• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Sladice
  • Kosilca
  • Brezplačna delavnica
  • Tečaji

Brezgrešne sladice logo

19 October 2015

Mafini z bučo in vanilijevo kremo

Ta recept sem ustvarila že lansko jesen, ko je bilo na voljo veliko buč, ki jih v prvi vrsti sicer raje jem v slanih jedeh: v mineštri, testeninah, solati,… Da bi v svoj jedilnik vnesla več raznolikosti (buče so namreč na dnevnem meniju), sem pomislila, da bi buče lahko bile odlične tudi v pecivu. Nisem se motila… odlične so v pecivu! 🙂 Priporočam tudi tistim, ki niste ljubitelji buč! 😉

V iskanju idej kako uporabiti bučo v pecivu, sem na Jamie Oliver spletni strani naletela na recept za bučni mafin. Nekaj takega sem hotela spečti. Jesensko obarvan recept za mafine z bučo, rahlo začinjen z mešanico začimb za buče. Problem je bil samo, da je Jamiejev bučni mafin, v originalu sicer verjetno pregrešno dober, zame pa s količino olja in sladkorja ni prišel v poštev, in sem ga prilagodila po svoje. Navsezadnje, “brezgrešnih” sladic ne pojem samo en kos… in jem jih vsak dan. Ja, za zajtrk, kosilo in večerjo. Včasih tudi samo sladico… 😀

Z dodatkom buče je ta mafin super sočen in sladek. Uporabimo čim bolj sladko sorto rumene buče (muškatna buča, “butternut” buča ali hokaido buča so super). V testu so tudi na grobo sesekljani orehi, ki naredijo to sladico še toliko bolj zanimivo. Buča in orehi. Njami! 😀 Kot preliv sem namesto klasičnega sladkornega pripravila vanilijevo kremo.

Vabim te, da preizkusiš mojo različico bučnega mafina, ki je sočen in hkrati tudi hrustljav od znotraj!

BUČNI MAFINI Z VANILIJEVO KREMO

za 6 srednje velikih mafinov

Sestavine za mafine

100g ovsene moke *
100g mletih mandljev 
60g grobo sesekljanih orehov
60g datljev
1 jušna žlica chia semen
3 jušne žlice rastlinskega mleka (ali vode)
200g jabolčne čežane
200g pireja od buče
1/2 čajne žličke cimeta 
noževa konica klinčkov
noževa konica ingverja
žlica naravnega jabolčnega kisa
1/2 čajne žličke soda bikarbone
1/2 čajne žličke vinskega kamna

SESTAVINE za VANILIJEVO KREMO

0,5 litra rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
70g sveže mlete prosene moke
50g datljev (zmletih v datljevo pasto)
1/4 čajne žličke mlete vanilije (ali zrnc vanilijevega stroka)
2 dcl kokosovega mleka (iz pločevinke) 

POSTOPEK

  1. Chia semena zmeljemo na drobno v mlinčku za kavo ali v blenderju. Zmeljemo mandlje, orehe pa nasekljamo.
  2. Datlje namočimo v malo vroče vode za 15 minut, da se zmehčajo. Prilijemo toliko vode, da so datlji prekriti, vmes jih lahko tudi malo obrnemo. Nato jih zmiksamo v datljevo pasto.
  3. Bučo spečemo v pečici ali jo podušimo v loncu, da se zmehča. Nato jo zmiksamo v bučni pire.
  4. V posodi premešamo vse suhe sestavine, ter dodamo še mokre sestavine. Maso dobro premešamo. Prelijemo v model za mafine in damo pečti v predhodno ogreto pečico na 180°C za 45 minut. Po pol ure pečenja zmanjšamo temperaturo na 160°C, ali ugasnemo pečico in mafine nekaj časa pustimo v njej.
  5. Za preliv naredimo vanilijevo kremo. V polovico riževega mleka dodamo vanilijo, datljevo pasto in limonino lupinico (po želji). Postavimo kuhati. V drugi polovici riževega mleka premešamo proseno moko. Ko prva polovica mleka zavre, prilijemo mleko s proseno moko in kuhamo še približno 5 minut. Nato odstavimo z ognja in pustimo počivati v pokriti posodi še 10 minut. Dodamo polovico kokosove smetane iz pločevinke kokosovega mleka.
  6. Vanilijevo kremo prelijemo čez mafine in serviramo. Okrasimo z limonino lupinico in s cvetovi sivke.
  • Lahko uporabiš tudi katero drugo polnovredno moko. Pri ovseni (in proseni) je zelo pomembno, da je sveže mleta, sicer lahko dobi rahlo grenak priokus. Z mletimi ovsenimi kosmiči bo recept malo drugačen. Ovseni kosmiči so v biskvitu bolj sluzasti, zato jih je potrebno uporabiti malo več kot ovsene moke.

Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice ! 

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Recepti Tagged With: buča, jesen, mafini z bučo, muffin, oves

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Comments

  1. Sandra says

    6 December 2019 at 13:32

    Zivijo, vprasala bi kako oz. s cim se lahko nadomesti jabolcna cezana in ce lahko morda buce nadomestim z bananami, ker mi je po obojem slabo? Hvala lepa za odgovor 😉 Lp, Sandra.

    Reply

Trackbacks

  1. Cimetovi polžki z jabolki in vanilijevo kremo | Brezgrešne sladice says:
    5 November 2015 at 18:33

    […] Čez polžke lahko prelijemo tudi vanilijevo kremo. Recept za vanilijevo kremo najdeš tukaj. […]

    Reply

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2023 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme