
To poletje, priznam, se kar precej potepam. In tudi veliko razmišljam kaj bom jedla na poti. Saj, ne da se ne bi znašla s hrano, kadar nisem doma… Samo, ne bi rada bila vedno odvisna izključno od ponudbe, ki jo najdem spotoma. Če imaš bolj občutljiv želodec, pač malo bolj razmisliš kaj bi jedla, da ti ne bi povzročalo težav in da se boš dobro počutila. Zato si ponavadi, kadar je to možno, pripravim nekaj hrane tudi za s sabo.
Ko razmišljam kaj bom jedla na poti, si ponavadi pripravim nekaj z veliko vlakninami. Sadje in zelenjava sta v prvem planu. Poleg tega pride prav tudi nekaj, kar me malo bolj nasiti, da nisem vedno jaz tista ta glavna, ki tečnari, da je (spet) lačna… 😆
Tako sem si tokrat zamislila krekerje. Pripravila sem jih samo iz semen, ker na poti že tako ali tako večkrat kot sicer pojem kakšen kruh ali testenine, in zaradi tega nisem želela še v krekerje mešati moke.
Potem je pa še ena stvar, ki me največkrat muči poleti… Namreč, doma imamo vrt poln zelenjave, in kadarkoli grem zdoma za več dni, mi je žal, da vsa ta zelenjava propada. Eno je to, da je domače vedno boljše kot kupljeno, pa tudi, zakaj bi kupovala tisto, kar imamo doma…
Tako sem si zamislila namaz iz zelenjave, ki je trenutno najbolj aktualna na našem vrtu. To zelenjavo največkrat uporabim za kakšne omake, ampak na ta način kot sem jo naredila zdaj, je ravno prav gosta, da jo je možno uporabiti kot namaz ali pomako.

Krekerji s semeni
75 g sončničnih semen
75 g bučnih semen
30 g sezamovih semen
20 g lanenih semen
ščep soli
1 čajna žlička vlaken indijskega trpotca
1/2 čajne žličke sušenega timijana
2 dcl vode
- V posodi zmešamo vse suhe sestavine. Dodamo vodo in premešamo.
Zmes pustimo stati od 15-20 minut, da indijski trpotec nabrekne in poveže sestavine. - Pripravimo pekač, na katerega položimo peki papir. (Uporabila sem velik pekač.) Zmes na tanko razmažemo čez skoraj celo širino pekača. Pri tem pazimo, da ne nastanejo luknjice.
- Pečico segrejemo na 170°C in pečemo približno pol ure. Ko se ta naš velik kreker ohladi, ga z rokami nalomimo na manjše kose, krekerčke. Lahko ga pa tudi narežemo s kuhinjskimi škarjami.
Zelenjavni namaz
1 bučka
1 jajčevec
2-3 paprike
1 čebula
3/4 čajne žličke dijonske gorčice
3/4 čajne žličke mlete sladke paprike
1 jušna žlica olivnega olja
sol
Vso zelenjavo narežemo na majhne kose. V kozico vlijemo žlico olivnega olja. Najprej dodamo čebulo in papriko, ki ju malenkost popražimo, nato dodamo jajčevec in bučko. Vso zelenjavo dušimo na zmernem ognju (ne dodajamo vode!). Nekje vmes dodamo sol, da bučke spustijo malo vode in dušimo par minut, dokler se zelenjava nekoliko ne zmehča in zgosti. Vmes nekajkrat premešamo, da se ne sprime na posodo. Ko je zelenjava mehka, dodamo gorčico in sladko papriko, pokuhamo še kakšno minuto ali dve, ter odstavimo z ognja. Počakamo, da se ohladi in namaz postrežemo s krekerji s semeni.
Ti je všeč? 😊 A veš, da imamo na Facebooku tudi svojo skupino Brezgrešne sladice in druge vegi jedi, kjer njeni člani objavljamo svoje zdrave recepte? Vabim te, da se nam pridružiš in pokukaš še tam za kakšno novo idejo, ter bodi med prvimi, ki izvejo za nove brezgrešne recepte. Klikni tukaj in se nam pridruži v FB skupini! 🤗
Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si.

Pozdravljena. Bere se slastno 🙂 Me pa zanima, kaj lahko uporabim namesto indijskega trpotca za vezavo? Hvala za odgovor. lp, Suzi
Suzi, lahko poskusiš s chia semeni. Sama tega nisem uspela še poskusiti, ampak mislim da bi delovalo. Za ziher lahko chia semena tudi zmelješ v mlinčku za kavo, bodo malo bolj povezala.
Fajn recept za krekerje. So lanena semena obvezna? Zanima me, če bi lahko dodala npr. sošene paradižnike ali kaj podobnega?
Mojca, po mojem lahko dodaš tudi kaj drugega. Lanena semena pa lahko tudi izpustiš, oziroma nadomestiš s čim drugim.