
Kakšen teden nazaj sem se potepala po naši prekrasni Sloveniji. Zdaj, ko sem po dveh poletjih v tujini prvič spet doma, sem se odločila pogledati še nekaj naših znamenitosti, ki so že dolgo časa na moji bucket listi, pa si do zdaj zanje nisem vzela časa.
Tisti teden je bilo ful vroče in prav osvežujoče se je bilo potepati po Gorenjski, pa osvežit se v Soči in za konec skočit še na morje. Utrinke iz potepanja po Sloveniji sem delila tudi v storyjih na svojem Instagram profilu (@sonjakramar). Shranila sem jih med highlights “Slovenia”, kjer si jih lahko kadarkoli pogledaš, če iščeš ideje za izlete, ali pa kar tako. 😊

V tem precej aktivnem tednu sem ponovno ugotovila kako zelo malo zmorem jesti, ko je tako vroče… Ko sem doma, včasih po nekaj dni sploh ničesar ne kuham. Še najraje jem sadje, ali pa se sprehodim po vrtu in vmes pojem nekaj paradižnikov. Velikokrat si pripravim tudi bananin sladoled, ki mu primešam različno sadje. Zdaj, ko sem bila na poti, in tega nisem mogla narediti, pa sem si skoraj vsak dan privoščila en čisto pravi sladoled. 😁
Čeprav pišem o sladicah, nisem ravno mahnjena na sladko, a obstajata dve sladici od katerih bi lahko živela. To sta sladoled in krofi. Sladoled lahko jem tudi pozimi. Tako dober mi je, da sem se nekoč tudi že zamotala v deko in ga jedla ob pečki. Zato obožujem poletje, ker ga lahko jem, ne da bi me kasneje zeblo.
Celo, tako zelo obožujem sladoled, da sem naredila tudi že brezgrešno različico. Ta je tako zdrav in hranljiv, da ga lahko jemo kot samostojen obrok. Pri klasičnem sladoledu me najbolj moti to, da so mi večinoma vsi presladki. Sploh odkar ne jem (predelanega) sladkorja, so mi klasične sladice velikokrat presladke. Brezgrešni sladoled pa ni presladek (pa tudi ne tako kaloričen 😆), tako ga lahko pojem več kot eno kepico, ne da bi se potem počutila slabo, ravno nasprotno… nasiti me, osveži, hkrati pa se z njim še posladkam.
Glavna sestavina brezgrešnega sladoleda je zrela zamrznjena banana. Uporabim takšne banane, ki imajo na lupini že rjave fleke (vendar v notranjosti ne smejo biti gnile). Banana naredi sladoled ful kremasti. Večinoma banane mešam še s kakšnim drugim sadjem, z borovnicami, malinami ali jagodami, odvisno kaj imam na voljo. (Klikni tukaj za recept za brezgrešni jagodni sladoled.) Včasih si pa zaželim čokoladnega. Takrat zamzrnjenim bananam dodam žlico presnega kakava.
Potem je pa tukaj še ena stvar je, ki jo počnem poleti, pa se včasih nekaterim ljudem zdi čudna… 😁 Pijem čaje! Sicer ne pijem tako vročega kot pozimi, ampak počakam, da se ohladi. Poleti imam še najraje metin čaj, ki telo hladi od znotraj, četudi ga spijemo toplega. Kdor je že potoval v Turčijo ali kam v arabski svet, bo znal povedati kako v teh deželah, kljub vročini, ves čas pijejo metin čaj… in to vročega! Razlog je verjetno tudi v tem, ker meta naše telo hladi.
Tako sem iz ljubezni do sladoleda in čajev nekega dne, ko sem miksala sladoled iz zamrznjenih banan, nanje polila še malo metinega čaja, dodala žlico kakava in vse skupaj zmiksala v blenderju. Nastal je pregrešno dober sladoled okusa po čokoladicah after eight. 😋
Kadar pripravljam metin čaj za sladoled, ga ponavadi naredim bolj močnega, kot bi ga sicer za pitje. Nekak se mi zdi, da se intenzivnost okusa po meti izgubi, ko ga pomešam z bananami in drugimi sestavinami. Ponavadi kupim metin čaj v rinfuzi. Pripravim ga tako, da na žličko sušenih metinih listov prelijem približno pol decilitra vrele vode in ga po 5-8 minutah odcedim.
Metin čaj sem poskusila narediti tudi že iz domače mete, ki nam raste na vrtu, vendar se mi ni zdel dobrega okusa. Pojma nimam kakšno meto imamo posajeno… Ampak za čaj mi nekak ni dobra… 😆 Tudi s svežimi listi mete sem že poskusila narediti ta sladoled, pa okus ni bil čisto pravi kot s čajem. Pravzaprav sploh ni bilo čutiti nekega okusa po pepermintu. Mislim, da se arome bolje izločijo in da so okusi bolj intenzivni, če iz listov mete pripravimo čaj.
Pred časom sem v trgovini odkrila maroško meto, ki je bolj intenzivnega okusa po pepermintu. Ta čaj mi je res nenormalno dober in odličen za sladoled okusa po mentolovi čokoladi.
Kako pripravimo brezgrešni sladoled?
Prva stvar, ki jo potrebuješ, so zrele banane, ki jih olupiš in zamrzneš. Jaz jih kar cele položim na pladenj in jih zamrznem. Ko so lepo zamrznjene, jih zložim v vrečko. Tako imam vedno, kadar si zaželim, vse pripravljeno za hitro pripravo sladoleda.
Ker bomo miksali zamrznjene banane, je druga stvar, ki jo potrebujemo, en blender ali palični mešalnik s posodico za sekljanje. Tudi kakšen multipraktik bi bil v redu, vendar je ta bolj priročen za miksanje večjih količin.
Tudi če nimaš visoko-zmogljivega blenderja, lahko pripraviš sladoled iz banan. Samo pazljivo… Če opaziš, da s težavo miksa, ga je fajn vmes malo izključiti. Pomaga tudi, če vmes blender izključimo in kose banan postrugamo iz roba posode, da pridejo bolj do rezila.
Včasih je fajn tudi malo počakati, da se banane nekoliko odtalijo. Vendar pazljivo, da se ne odtalijo preveč, ker lahko sicer namesto kremastega sladoleda dobimo kremasti smuti. 😆 Pri tem je sprva mogoče potrebno malo več potrpežljivosti in poskusov, da ugotovimo kako ga zmiksati… Ampak se splača. 😊
Ali lahko brezgrešni sladoled zamrznemo in ga uporabimo kasneje?
Lahko bi ga, vendar ne bo več isti. Sladoled s ponovnim zamrzovanjem ne bo več kremasti. Najbolje ga je narediti sproti in takoj pojesti. Sicer pa, ko ga enkrat narediš, itak ni šans, da bi ga še kaj ostalo za zamrznit. 😉

Brezgrešni “after eight” sladoled
3 zrele zamrznjene banane
1 jedilna žlica presnega kakava v prahu
1/4 noževa konica zrnc prave vanilije
0,5 dcl metinega čaja
- Zamrznjene banane, kakav v prahu in zrnca vanilije damo v blender.
- Pripravimo metin čaj. V skodelico vsujemo 1 čajno žličko sušenih metinih listov in jih prelijemo z 0,5 dcl vroče vode. Po nekje 5-8 minutah čaj odcedimo. Še toplega ga prelijemo čez zamrznjene banane.
- Vse sestavine meljemo v blenderju ali multipraktiku tako dolgo, dokler ne dobimo kremastega sladoleda, ki ga takoj postrežemo.
Ti je všeč? Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si.

Hvala za idejo, bomo poizkusili, pozdrav Stanko