Obožujem buhtlje, a malo manj obožujem kako se po njih počutim. Klasičnih buhtljev lahko pojem nekaj kosov, pa sem še vedno lačna, če ne celo bolj, kot sem bila pred tem… To naredita bela moka in beli sladkor, od katerih telo nima popolnoma nič, samo prazne kalorije. Če že jem, želim nahraniti telo tistih snovi, ki jih potrebuje. To je v bistvu filozofija Brezgrešnih sladic. Ne jem hrane od katere telo nima popolnoma nič, a se pri tem ne odpovedujem ničemur.
Tudi v zdravi hrani je možno uživati brez občutka odpovedovanja.
Telo vedno išče ravnovesje. Če se dalj časa čemu odpovedujemo, bo slej ko prej nastopila volčja lakota ali nepopustljiva želja, ko bomo pojedli vse, in ponavadi še več tistega, čemur smo se odpovedovali. Zato diete ne delujejo. No, morda delujejo za kratek čas, a ne dolgoročno. Danes že povsod slišimo kako pomembna je sprememba življenjskega sloga.
Na svoji poti sem ugotovila, da najlažje živim in jem zdravo, če se ne odpovedujem tistemu, kar si želim. Ne me narobe razumeti… To ne pomeni, da tu in tam še vedno pojem beli sladkor, bele žemlje in drugo predelano hrano… 😉 Takšno hrano moje telo že zdavnaj zavrača (beri: “slabo mi je”), ker se je je odvadilo. Odpovedovanje lahko slabo vpliva tudi na psiho človeka, kar povzroča stres, in stres ni zdrav. Tudi zaradi stresa lahko zbolimo.
Kaj ko si kdaj le zaželim klasične sladice, kot jo je pripravljala babica? Moja rešitev je, da klasične jedi spremenim v zdravo različico. Ko se odvadiš belega sladkorja in predelane hrane, s takšnimi spremembami receptov ponavadi še bolj razvajaš svoje brbončice. 😉 Predelana hrana in močni okusi (veliko sladkorja, soli,…) onemijo naše brbončice, zaradi česar posledično potrebujemo vedno več tega (vedno bolj sladko, vedno bolj slano,…). Ko se takih močnih okusov odvadimo, si brbončice opomorejo in ponovno lahko začutimo naravno sladkost žita, oreščkov, sadja,…
Poleg tega, da takšni predelani recepti zaradi kvalitetnih sestavin vsebujejo manj sladkorja, so tudi polni vlaknin in nas zato nasitijo za dalj časa. To pomeni, da ti ne po treba pojesti polovice pekača buhtljev, da bi bila zadovoljna. Pa tudi sredi noči te ne bo mikalo, da bi šla gledati kaj je še v hladilniku. 😉
V receptu za buhtlje smo uporabile (mama je strokovnjak za buhtlje 😀 ) polnovredno kamutovo moko. Za razliko od ostalih polnovrednih mok, je kamutova najsvetlejša po izgledu. Če želiš, da bi recept bil podoben klasičnim buhtljem, potem namesto bele moke uporabi kamutovo. Če te temnejši odtenek testa ne moti, lahko uporabiš tudi pirino moko.
BREZGREŠNI BUHTLJI Z MARMELADO
(za 12 buhtljev, pečenih v pekaču 15 x 20 cm)
250 g polnovredne kamutove moke
1-2 žlici kokosovo olje
1,5 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
2 dkg kvasa
ščepec himalajske soli
domača marelična marmelada za nadev
- Kvas nadrobimo v toplo riževo mleko. Postavimo na toplo za 2 minuti, da vzhaja.
- Moki primešamo ščepec soli, vzhajan kvas in kokosovo olje. Po potrebi dodamo še riževo mleko, da dobimo lahko gnetljivo testo.
- Ko smo testo dobro pregnetlji, ga pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja, za pol ure.
- Testo ponovno pregnetemo in ga na pomokani površini razvaljamo v obliki kvadrata. Razrežemo na manjše kvadrate (približno 12 kvadratov), na vsakega damo žličko marmelade in jih zvijemo.
- Buhtlje nadevamo v pekač z peki papirjem in jih pustimo počivati 15 minut, da še enkrat narastejo.
- Pečemo 1 uro v predhodno ogreti pečici na 180°C.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !
Buhteljni ja…nostalgija.
Me pa zanima,a imate kakšno idejo za pripavo brezžitnih. V smeri LCHF/PALEO…mandljeva moka,kokosova moka,lanena….
Nisem še poskusila narediti brezžitne. Če ne želim žitaric, naredim raje kaj drugega. 🙂 Ta recept je bolj za takrat, ko rabiš “comfort food”, pa da ne poješ ravno najslabše možne variante. 🙂
Jaz osebno se nisem dobro počutila na prehrani z malo OH, samo zdravstvene probleme sem si nakopala… Ne sledim več sodobnim prehrambenim trendom, ampak samo svoji intuiciji. Ko odpravimo odvisnosti od hrane in jemo polnovredno rasltinsko hrano, se vse uredi. Telo nam sporoča kaj potrebuje. Samo naučiti se ga je treba poslušati. 🙂
Hvala za smiselno utemeljen odgovor.
Kot ste napisali. Jaz sem se našel v LCHF. Ravno s tem načinom življenja, sem se prebil skozi pekel bolezni in sem skoraj tam kot nekoč.
Še naprej lepe praznike in prijeten ter vesel prehod v novo leto želim!!
Me veseli, da si ugotovil kakšna prehrana ti najbolj ustreza in premagal bolezen. Različni smo si, zato je pomembno, da vsak zase raziskuje in poskusi ugotoviti kaj mu najbolj ustreza.
Vse dobro tudi tebi! 🙂
Naredila ampak ne vem kaj je slo narobe ker niso narastli.so kot kaksni piskoti.sicer okusni ampak ne podobni bihtljem:)
Hmm, joj mi je žal, da ni uspelo. Ne vem kaj bi lahko bilo narobe, mogoče kaj s kvasom… Morda pa v drugo uspejo. 😉
Sem jih naredila včeraj zvečer…in jih ni več. Buhtlji so enkratni, kar je potrdila tudi naša 21-mesečna zbirčna ritka 🙂
Ali se lahko uporabi tudi suhi kvas?
Seveda! 🙂
Bi šlo tole s pšenično polnozrnato ali pirino polnozrnato moko?
Hvala:)
Sigurno bi šlo. Bolj mehko testo zamesi, bodo boljši. S kamutovo moko so samo malenkost bolj svetle, rumenkaste, barve. S pšenično ali pirino znajo bolj na temno rjavo potegniti, ampak to je samo vizualni efekt. Ta recept sem v bistvu naredila preden sem “izumila” to testo za cimetove rolce (recept: http://www.brezgresnesladice.si/cimetove-rolice-nutela-rolice/ ), ki se mi zdi še mogoče boljše in bi delovalo tudi za buhtlje, vendar za to potrebuješ pečeno bučo. Je pa tudi tukaj testo precej mehko in je potrebno kar malo spretnosti za oblikovanje. Se pa splača zamesiti boj mehko, ker se potem kar topijo v ustih. Namesto kvasa lahko poskusiš tudi z drožmi. Meni zaenkrat z drožmi še ni uspelo… 🙂
Hvala za odgovor! Bom poročala ko poskusim:)!