Končno mi je uspelo! Tako sem vesela, ker mi je po veliko poskusih končno uspelo spečti ZELO okusne palačinke brez jajc!
Kot otrok palačink sploh nisem marala, verjetno zato, ker smo vedno jedli takšne fajn mastne in mi zato niso bile všeč… Vzljubila sem jih šele, ko sem jih pričela pečti sama. Eksperimentirala sem z različnimi polnovrednimi mokami, najraje sem jih imela iz pirine, ovsene, ajdove ali kokosove moke. Vedno sem jih pekla z uporabo domačih jajc (od kokoši, ki jedo naravno hrano iz domačega vrta in prosto tekajo naokoli), vendar sem z uporabo jajc v zadnjih desetih letih vedno v nekem nihanju. Vmes jih že nekaj let nisem jedla, ponovno sem jih pričela jesti, ko sem se vpisala v fitnes, sedaj so se mi spet uprla in jih ne morem več jesti…
Več mesecev tako nisem pekla palačink, ker sem vsakič, ko sem jih poskusila spečti brez jajc, spekla en napol surov šmorn… 🙁 AMPAK…! Sedaj mi je končno uspelo in mislim, da so popolne! 😀 Celo poizkuševalci so rekli, da se sploh ne čuti, da v njih ni jajc! Ja, čisto prave palačinke so! 😀
PALAČINKE S POLNOVREDNO PIRINO MOKO brez jajc
(količine zadoščajo za 1 osebo)
65g polnovredne pirine moke
2 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
1/2 čajne žličke kokosovega olja
1 jušna žlica chia semen
- Chia semena zmeljemo v mlinčku za kavo, ter jih dodamo pirini moki.
- Prilijemo mleko in kokosovo olje, ter dobro premešamo.
- Počakamo nekaj minut, da se masa za palačinke zgosti. Če je pregosta, po potrebi dodamo še 2-3 žlice tekočine.
- Palačinke spečemo na kokosovem olju in serviramo.
Jaz sem jih servirala z domačo mešano marmelado iz sliv, hrušk in jabolk. Recept kako pripraviti brezgrešno marmelado brez sladkorja preveri tukaj!
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !
Mateja says
Živjo,
super recepti, hvala…. prvega bodo palačinke… so mi nočna mora, vedno pocast šmorn. Upam, da mi zdaj res uspejo taprave :)))
Se priporočam še za kakšen recept brezglutena… Moj najmlajši je na dieti brez glutena, mleka, jajc…
Hvala in uspešno še naprej,
Mateja
Heidi says
Zdravo,
recepti so mi super… me pa zanima; ali prej stopiš kokosovo olje ali daš v trdem stanju?
Hvala v naprej ter lep pozdrav,
H.
Sonja says
Zdravo, ga prej stopim. Če je sobne temperature, ga tudi samo vmešam k masi in se med mešanjem lepo stopi. Če je iz hladilnika, pa ga najprej dam na toplo ponev in čim se stopi, ga prelijem k masi, pa še ponev je potem namaščena za prvo palačinko. 🙂