Priznam. To makovo pecivo ima eno skrivno sestavino! 😛 Vendar ga ravno ta naredi ultra sočnega! 😀 Sicer je to popolno pecivo za oboževalce prekmurskih dobrot, kot tudi za tiste, ki nimate časa ali izkušenj s peko sladic. Ta recept je tako enostaven in popolnoma brezgrešen! 🙂
Takšne sladice si ponavadi pripravim, ko potrebujem kaj sladkega in hranljivega za na pot. Idealno je po treningu, prileže se pa tudi k dopoldanski kavici!
Vsi, ki imate višek cukini bučk na vrtu… tukaj je slastna rešitev! 😀 Bučk v pecivu se ni potrebno bati, sploh pa ne cukini bučk. V tem receptu mak in ostale sestavine popolnoma nadvladajo okusu buče, tako da še opazili ne boste, da je sploh kaj buče v pecivu… 😛 Samo super sočno in lahko pecivo boste spekli. Polno z vlakninami in super hranili, ki nas nasitijo in zadovoljijo okus po sladkem!
BUČNO-MAKOVO PECIVO
(za pekač 26 x 26 cm)
100g kamutove moke
100g datljev
100g mletega maka
200g naribanih bučk
1 banana
1 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
1/2 pecilnega praška iz vinskega kamna
1/2 žličke soda bikarbone
- Iz datljev pripravimo datljevo pasto. (Datlje namočimo v malo tople vode za nekaj minut in jih nato zmiksamo v datljevo pasto.)
- Banano zmečkamo.
- Vse sestavine dobro premešamo v posodi, ter prelijemo v pekač.
- Pečemo 30 minut pri 180°C.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa objavi fotko pod #brezgresnesladice 🙂
Zanima me ali lahko dam namesto kamutove moke tudi kakšno drugo moko, ter katera druga moka je še najbolj podobna kamutovi (ker te tukaj ni za dobit)? Na primer če dam navadno črno pšenično moko (ali pa polnozrnatno), a bo velika razlika?
Najbolj podobna kamutovi je pirina moka. S tem, da se mi zdi, da je kamutova malenkost bolj sladka po okusu. V tem receptu ni tako pomebno katero moko uporabimo. Kamutovo lahko nadomestite s katerokoli drugo moko.
Je možno bučke zamenjati s kakšno drugo sestavino? 🙂
Mak in buče so pri nas v Prekmurju nekako tradicionalna kombinacija, imamo makovo-bučne retaše (štrudelj) pa pito… Od tod ideja za to pecivo. Se jih pa sigurno da zamenjati s čim drugim, a nisem poskusila. V tem konkretnem receptu, bi bilo morda v redu tudi korenje, ali pa z jabolki bi tudi lahko bilo zelo dobro. Sicer pa moram ustvariti kakšen drugačen recept z makom… brez buč. 🙂
Pozdravček…sprobala sem oreo piškote….mmmmmmmmmmm:)…še bodo na meniju, vsi so jih pohvalili
Tudi tale recept je zelo fajn. Naredila sem z lučkami in z jabolki. Uporabila sem prošenj moko. Oboje dan. Z jabolki je bilo celo precej sladko. Ker sem uporabila precej sladka jabolka, bi lahko dala tudi kakšen datelj manj.
Bi lahko s čim nadomestili banano v tem super receptu?