
Zdaj, ko smo imeli nekaj pravih zimskih, ledeno hladnih dni, sva z mamo nastavljali hrano za ptice. Doma imamo en star pekač, v katerem je nekoč moja babica pekla koruzno zlevanko, danes pa ga uporabljamo samo še kot posodo, v katero pozimi nasujemo semena in jih nastavimo pticam. Tako se je mama spomnila na sladico, ki je nismo jedli že zelo dolgo: koruzno zlevanko. Ni mi preostalo drugega, kot da pripravim brezgrešno koruzno zlevanko.
Lahko, da bo kdo rekel, da brezgrešna zlevanka ni prava zlevanka. Pri nas v Prekmurju, od koder zlevanka izvira, jo tako ali tako v skoraj vsaki vasi, v vsakem gospodinjstvu, pripravljajo na malenkost svoj način. Obstaja veliko različnih receptov za zlevanko. Moja babica je koruzno zlevanko pripravila iz koruznega zdroba, mleka, jajc, sladkorja in kisle smetane, na vrhu pa je dodala marmelado.
Zlevanki pri nas tudi nismo rekli zlejvanka, ker se pri nas ne govori prekmursko. Ja, obstajajo kraji v Prekmurju, kjer ne govorimo prekmursko. Na primer, v Lendavi govorimo lendafsko... 😂 Koruzni zlevanki pa rečemo kukoricamálé (po madžarsko). Pri nas se v tradicionalni kuhinji zelo pozna vpliv madžarske kuhinje. Babica je kot glavno “začimbo” v večini jedi uporabljala kislo smetano. (S smetano je bilo vse dobro, so pa takšne jedi tudi prave kalorijske bombe… 😆)
Na isti način zlevanko pripravlja tudi moja mama, vendar ima ona še en recept z jabolki, ki je tudi zelo dober. Naš sosed, za razliko, pa zlevanko pripravlja spet popolnoma drugače, z orehi. Verjetno so nekoč zlevanko pripravljali s sestavinami, ki so jih imeli na voljo. Enkrat so to bila jabolka, drugič orehi, tretjič marmelada…
Tokrat sem si dovolila pripraviti to tradicionalno sladico na bolj moderen način, brez sladkorja in brez mleka. Uporabila sem samo tri sestavine (in domačo marmelado): sveže mleto koruzno moko, jabolka in riževo mleko.
Namesto sladkorja sem uporabila zelo sladka jabolka. Najboljša so jabolka, ki so že malo mokasta, imajo nagubano lupino, in jih zaradi tega ponavadi nihče več noče jesti. Stara jabolka so odlična za sladice brez sladkorja. K sladkemu okusu pripomore tudi riževo mleko (brez dodanega sladkorja), ki vsebuje naravno prisotne sladkorje. (Če boste uporabili kravje mleko, bo sladica manj sladka.) Zlevanko sem poskusila sladkati tudi z datlji. Bila je zelo dobra, ampak za moj okus presladka, zato sem datlje v končnem receptu izpustila. Če bi želeli bolj sladko, pa zlevanki lahko dodate 50-100 gramov datljev. Datlje sem predhodno skuhala v malo riževega mleka, da so se zmehčali in jih nato zmiksala v gladko maso. Lahko poskusite tudi z dodatkom datljev, v primeru, da vam objavljen recept ne bi bil dovolj sladek.
V receptu sem uporabila koruzno moko, ki sem jo sama zmlela v mlinčku za žita. Noro, kako diši, ko melješ koruzo! 😍 Koruzo je pridelal naš sosed in je neka starodavna avtohtona sorta. Podobna je trdinki, vendar mami pravi, da ni trdinka. Je neka 8-vrstna sorta koruze. (V madžarščini ji rečejo 8-vrstna, pojma nimam kako se imenuje v slovenščini… 😏) V receptu lahko uporabite koruzno moko ali koruzni zdrob. Se pa bojim, da s trgovinsko moko, ne bo tako intenzivnega okusa, pa tudi manj sladka je lahko. Domača koruza je res ful sladka…
Koruzno zlevanko pečem zdaj že cel teden. Pravzaprav, že cel teden živim od zlevanke, tako dobra je! 😄 Pripraviti sem jo morala 3-krat, preden je sploh kaj ostalo za fotkanje… Tretjič sem jo pripravila v večjem pekaču, ker jo vsakič, ko jo pečem, skoraj polovico pojem. No, ravno takrat pa je prišla sestra in je ona pojedla skoraj polovico zlevanke. 😄 (Zgleda, da ni samo meni dobra ta brezgrešna zlevanka… 😛) Celo zdaj, ko pišem to objavo, sem šla vmes v kuhinjo in pojedla 3 kose… 😄 Joj, prav zasvojila me je ta zlevanka! (Opozorila sem vas, tako da veste, kaj pričakovati, ko jo enkrat pripravite… 😄)

KORUZNA ZLEVANKA Z JABOLKI
(pekač velikosti 23 x 30 cm)
200 g koruzne moke ali zdroba
6 dcl riževega mleka
2-3 srednje velika sladka jabolka
noževa konica zrnc prave vanilije
1/2 čajne žličke soda bikarbone
10 g (1 jušna žlica) vlaken indijskega trpotca (psilium) *
domača marmelada brez sladkorja (uporabila sem domačo marelično marmelado)
- V posodi zmešamo vse suhe sestavine (moko, vanilijo, trpotec in sodo bikarbono), nato dodamo riževo mleko in dobro premešamo.
- Jabolka olupimo in naribamo, ter jih dodamo masi za zlevanko. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v pekač.
- Pečemo pri 180°C od 40-50 minut. Nekje na sredini peke, po približno 20 minutah, zlevanko vzamemo iz pečice in z žlico po vrhu nanesemo domačo marmelado. Nato pečemo še 20-30 minut, dokler ni zlevanka zlato zapečena.
- Če bi želeli bolj sladko zlevanko, lahko dodatno sladkate z datlji. Od celotne količine riževega mleka odvzamemo 2 dcl in ga segrejemo. V segretem mleku namočimo od 50-100g datljev (odvisno od okusa), da se zmehčajo, nato jih skupaj z mlekom zmiksamo v gladko maso in zmešamo z moko in preostalim mlekom.
- Vlakna indijskega trpotca sem uporabila za rahljanje testa, ker recept ne vsebuje jajc. Recept deluje tudi brez tega, je pa lahko zlevanka potem malenkost bolj zbita.
Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušenih brezgrešnih sladic. 😉

Kaj je indijski trpotec in zakaj je tu dodan? Hvala 😊
Aleksandra, vlakna indijskega trpotca se uporabljajo kot vezivo. Uporabna so predvsem pri brezglutenskih mokah, rada ga uporabljam, ker tudi rahlja pecivo. Lahko ga tudi izpustite, bo recept še vedno uspel, ne bo pa tako rahlo, mogoče bo zlevanka malo bolj zbita, a nič manj okusna. 🙂
Pa še nekaj, imela bi kaki recept in kakija😊
Morda kaj izvirnega v kozarcu za Božično sladico😛