Mislim da že nekaj let nismo pekli potice za praznike. Verjetno, ker je pri nas nihče ne je. Ponavadi za praznike spečemo nekaj najbolj priljubljenih brezgrešnih sladic, ki jih potem tudi podarjamo za darila. Med temi je obvezno brezgrešna madžarica, ki jo ponavadi pripravljamo tudi na naših delavnicah.
Sedaj se mi je pa že nekaj dni motala po glavi ideja kako bi naredila brezgrešno potico. Presno makovo potico (brezgrešno) sem že delala (ful je dobra) in včasih jo pripravljamo tudi na naših delavnicah. Nisem se pa še lotila prave, pečene, potice. Tokrat sem v bistvu hotela narediti potičke, nič velikega, ampak majhne, za grižljaj velike potičke. V dveh poskusih sem dobila super sladico z makom, ki sicer ni čisto potica, so pa nastali resnično dobri makovi kolački. Sem rekla, da moram takoj napisati recept, da ga slučajno ne pozabim. 🙂
Uporabila sem proseno moko, bi pa recept deloval tudi s katerokoli drugo moko. Proseno moko vedno uporabimo čim bolj sveže mleto. Proso je namreč zelo občutljivo in po mletju zelo hitro postane grenko. Prosena moka, kupljena v trgovini, je skoraj vedno grenkega okusa. Sveže mleta prosena moka ni nič grenka. Priporočam, da moko nabaviš pri kmetu, ki jo lahko sveže zmelje. Jaz meljem moko v mlinčku na kamen, ki je namenjen prav za mletje žitaric. Če tega nimaš, pa je skoraj boljše, da kupiš navadno proseno kašo (rumeno, oluščeno) in jo zmelješ v mlinčku za kavo. Tako sem jaz to počela, dokler še nismo imeli posebnega mlina za žita. Ni idealno, pa tudi mlinček za kavo se hitreje uniči, ampak je še vedno veliko boljše od grenke moke…
Aja, še to. Vsebuje pečeno bučo. 🙂 A zaupaj mi glede tega! Tudi če buče ne maraš (jaz je namreč ne maram preveč… 😛 ), je v sladicah res TOP! Nič se ne čuti okusa po buči. Tisti, ki okus buče obožujete, boste, žal, morali poiskati drug recept… 🙂 Je pa buča super, ker nadomešča toliko “nezdravih” sestavin. Je naravno sladka in nadomešča sladkor. Zadnje čase se mi pa zdi, kot da so sladice z bučo tudi bolj “maslene”. Tak občutek dajo v ustih, kot da bi recept vseboval maslo, čeprav ga ne. Res se splača vključiti več buče v sladice. Poleg tega, da so zdrave, so tudi neverjetno okusne.
Makovi kolački
Sestavine za testo
(za približno 8 kolačkov)
160 g prosene moke
100 g pečene buče
100 g kokosovega mleka v pločevinki
20 g datljev
30 g vode (lahko tudi kokosove vode iz dna pločevinke kokosovega mleka)
1/4 čajne žličke sušene limonine lupinice
1/4 čajne žličke soda bikarbone
1/4 čajne žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
1 jedilna žlica vlaken indijskega trpotca (lahko tudi chia semena ali lanena semena)
noževa konica zrnc stroka prave vanilije
Sestavine makov nadev
50 g mletega maka
50 g datljev
25 g vode
Sestavine za preliv
1 zrela banana
sok 1/2 limone
Postopek
- Najprej spečemo bučo. Uporabimo katerokoli jesensko rumeno bučo, najboljše so maslenke in hokaido buče. Bučo narežemo na kose, izkoščičimo in pečemo v pečici na 180 °C približno 2 uri. Pred uporabo lupino odstranimo, uporabimo samo meso buče.
- Pripravimo makov nadev. Datlje za nadev namočimo v vodi, da se zmehčajo, nato jih zmeljemo v gladko pasto. Datljevo pasto zmešamo z mletim makom. Če imamo celi mak, ga zmeljemo v mlinčku za kavo.
- Pripravimo testo. V mešalniku zmešamo vse mokre sestavine: 100 g pečene buče (brez lupine), 100 g kokosovega mleka, datlje, vodo. V drugi posodi dobro premešamo vse suhe sestavine: proseno moko, sodo bikarbono, vinski kamen, limonino lupinico, zrnca vanilije, indijski trpotec. Suhim sestavinam dodamo mokre sestavine in dobro premešamo.
- V silikonske modelčke za kolačke (ali za muffine) z žlico vlijemo najprej nekaj testa, nato nekaj nadeva in na vrhu še testo, tako da makov nadev nikjer ne gleda ven.
- Pečemo pri 180 °C od 25-30 minut. Preden kolačke zvrnemo iz modelčkov, počakamo, da se ohladijo. Ohlajene bomo enostavno odstranili iz modelčkov, medtem ko se še topli lahko zdrobijo. Tik preden postrežemo, pripravimo preliv, tako da zmečkamo 1 zrelo banano in jo pomešamo s sokom limone.
Dodaj komentar