Ta slivova pita je zmanjkala v trenutku. Recept pa je že mesec dni v čakalni vrsti za objavo… ? Toliko vsega se je dogajalo, da še ni prišel na vrsto. Zdaj sem pa pomislila, če ga naj sploh objavim… če bi še sploh bil aktualen. Pa ste na Facebooku izrazili, da bi recept želeli. Domačih sliv se verjetno ne dobi več, lahko pa slive v receptu zamenjate tudi za kakšne hruške, jabolka ali drugo sadje.
Ko ustvarjam, imam vedno preveč idej… in potem je ponavadi tako, da še preden uspem kakšno stvar zaključiti, že začenjam z nečim novim. Včasih sem v takih trenutkih bila tako “overwhelmed”… {Kaj je že slovenska beseda za to? Tisto, ko si navdušen, ampak je toliko vsega, da ne veš kako bi se lotil vsega naenkrat… Dan ima vedno čisto premalo ur… Pa zakaj mora biti življenje tako kratko… ??}
In ko sem v takem “overwhelmed” stanju {prevzeta – mogoče je to prava beseda? ?}, je včasih težko dokončati stvari. Ampak zdaj sem se že naučila, da se umirim, in grem korak za korakom, lepo po vrsti, kot sem si stvari zamislila.
V glavnem, trenutno zaključujem svojo prvo knjižico receptov, v kateri sem zbrala nekaj favourit brezgrešnih receptov jedi, sladkih in slanih. Malo dolgo že “pacam” tole, ampak res bi rada objavila samo takšne recepte, ki so preizkušeno top. ?
Recepti v knjižici so v brezgrešnem stilu, ter hitri in enostavni za pripravo. Jasno mi je, da imamo ljudje različne okuse, ampak za knjižico mi je res pomembno, da so v njej takšni recepti in okusi, ki so sprejemljivi in všečni za večino. Pa tudi, da so sestavine zlahka dostopne. To je tudi pomembno. V recepte tako ali tako nikoli ne dajem nekih hokuspokus čudnih sestavin, ki jih komaj kje najdeš… Sicer pa itak ful redko kuham z nekimi čudnimi sestavinami. Največkrat grem na vrt, pogledam kaj imamo, in naredim nekaj iz tistega, kar najdem in kar mi je všeč. Takšni so tudi recepti, ki jih pripravljam.
To je ena stvar. Knjižica brezgrešnih jedi je v zaključni fazi. ?
Druga stvar je, da že nekaj časa načrtujem, da bi si uredila svojo kuhinjo. Odkar sem se preselila iz Ljubljane nazaj v Lendavo, si kuhinjo delim z mamo… in midve obe kuhava. Ful! ? Pri nas se res nonstop nekaj kuha… Potem pa bi včasih rada posnela kakšen video recept ali Facebook live, pa je kuhinja vedno zasedena… Zato sem razmišljala, da bi si v stanovanju, kjer je nekoč živel dedek, uredila kuhinjo, kjer bi lahko ustvarjala in tudi posnela kakšne recepte za vas. Ta načrt je zdaj tudi že v pripravi, vprašanje je samo kdaj bo to gotovo… ? In ker jaz ful težko čakam, ko dobim kakšno idejo, sem se medtem spomnila nečesa drugega… ?
Zadnjič sem Mitji (fantu) pomagala nekaj v njegovem stanovanju, in sem postajala vedno bolj navdušena nad njegovo kuhinjo. On sicer ni nek kuharski mojster… No, obvlada že neke osnove, kot je spečti jajca, pa menda je tudi mojster peke palačink, a pripravo hrane raje prepušča meni… sicer pa, jaz v tem itak bolj uživam. ? Glede na to, da ni ravno nek entuziastični kuhar, pa ima fantastično (in ogromno!) kuhinjo. Celo kuhinjski otok ima! ? Perfect za snemanje videov! In sem pomislila: “Ej, pa jaz ne rabim čakati, da bo moja kuhinja gotova… Z videji lahko začnem že takoj, tukaj in zdaj!” {Še enkrat moram omeniti tukaj: Hvala, Mitja, da si nam odstopil svojo kuhinjo! ?}
Tako smo začeli z našimi Facebook live kuharskimi video druženji v živo. V naši zaprti Facebook skupini Brezgrešne sladice in druge vegi jedi (kjer se nam še vedno lahko pridružiš… ?)
Prva srečanja so uspela super. Odzvali ste se z večjim zanimanjem, kot sem pričakovala, zato bomo s tem kar nadaljevali. ? Verjamem, da se bo sčasoma tudi ta vsebina razvijala in da bodo videji postajali vedno boljši. Pri kakšnih receptih se mi zdi, da je video prikaz recepta bolj razumljiv kot samo besedilo… Ful sem vesela, da lahko zdaj recepte delim z vami tudi preko videov! Tako “v živo” pa se lahko tudi malo več pomenimo. Lahko mi tudi kaj napišete, vprašate in vam takoj odgovorim.
Potem, so še neke druge novosti, ampak o tem morda naslednjič… ? Bom zdaj počasi zaključila, da ne bom predolga, in da delim še ta dolgo pričakovani recept za pito s slivami in orehi. No, tisti, ki nimamo več sliv, jo lahko pripravimo z jabolki in hruškami, ali z drugim sadjem. Biskvit je posebno (noro) dober… ? S slivami je bila pita božanska, verjamem da bi bila tudi z drugim sadjem. ?
Brezgrešna pita s slivami in orehi
(za pekač premera 16 cm)
100 g polnovredne ovsene moke (lahko tudi kamutove, pirine, ajdove…)
60 g mletih orehov
150 g naravne nesladkane jabolčne čežane
1/2 čajne žličke soda bikarbone
slive (pozabila sem stehtati… predvidevam, da jih ni bilo več kot 0,5 kg)
1. Pečico vklopimo na 180°C, da jo predhodno segrejemo, medtem pa pripravimo zmes za pito.
2. V posodi dobro premešamo vse sestavine (razen sliv), da dobimo enotno zmes za biskvit. Zmes prelijemo v pekač premera 16 cm. Slive razpolovimo in po dolgem narežemo na krhlje, ki jih razporedimo čez biskvit.
3. Postavimo v pečico in pri 180°C pečemo približno pol ure, oziroma tako dolgo, da je rob pite zlato-rjavo zapečen, slive pa nekoliko zmehčane. Pečeno pito vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi, šele nato narežemo in postrežemo.
Ti je všeč? Z veseljem slišim od tebe! ? Svoje vprašanje ali misel lahko napišeš v komentarju spodaj, ali pa mi pišeš na info@brezgresnesladice.si.
Franci Steiner says
bOLJ KOT SUPER! hVALA
Slavka ILICH says
SUPER PITA (MORA BITI, ČE JE PA TAKO “LEPA”… ))SLAVKA