Sočni hruškov kolač s karamelnim prelivom. Je lahko še kaj boljšega na lep jesenski dan? 🙂 Ta sladica mi je ful všeč in recept enostavno moram deliti s tabo. Res, res priporočam in upam, da ga boš pripravila. 🙂
Kolač bo najboljši, če boš uporabila domače hruške, ki so ponavadi najbolj okusne. Če imaš veliko zrelih domačih hrušk, lahko tudi jabolčno čežano zamenjaš s čežano iz hrušk, ki jo pripraviš tako, da hruške podušiš na malo vode, toliko da se zmehčajo, in jih nato pretlačiš (po istem postopku pripraviš tudi jabolčno čežano).
HRUŠKOVI KOLAČKI S KARAMELNIM PRELIVOM
za 10 kolačkov (uporabiš lahko tudi modelček za muffine)
Sestavine za kolačke
170 g ovsene moke
170 g nesladkane jabolčne čežane
100 g datljev
1 hruška (130 g)
1 jedilna žlica limoninega soka
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta (ali ščep prave mlete vanilije)
1/4 čajne žličke mletega cimeta
ščep mletih klinčkov
ščep mletega muškatnega oreščka
1/2 čajne žličke soda bikarbone
Sestavine za karamelni preliv
100 g datljev
2 žlici masla indijskih oreščkov (ali 30 g indijskih oreščkov)
160 ml rastlinskega mleka (uporabila sem riževo mleko)
- Vse sestavine za kolačke zmeljemo v mešalniku.
- Testo prelijemo v modelčke za kolačke ali za muffine in pečemo na 180°C 30 – 40 minut.
- Za karamelni preliv v blenderju dobro zmeljemo vse sestavine. Indijske oreščke predhodno namakamo čez noč in odlijemo vodo. Po potrebi namakamo tudi datlje, da se zmehčajo, a pri datljih vode ne odlivamo. Če želimo bolj tekoč preliv, dodamo več rastlinskega mleka.
- Ko so kolački pečeni, jih pustimo, da se ohladijo, šele nato jih odstranimo iz modelčkov. Kolačke prelijemo s karamelnim prelivom in serviramo.
Dodaj komentar