• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti sladic
  • Brezgrešne jedi
  • Knjižica Brezgrešne jedi

Brezgrešne sladice logo

23 November 2015

Proseni narastek z jabolki

Si zelo zaposlena in nimaš veliko časa? Potem je ta sladica popolna zate! Potrebuješ eno skledo in 15 minut časa za pripravo!

Ta recept je v bistvu ena prvih brezgrešnih sladic, ki sem ji ustvarila že pred leti. Tako mi je bil všeč, da sem ga več mesecev jedla vsak dan. Tako sem imela tudi priložnost, da sem recept izpopolnila do potankosti. 🙂

Velikokrat ga dam zvečer pečt, da imam naslednje jutro super zajtrk, ali ga vzamem s sabo na pot. Odlična jed, ko imaš prenatrpan urnik in cel dan nimaš časa pojesti zdravega in polnovrednega obroka.

Po mojih izkušnjah je ta narastek dober v kateremkoli letnem času, kadar so na voljo jabolka. Najraje ga pa naredim s starimi, že malo nagubanimi jabolki, ki niso več tako sočna. Ta bodo popolna za naš narastek! 😉 Sicer pa poskusi uporabiti jabolka sladke sorte, s tem se izogneš dodajanju sladkorja. 

PROSENI NARASTEK Z JABOLKI 

(pekač velikosti 23 x 30 cm)

1 skodelica prosene kaše (surove, ne kuhane)
1/2 skodelice mletega kokosa
1/2 skodelice mletih oreščkov po izbiri (lešnik, mandlji,…)
2 ali 3 naribani jabolki srednje velikosti
cimet (po okusu)
vanilija v prahu (po okusu, približno 1/2 čajne žličke)
0,75 – 1 liter riževega ali ovsenega mleka
* uporabila sem skodelico 2,5 dcl

  1. Vse suhe sestavine premešamo v posodi, ter dodamo jabolka in približno 1 dcl riževega mleka.
  2. Maso prelijemo v srednje velik pekač in jo enakomerno razporedimo po celotni površini. Dodamo še malo riževega mleka, toliko da je celotna kaša prekrita s tekočino. Ne preveč, sicer bo kokos med pečenjem splaval na površje.
  3. Damo pečti v vnaprej segreto pečico pri 150 stopinjah. Pečemo približno eno uro, odvisno od debeline “testa”. Sproti preverjamo (na 15 min) ali je prosena kaša še prelita z riževim mlekom, ter po potrebi še zalijemo. Med pečenjem prosena kaša “popije” mleko in naraste. Narastek je pečen, ko je prosena kaša popila vso mleko in je popolnoma kuhana (ni trdih delcev). To naj bi bilo po približno eni uri pečenja.
  4. Narastek postrežemo še topel ali ohlajenega. Ohlajenega bo lažje narezati, ker se bo še strdil. Topel je pa tudi zelo fajn za pojest. 🙂

** Narastku lahko že na začetku prilijemo vso riževo mleko (cca 1 liter), vendar se lahko zgodi, da bodo kokosova moka in oreščki splavali na površje, prosena kaša bo pa ostala na dnu. Če želiš, da so oreščki in kokos bolje premešani v narastku, raje dodajaj mleko sproti med pečenjem…

Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !

 

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Narastki, Recepti Tagged With: jabolka, prosena kaša

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Comments

  1. Katja says

    23 November 2015 at 20:07

    Pozdravljeni 🙂

    Tole zgleda super, ampak jaz bi recept malo spremenila in uporabila ovsene otrobe, namesto prosene kaše…mislite da bi šlo? Tudi ti otrobi med kuhanjem zelo narastejo, kot kaša…

    Lp

    Reply
    • Sonja says

      23 November 2015 at 20:12

      Ovseni otrobi so ovseni kosmiči? 🙂 Verjetno bi bilo v redu, samo količino tekočine bi bilo potrebno prilagoditi, morda tudi čas pečenja. Oves je sicer tudi zelo fajn. Nekaj podobnega sem delala že z ovseno kašo. 🙂

      Reply
      • Katja says

        29 November 2015 at 13:36

        Ne ne, čisto nekaj drugega…čisto drobno mleti so, kot moka, nekako drugače predelani, tudi sestava je drugačna. Bom poskusila, pa poročam 😉

        Reply
  2. sinicka says

    23 November 2015 at 21:24

    O, hvala, jaz pa vedno prej skuham proseno kašo in potem dodam ostale stvari in v pečico, pa je to boljše, bom probala 🙂

    Reply
    • Sonja says

      23 November 2015 at 21:33

      Ja, jaz sem na vse sorte načinov sprobala, meni je bil ta najboljši. 🙂 S tem, ko vnaprej skuhaš, so sestavine sicer morda bolj enakomerno porazdeljene čez narastek, ampak meni ni tako okusno… Poročaj kako bo uspelo! 🙂

      Reply
  3. Duša says

    24 November 2015 at 09:01

    Super recept, imam zelo rada kaše 🙂

    Reply
  4. vesna says

    5 January 2016 at 20:47

    Ali se namesto rizevega mleka uporabi lahko navadno kravje mleko?

    Reply
    • Sonja says

      5 January 2016 at 20:49

      Če želite, lahko uporabite tudi kravje mleko. Okusno bo sigurno. Je pa z rastlinskim bolj brezgrešno. 🙂

      Reply
  5. Saša says

    13 January 2016 at 23:54

    Mleti kokos je kokosova moka?

    Reply
    • Sonja says

      14 January 2016 at 09:26

      Mleti kokos je na grobo mleti kokos (shredded coconut mu pravijo američani). Lahko pa poskusite tudi s fino mleto kokosovo moko.

      Reply
  6. Ines Inesica says

    31 May 2016 at 20:39

    poskusla sem samo s kokosovo moko, ker lešnikov nisem imela in mi je blo še bolj všeč! dala še malo limone in je biu… ja pravi ponaredek štrudla! za neverjet! moti me malo, da se kaša neenakomerno porazdeli, ampak mi je sprotno dodajanje mleka ful nepraktično 🙁 me pa zanima če bi šlo to tudi s rižem?? kokr rižev narastek?

    Reply
  7. LJ says

    21 September 2017 at 12:30

    Super recept, res dober narastek. Jaz sem le mleti kokos, ki ga nisem imela, zamenjala s kokosovim moussom in je res dobro. Aja, le čas pečenja je bil pri meni precej daljši (verjetno,ker imam neko ekološko proso, ki se tudi sicer dalj časa kuha). 🙂

    Reply
    • Sonja says

      21 September 2017 at 14:15

      Ja, kokosovim moussom mora biti tudi res dobro! Super! 🙂
      Čas pečenja pri vseh receptih lahko malo variira. Lahko je odvisno tudi od pečice, pa sestavine so vse naravne in tudi zaradi tega lahko prihaja do odstopanj (jabolka so včasih bolj sočna, včasih manj… ipd.).

      Reply
  8. Karmen Pučnik says

    28 January 2019 at 20:46

    Odlično.. Hvala za recept. Ne smem glutena jajc in mleka, zato sem poskusila. Res je dobro in mislim, da bo odslej to pogosto na našem jedilniku. ??

    Reply
  9. Lilijana Merc says

    8 February 2019 at 10:27

    Recept in priprava se mi zdita super,vsekakor bom poskusila, saj je prosena kaša zelo zdrava,vsebuje veliko silicija. Jaz sem si kuhala proseno kašo za zajtrk in sem dodala vse sestavine,ki si jih naštela, le da sem jo jedla kot kašo. Meni je Erika Brajnik(naturopatinja) svetovala, da jo namočim čez noč, da se izločijo sestavine,ki grenijo in še mehkejša je. Brajnikova zelo poudarja uživanje prosa zaradi zdravilnih sestavin, še posebej v zrelejših letih.
    Sicer imam jaz zelo podobno prehrambeno situacijo kot ti in sem zelo vesela, da sem našla tvoj blog. Z velikim veseljem bom preizkusila tvoje recepte. Hvala, da deliš. Lp,Lili

    Reply
    • Sonja says

      8 February 2019 at 10:45

      Lilijana, ja, se strinjam. Super je, če se jo še namoči. Ali pa če dodate žlico droži, ali jogurta za boljšo prebavljivost. 🙂 Je pa proso res super žito. Hvala za sporočilo, oglasite se še kaj, ko preizkusite recepte. 🙂

      Reply
  10. Nada says

    8 February 2019 at 22:33

    Oj, vse tapridne punce!
    Jaz sem dala suhe češplje vmes in na koncu (ker si to lahko privoščim) še malo ghee-ja. Sem pa kuhala kot je ena vmes rekla – kot kašo. Seveda sem proso prej dooooolgo spirala in še bolje bi bilo, da bi ga po spiranju še namakala. kot je že bilo rečeno. Aja – kuhala sem pa na vodi. Ker je od kokosove moke dovolj okusa in maščobe je itak na koncu tako, kot da bi kuhala na kokosovem mleku.
    Lahko bi bilo pa riževo, lešnikovo, sojino, kravje….

    Uživajmo, počasi meljimo!

    Nada

    Reply
  11. Teršek Vesna says

    11 February 2019 at 15:33

    Super recept, zelo zelo dobro,sploh ne pogrešam sladkorja. Sem pa naredila tako, da sem čez noč namočila proseno kašo in naredila po istem postopku kot je v receptu . Hvala za dober recept. Sem pa tudi že spekla po vašem receptu madenjake in so odlični ! So redno na meniju. Hvala ! Lep pozdav.
    Vesna
    ??❤️

    Reply
    • Sonja says

      12 February 2019 at 15:20

      Vesna, super, me veseli, da vam je všeč! 🙂 Hvala, ker spremljate in da ste se oglasili. 🙂

      Reply

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2023 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme