa, lahko uporabiš tudi moko kakšnih drugih oreščkov (mandlji, orehi…) ali semen (mleta sončnična semena na primer). Načeloma poskusim poiskati živila, ki imajo višjo vsebnost maščob, tako se izognem dodajanju predelanih maščob. V presnih receptih lahko uporabimo tudi avokado.
V določenih primerih lahko maščobo nadomestimo tudi z jabolčno čežano ali z banano (sploh v receptih, ki zahtevajo kremasto strukturo masla).
O tem se več pogovarjamo na delavnicah, kjer tudi praktično pokažemo in povemo kako in kaj… 🙂
Po tem receptu je možno narediti tudi kakijevo marmelado. Po mojem bi bila zelo dobra! 🙂 Tukaj so jabolka dodana zato, ker je figova marmelada zelo gosta in jo je težko skuhati, ne da bi se sprimila na posodo. S tem, ko dodam jabolka, jo malo razredčim. S kakijem bi bila odlična tudi 100% kakijeva marmelada. 🙂 Kaki je dovolj sladek, pa verjetno tudi manj gost, kot fige.
Lp, Sonja
Predvidevam, da je z marmelado brez sladkorja najtežje narediti tako, da v posodi za vlaganje ne bo zraka pod pokrovom. Kozarci za vlaganje, ki so na tvojih slikah, se mi za to zdijo čisto neprimerni, saj imajo prazen prostor nad robom kozarca. Se motim?
Ja, najtežje je narediti tako, da ni zračnih mehurčkov, posebno, če imamo gosto marmelado… Z mehurčki pa ni tak problem na vrhu kozarca. Jaz ponavadi dam toliko marmelade, da steče nekaj čez robove. Velikokrat so mehurčki znotraj v steklenici, te je težje odstraniti. Zato je potrebno kar malo premešati marmelado v kozarcih, da grejo res vsi mehurčki ven. Ponavadi za marmelado uporabim kozarce za vlaganje, ki imajo pokrovčke z navojem.