Ta recept sem ustvarila že lansko jesen, ko je bilo na voljo veliko buč, ki jih v prvi vrsti sicer raje jem v slanih jedeh: v mineštri, testeninah, solati,… Da bi v svoj jedilnik vnesla več raznolikosti (buče so namreč na dnevnem meniju), sem pomislila, da bi buče lahko bile odlične tudi v pecivu. Nisem se motila… odlične so v pecivu! 🙂 Priporočam tudi tistim, ki niste ljubitelji buč! 😉
V iskanju idej kako uporabiti bučo v pecivu, sem na Jamie Oliver spletni strani naletela na recept za bučni mafin. Nekaj takega sem hotela spečti. Jesensko obarvan recept za mafine z bučo, rahlo začinjen z mešanico začimb za buče. Problem je bil samo, da je Jamiejev bučni mafin, v originalu sicer verjetno pregrešno dober, zame pa s količino olja in sladkorja ni prišel v poštev, in sem ga prilagodila po svoje. Navsezadnje, “brezgrešnih” sladic ne pojem samo en kos… in jem jih vsak dan. Ja, za zajtrk, kosilo in večerjo. Včasih tudi samo sladico… 😀
Z dodatkom buče je ta mafin super sočen in sladek. Uporabimo čim bolj sladko sorto rumene buče (muškatna buča, “butternut” buča ali hokaido buča so super). V testu so tudi na grobo sesekljani orehi, ki naredijo to sladico še toliko bolj zanimivo. Buča in orehi. Njami! 😀 Kot preliv sem namesto klasičnega sladkornega pripravila vanilijevo kremo.
Vabim te, da preizkusiš mojo različico bučnega mafina, ki je sočen in hkrati tudi hrustljav od znotraj!
BUČNI MAFINI Z VANILIJEVO KREMO
za 6 srednje velikih mafinov
Sestavine za mafine
100g ovsene moke *
100g mletih mandljev
60g grobo sesekljanih orehov
60g datljev
1 jušna žlica chia semen
3 jušne žlice rastlinskega mleka (ali vode)
200g jabolčne čežane
200g pireja od buče
1/2 čajne žličke cimeta
noževa konica klinčkov
noževa konica ingverja
žlica naravnega jabolčnega kisa
1/2 čajne žličke soda bikarbone
1/2 čajne žličke vinskega kamna
SESTAVINE za VANILIJEVO KREMO
0,5 litra rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
70g sveže mlete prosene moke
50g datljev (zmletih v datljevo pasto)
1/4 čajne žličke mlete vanilije (ali zrnc vanilijevega stroka)
2 dcl kokosovega mleka (iz pločevinke)
POSTOPEK
- Chia semena zmeljemo na drobno v mlinčku za kavo ali v blenderju. Zmeljemo mandlje, orehe pa nasekljamo.
- Datlje namočimo v malo vroče vode za 15 minut, da se zmehčajo. Prilijemo toliko vode, da so datlji prekriti, vmes jih lahko tudi malo obrnemo. Nato jih zmiksamo v datljevo pasto.
- Bučo spečemo v pečici ali jo podušimo v loncu, da se zmehča. Nato jo zmiksamo v bučni pire.
- V posodi premešamo vse suhe sestavine, ter dodamo še mokre sestavine. Maso dobro premešamo. Prelijemo v model za mafine in damo pečti v predhodno ogreto pečico na 180°C za 45 minut. Po pol ure pečenja zmanjšamo temperaturo na 160°C, ali ugasnemo pečico in mafine nekaj časa pustimo v njej.
- Za preliv naredimo vanilijevo kremo. V polovico riževega mleka dodamo vanilijo, datljevo pasto in limonino lupinico (po želji). Postavimo kuhati. V drugi polovici riževega mleka premešamo proseno moko. Ko prva polovica mleka zavre, prilijemo mleko s proseno moko in kuhamo še približno 5 minut. Nato odstavimo z ognja in pustimo počivati v pokriti posodi še 10 minut. Dodamo polovico kokosove smetane iz pločevinke kokosovega mleka.
- Vanilijevo kremo prelijemo čez mafine in serviramo. Okrasimo z limonino lupinico in s cvetovi sivke.
- Lahko uporabiš tudi katero drugo polnovredno moko. Pri ovseni (in proseni) je zelo pomembno, da je sveže mleta, sicer lahko dobi rahlo grenak priokus. Z mletimi ovsenimi kosmiči bo recept malo drugačen. Ovseni kosmiči so v biskvitu bolj sluzasti, zato jih je potrebno uporabiti malo več kot ovsene moke.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !
Sandra says
Zivijo, vprasala bi kako oz. s cim se lahko nadomesti jabolcna cezana in ce lahko morda buce nadomestim z bananami, ker mi je po obojem slabo? Hvala lepa za odgovor 😉 Lp, Sandra.