Komaj sem se vrnila iz Grčije, pa so že skoraj vse marelice popadale z drevesa. Medtem ko je mama že vkuhala nekaj kozarcev marmelade, sem razsmišljala kaj bi še lahko naredila iz marelic. Nekaj na hitro, pa da je brezgrešno, takšno, da lahko jem za zajtrk… Pa sem se spomnila knedlov.
Klasičnih, sploh ne vem, če sem jih kdaj delala… Pa saj, če spremljaš blog, verjetno že veš, da se nimam ravno za neko kuharico… V kuhinji se motam že od malih nog in večinoma improviziram iz sestavin, ki so mi všeč. Navdihuje me vse, kar najdem na našem vrtu.
Klasičnih jedi nikoli nisem preveč rada pripravljala… No, pripravljala mogoče že… a ko sem videla, kako se jih naredi, kakšne sestavine sem uporabila, teh jedi na koncu večinoma sploh nisem pojedla. Tako sem si že zelo zgodaj začela sama izmišljevati svoje recepte.
Za klasične jedi večinoma vprašam mamo kako se kaj naredi. Tako sem tudi za cmoke. Naredila sem jih po svoje, s polnovredno moko in brez jajc, ki pa sicer tudi po mnenju mame v tem receptu ne igrajo prav veliko vlogo.
Kako so mi uspeli? Recimo da je bila celo mama (ki je ponavadi moj največji kritik, ko gre za sladice, pa za kuhanje nasploh…) zelo navdušena nad brezgrešnimi cmoki. Njen komentar je bil, da so zelo rahli in okusni. Bingo! ?
Menda so knedli z belo moko in jajci lahko velikokrat zbiti, trdi, žvečljivi… Tako je rekla. Ne vem, ker jih že dolgo nisem jedla… ? Vem pa, da se moji kar stopijo v ustih. ?
Ko sem naredila prvo rundo, sem se jih najprej ful najedla, potem sem jih pa nekaj tudi zamrznila. Ful mi je všeč, da so tako polnovredni in hranljivi, da jih lahko jem kot samostojen obrok. Brezgrešni cmoki v niso sladica, to ni sladkarija, ampak so kar fajn polnovreden obrok. Nič ne obležijo v želodcu. Nič te ne stiska, ko jih poješ, ampak se človek prav fajn počuti po njih. To mi je ful všeč! ?
Po mojem bom kar kmalu pojedla tudi to, kar sem zamrznila. ? Prav fajn se mi zdi, da imam zdaj te cmoke zamrznjene. Kadarkoli sem lačna in se mi ne da ravno kaj poštenega skuhati, jih samo vzamem iz zamrzovalnika, skuham, in vse skupaj je gotovo v manj kot 10 minutah.
Letošnje poletje bom zagotovo naredila še veliko cmokov iz raznoraznega sadja. Komaj že čakam na slive… pa na breskve. Razmišljam tudi o robidah. Moj bog, z robidami bi znali biti božanski! ? Že komaj čakam… še prej pa recept za marelične. ?
Brezgrešni marelični cmoki
500 g krompirja
150 g polnovredne kamutove moke*
marelice
Datljeva polivka
50 g datljev
1,5 dcl vode
mleti lešniki ali orehi za posip
- Krompir skuhamo, ga ohladimo in pretlačimo. Vmešamo moko in testo pustimo nekaj časa, vsaj pol ure, stati.
- Cmoke oblikujemo z dlanmi, tako da najprej testo sploščimo, dodamo polovico marelice in oblikujemo v cmok.
- Cmoke kuhamo v osoljenem kropu. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj, in cmoke kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Ugasnemo ogenj in cmoke pustimo še nekaj minut (3-5 min) v vroči vodi. Nato jih vzamemo iz vode in postrežemo.
- Vmes pripravimo polivko iz datljev. Datlje, ki smo jih predhodno namakali v vodi, zmeljemo v tekočo pasto. Če želimo bolj tekočo, dodamo več vode. Cmoke prelijemo z datljevo polivko in posujemo z mletimi oreščki.
*Namesto kamutove moke lahko uporabiš tudi pirino. Recept bo še vedno deloval, so pa cmoki s kamutovo moko bolj sladkastega okusa in svetlejše barve. Fajn je kamut… ?
*Za posip lahko pripravimo tudi klasičen posip z drobtinami. Da je bolj brezgrešen, za tak posip uporabim polnovredne drobtine, ki jih na suho popražim v ponvi (ne dodajam maščobe) in jim dodam kokosov sladkor.
Ti je všeč? Z veseljem slišim od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj ali pa mi pišeš na info@brezgresnesladice.si.
Bodi med prvimi, ki izvejo za nove brezgrešne recepte. Klikni tukaj in se nam pridruži v FB skupini Brezgrešne sladice in druge vegi jedi! ?
Zora says
Zdravo Sonja. Tvoji recepti so super. Naredila sem ze prosene palacinke/do zdaj mi se nobene druge niso ratale/. Delala sem tudi jogurt pa mi ni ravno uspel. Ni se dosti zgostil. Pa ajdov kruh z drozmi mi je sicer uspel ampak mi okus po kiselkastem ni vsec. Sicer pa ja super si.
mihaela says
superca:) A ti meni misli bereš? Ravno par dni nazaj sem razmišljala o cmokih, samo takih “navadnih” tudi jaz ne bi več delala in to, kaj če bi se recept znašel na brezgrešnih sladicah? 🙂 Samo kamutovo moko nabavim. Bom pa probala s tapiokino, ki jo imam doma. Pa jo bom zmešala s koruznim zdrobom ali proseno moko. Morda pa rata. Javim:))
Marinka says
Krasen recept! Cmoki so res rahli, meni osebno veliko okusnejši kot klasični. In sladkorja sploh ne pogrešam 🙂
Slavka ILICH says
krasen recept, imam kamutovo moko .. a nimam marelic in niti sliv ,,, bo pač moralo počakati na poznejši čas ,,,