• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti
  • Druge jedi
  • Brezplačna knjižica

Brezgrešne sladice

Najbolj zdrav prehranski blog Slovenije

17 January 2018

Brezgrešni vanilijev puding

Se še spomnite te sladice iz otroštva? Pudingi so bili moja najljubša sladica, še posebno vanilijev. Zelo enostavno ga pripravimo tudi sami. 

Puding. Kdo ni zrastel gor ob tej sladici? Pravzaprav, nekoč puding niti ni bil sladica, ampak smo ga imeli kar za zajtrk. Takrat smo ga kuhali iz vrečke, z navadnim mlekom in s precejšnjo dozo sladkorja. Ne ravno najbolj polnovreden obrok… 😏

Puding iz vrečke je sicer nekoliko boljši kot že pripravljeni puding v lončkih. Če ga skuhamo sami, lahko kontroliramo vsaj s kakšnim mlekom ga bomo skuhali in kako ga bomo sladkali.

Obstaja pa tudi boljša rešitev od pudingov v vrečki. Če ste kdaj pogledali na embalaži kakšna je sestava teh pudingov, ste verjetno opazili, da je to v glavnem škrob (in nekaj barvil in konzervansov…). S samim škrobom sicer ni nič narobe, je pa, podobno kot s sladkorjem, pomembno v kakšni obliki ga zaužijemo.

Škrob zaužit v obliki krompirja, riža, koruze ali buče, na telo deluje drugače kot škrob, ki smo ga izvlekli iz živil in zavrgli preostale dele rastline. Vsa rastlinska hrana, vse rastline so popolne točno takšne, kot jih je ustvarila narava. Takšne so za nas najbolj koristne.

Škrobnata živila imajo ponavadi višji glikemični indeks. To pomeni, da povzročajo večji porast sladkorja v krvi. Zaradi tega se škrobu izogibajo tudi sladkorni bolniki. Jaz sicer mislim, da se škrobnatim živilom ni potrebno odreči, pomembno pa je v kakšni obliki ga zaužijemo. Najboljše je v obliki polnovrednih živil, polnovrenih žit in zelenjave, ki vsebujejo tudi ostala hranila in vlaknine. Vlaknine v hrani pomagajo uravnavati nivo sladkorja v krvi. Tudi zato je toliko pomembneje, da škrob zaužijemo skupaj z rastlino.

Pomembno je tudi kako škrobnata živila pripravimo. S krompirjem je na primer možno celo shujšati. (Testirano in potrjeno! 😆) Če jemo kuhan krompir, ne pomfri, seveda… 😀 Kuhan krompir z endivijo ali radičem, pa bodo kilogrami šli navzdol. Pomfri (pečen v olju) ali pečen krompir s kosom piščanca ali dunajcem, pa bodo kilogrami šli navzgor… 😆

Kakorkoli, da se ne oddaljimo preveč od sladic… V tem receptu za vanilijev puding sem uporabila sveže mleto proseno moko, lahko pa uporabite tudi katerokoli drugo polnovredno moko. Pri proseni moki je posebno pomembno (to stalno ponavljam, pa še bom ponavljala, da se kdo slučajno ne “zezne”… 😆), da je moka SVEŽE MLETA. Prosena moka po mletju zelo hitro oksidira in začenja dobivati grenki priokus. Če nimate mlina za žita (kar predvidevam, da večina nima), si lahko proseno moko zmeljete tudi v mlinčku za kavo ali v blenderju.

Škrob v pudingu je tista sestavina od katere se puding strdi, ko se ohladi. Tudi puding s prosom se nekoliko strdi, ko se ohladi. Ker pa imamo tukaj precej manjšo količino škroba, ga lahko delno nadomestimo z želirnim sredstvom agar agar. (To so ene japonske alge… V redu je agar. 😉 Pa tudi ne vsebuje nobenih konzervansov…)

Doma pripravljen vanilijev puding ima bistveno več hranil od kupljenega v vrečicah (če tisti sploh ima kaj hranil…) in je popoln polnovreden obrok brez umetnih barvil, konzervansov in dodanega sladkorja.

V receptu sem pripisala tudi nekaj možnosti kako si ga lahko prilagodimo po svojih željah. Tukaj res ni omejitev, lahko smo kreativni… 😉

VANILIJEV PUDING

5 dcl riževega mleka (ali drugega rastlinskega mleka)
70 g sveže mlete prosene moke (ali druge moke)
4 razkoščičeni datlji
1 zrela banana (lahko nadomestimo z jabolkom ali pa izpustimo in po želji dodamo več datljev)
zrnca polovice vanilijevega stroka
0,5 čajne žličke agar agar želirnega sredstva

  1. Pripravimo dve posodici. V eni posodi zmešamo polovico riževega mleka (2,5 dcl), zrnca prave vanilije, zmečkano banano, razkoščičene datlje in agar agar. Postavimo kuhati.
  2. V drugi posodi zmešamo drugo polovico riževega mleka in proseno moko.
  3. Ko mleko, ki smo ga postavili kuhati, zavre, mu prilijemo mleko z vmešano proseno moko. Kuhamo 5-10 minut, dokler se ne zgosti.
  4. Kuhani puding zmiksamo v blenderju in ga prelijemo v kozarčke ali posodice.
  5. Puding se med ohlajanjem strdi. Serviramo ga s sveže iztisnjenim sadnim sokom ali s pretlačenim jagodičevjem.

Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje mnenje ali vprašanje napiši v komentarju. 😉

Sonja

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Osnovni recepti, Recepti, Sladice v kozarcu

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Comments

  1. Irena says

    2 April 2018 at 10:19

    Zivjo! Ko pises o sveze mletih mokah; to pomeni, da kupis zito, v tem primeru proso, tisto navadno, ki ga kupimo v trgovini, ali kupujes ta zita kje drugje v kaksni drugi obliki?

    Reply
    • Sonja says

      2 April 2018 at 11:49

      Živjo, Irena! Tako je, kupim žito, v tem primeru proseno kašo (oluščeno, rumeno) in jo v mlinu za žita zmeljem v moko. V primeru, da takšnega mlina nimate, deluje tudi mlinček za kavo ali kakšen močan blender. Sveže mleto moko vam zmeljejo tudi na nekaterih kmetijah, pa v trgovini Mok’ca v Ljubljani (na tržnici Koseze) vam tudi pripravijo sveže mlete moke in tudi pošiljajo na dom.
      Druga varianta pa je, da skuhate proso v mleku in ga potem zblendate ali zmiksate s paličnim mešalnikom. (Bom morala pripisati k receptu…)

      Reply

Trackbacks

  1. Brezgrešni čokoladni puding | Brezgrešne sladice says:
    2 March 2020 at 13:27

    […] obliko škroba. S samim škrobom ni nič tako zelo narobe (o tem sem pisala že v objavi za brezgrešni vanilijev puding), vendar škrob v taki prečiščeni obliki na telo deluje zelo podobno kot beli sladkor, poleg […]

    Reply

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Obrnjen jabolčni kolač
    Obrnjen jabolčni kolač
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
  • Domače kokosovo mleko
    Domače kokosovo mleko
  • Ajdov kruh z drožmi
    Ajdov kruh z drožmi
  • Cimetove rolice in nutela rolice
    Cimetove rolice in nutela rolice
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

© 2020 Brezgrešne sladice