Kdor ima izkušnje z vlaganjem sadja in kuhanjem marmelad, se je verjetno že srečal s prepričanjem, da je v marmelado nujno, ampar res nujno potrebno dodati sladkor, sicer se lahko marmelada pokvari. In ne samo malo sladkorja, ampak veliko sladkorja! Tisti, ki se sladkorju izogibamo, imamo ob kuhanju marmelade velikokrat slabo vest, ko na kilograme sadja dolivamo kilograme sladkorja. Iz tega razloga dolgo nisem kuhala marmelade in še vedno sem mnenja, da je sadja potrebno pojesti čimveč kadar je v sezoni. Sveže sadje ima največ hranljivih snovi in takrat ko zori našemu telesu nudi, kar v tistem času tudi najbolj potrebuje. Seveda se zgodi, posebej nam, ki imamo vrtove, da vsega sadja, ne moremo pojesti kadar zori. V tem primeru ga je smiselno shraniti, da lahko v njem uživamo tudi v hladnejših mesecih.
A veš, da lahko marmelado skuhamo popolnoma brez dodajanja sladkorja?
Tudi če se prehranjujemo zdravo in ne uživamo rafiniranih sladkorjev, lahko še zmeraj uživamo v marmeladah. Postopek priprave marmelade brez sladkorja, ki jo v zaprtih kozarcih lahko hranimo mesece in celo leta, ne da bi se pokvarila, je nadvse preprost. Uporabljamo postopek, ki se imenuje pasterizacija! 😀
1. Izbira sadja za naravno sladke marmelade
Izbirajmo sadeže, ki so na vrhuncu svoje zrelosti. S popolnoma zrelim sadjem bo tudi marmelada naravno sladka. Marmelado lahko skuhamo iz kateregakoli sadja, seveda pa bo iz sadja, ki je bolj sladko, tudi marmelada bolj sladka. Jabolka, hruške, fige, grozdje in slive so po naravi sladkega okusa in dodatno sladkanje marmelade (zaradi okusa) ni potrebno. Marmelade iz jagodičevja (jagode, maline, ribez, robide…) ter marmelade iz sadja z več kisline (marelice, višnje…) lahko posladkamo na naraven način, tako da jim primešamo nekaj sladkega sadja kot so jabolka, ali suhega sadja kot so datlji. Pri dodajanju datljev bodimo pazljivi s količino, ker je od velike količine datljev marmelada lahko bolj rjavkastega odtenka.
2. Zgostitev marmelade
Marmelada brez sladkorja je bolj tekoča kot tista s sladkorjem. Kadar želimo bolj gosto marmelado, lahko za zgostitev uporabimo pektin ali želirno sredstvo agar agar, ki ga tudi sama največ uporabljam. Agar agar je naravno rastlinsko želirno sredstvo, pridobivajo ga iz alg ter je brez vonja in okusa.
3. Kuhanje sadja
Oprano in očiščeno sadje zmiksamo v blenderju. Lahko ga tudi narežemo na kose, a v tem primeru pri kuhanju dodamo nekaj vode, da se sadje ne sprime na lonec.
Sadja ni potrebno dolgo kuhati, sploh pa ne ure in ure dolgo! Če za zgostitev uporabljamo agar agar, ga vedno dodamo v hladno tekočino. Pomembno je, da sadje z agarjem vedno zavremo! Ni potrebno, da marmelada dolgo vre. Lahko vre samo 2-3 minute, toliko da dobro prevre. Z vretjem aktiviramo agar agar!
4. Priprava kozarcev za vlaganje
Imeti moramo dobro oprane in čiste kozarce. Marmelado vlivamo do vrha kozarca, lahko tudi steče nekoliko čez rob, ko jih zapiramo. Pomembno je, da v kozarcih ne ostane nič zraka! Če je marmelada gosta, jo tudi v kozarcu premešamo, da odstranimo vse zračne mehurčke. Ko kozarce z vročo marmelado zapremo, se ustvari vakuum. V tako zaprtih kozarcih bo marmelada konzervirana tudi za več let.
5. Trajnost marmelade brez sladkorja
Marmelada brez sladkorja v zaprtih kozarcih zdrži mesece in tudi leta. Odprte kozarce hranimo v hladilniku in marmelado porabimo v nekaj dneh. Za razliko od marmelad s sladkorjem, se odprti kozarec marmelade brez sladkorja hitreje pokvari. Zato priporočam uporabo manjših kozarčkov za vlaganje. Kozarčki naj bodo takih velikosti, da lahko vložimo toliko marmelade, kot je lahko pojemo v 4-7 dneh. Imejmo v mislih tudi to, da takšne marmelade ni potrebno preveč na tanko mazati, saj je praktično 100% sadje in jo lahko jemo tudi na žlico.
NASVET
Pri kuhanju naravnih marmelad brez sladkorja je pomembno, da čim več vadimo! Tako bomo ugotovili tudi kakšna gostota marmelade in kombinacija sadežev nam je najbolj všeč. Za začetek kuhajmo manjše količine in si zapisujmo kaj smo naredili drugače, kaj bolje deluje in kaj ne. S prakso lahko vsak postane mojster kuhanja marmelade. Domače marmelade so tako ali tako najboljše in lahko so tudi brezgrešne!
RECEPT: Jagodna marmelada brez sladkorja
1 kg jagod
100 g datljev
2 čajni žlički agar agarja
- Jagode očistimo, nasekljamo. Lahko pustimo večje kose ali jih zmeljemo v blenderju. V blenderju zmiksamo tudi datlje. (Če so pretrdi, jih predhodno namočimo, da se zmehčajo.)
- Zmesi dodamo 2 čajni žlički agar agarja, premešamo in postavimo kuhati. (Za natančno količino agarja glej navodila proizvajalca, ker se med seboj lahko razlikujejo.)
- Jagode z agarjem zavremo, nato kuhamo še približno 3-5 minut, da marmelada dobro prevre.
- Še vročo marmelado nalijemo v pripravljene kozarce, ki smo jih postavili v pomivalno korito. Marmelado nalijemo čisto do vrha kozarca. Pomembno je, da kozarec tesno zapremo, tako da v njem ni zraka! Nastati mora vakuum.
- Zaprte kozarce pokrijemo z debelejšo brisačo ali odejo, ter pustimo, da se počasi ohlajajo. Šele ko so kozarci hlajeni, jih odkrijemo in spravimo v shrambo. Marmelada se strdi šele, ko je popolnoma ohlajena.
Si tudi sama že kuhala marmelado brez sladkorja ali te še kaj zanima? Svoja vprašanja, razmišljanja ali izkušnje nam lahko zaupaš v komentarju spodaj!
Zdravo mene pa zanima ali lahko ta recept uporabim za marmelado iz sliv?
Seveda! 🙂
lahko brez dateljev;):)? hvala vnaprej:)
Seveda, uporabi sladilo po svoji želji. Jaz imam rada datlje, ker v primerjavi z drugimi sladili (javorjev sirup, kokosov sladkor) vsebujejo tudi vlaknine in če ne pretiravamo s količino, okus po datljih ne prevlada. 🙂
Sem lani skuhala jagodno cisto brez sladkorja in eno z Eritritolom. Oboje obstalo do sedaj, ko jo je zmanjkalo, tako da ne morem reci do kdaj bi zdrzala.
Dobila sem recept za presno marmelado iz malin, datljev in limoninega soka. To mora biti 100% užitek…Ta teden poskusim z domačimi breskvami, pa da vidim.
Zdravo. Sem skuhala marmelado po zgornjem receptu. Zaprte kozarce sem dala nazaj v pečico. Enkozarec sem odprla, vendar so bile na pokrovčku kapljice vode. Je to ok? Bo marmelada zdržala več časa?
Hvala.
Kje naj dobim agar-agar?
Romana, v trgovinah z zdravo hrano: Norma, Kalček, pa tudi v kakšnem večjem Sparu ali Mercatorju ga znajo imeti.