• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti
  • Druge jedi
  • Brezplačna knjižica

Brezgrešne sladice

Najbolj zdrav prehranski blog Slovenije

4 August 2015

Bučno makova pita

Nadev za to pito je tradicionalni “tökös-mákos”, kot mu pravimo pri nas, in če ste se kdaj potepali po Prekmurju in poskusili kakšno bučno-makovo dobroto, potem vam bo ta recept zagotovo všeč!

Preden prehitro sodite, da buča ne spada v sladico, vam povem da so buče idealna zelenjava, ki gre krasno v sladice! Če niste ravno velik ljubitelji buč, je cukini bučka idealna, saj je nevtralnega okusa, prevzame okus ostalih sestavin v receptu in sladico naredi super sočno! Dobra stran cukini bučk je tudi ta, da ima nizko kalorično vrednost, veliko vlaknin in hranljivih snovi, tako da je popolna sestavina brezgrešne sladice! 😉

BUČNO-MAKOVA PITA

Sestavine za testo

160 g polnovredne moke (ovsena ali pirina sta super!)
40 g kokosove moke
40 g mletih mandljev
30 g kokosove maščobe
1/2 zrele banane (ali 1/4 skodelice jabolčne čežane)
1/2 pecilnega praška iz vinskega kamna
2-3 žlice datljeve paste (to je cca 100g datljev; če želimo bolj sladko, lahko tudi več)

Sestavine za nadev

cukini bučka (cca 200-300g)
50 g mletega maka (po želji manj/več)
100 g datljev (po želji manj ali več, za bolj ali manj sladko pito)

Postopek

  1. Sestavine za testo dobro premešamo. Pripravimo srednje velik pekač (npr. okrogel model 24 cm), položimo vanj peki papir, ter čez na tanko namažemo dobljeno testo. Prihranimo nekaj testa za vrhnjo plast pite. (Datljevo pasto pripravimo tako, da v malo vode namočimo razkoščičene datlje, in ko se zmehčajo, jih zmeljemo v datljevo pasto.)
  2. Večje cukini bučke olupimo in odstranimo semena. Bučko naribamo na trakove. V posodi dobro premešamo naribano bučko, mleti mak in datljevo pasto.
  3. Bučno-makov nadev položimo čez plast testa v pekaču, in čez nadev položimo še preostanek testa. Po želji oblikujemo “trakove” ali pa testo razvaljamo, nadrobimo…
  4. Pečemo med 140-160 stopinjami približno eno uro (odvisno od pečice). Pita je pečena, ko je testo rahlo zlato obarvano.

Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si že pripravila kakšno brezgrešno sladico? Fotografiraj svojo izvedbo brezgrešne sladice in nam pošlji fotko na info@brezgresnesladice.si , ali pa jo deli z nami na Facebook-u ! 🙂

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Pite, Recepti Tagged With: brez glutena, buča, kokos, mak

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Brezgrešni Rafaelo
    Brezgrešni Rafaelo
  • Ajdov kruh z drožmi
    Ajdov kruh z drožmi
  • Koruzna zlevanka z jabolki
    Koruzna zlevanka z jabolki
  • Brezgrešni kolač s čokoladnim prelivom
    Brezgrešni kolač s čokoladnim prelivom
  • Domače kokosovo mleko
    Domače kokosovo mleko
  • Ajurvedski biskvitni piškoti
    Ajurvedski biskvitni piškoti
  • Proseni narastek z jabolki
    Proseni narastek z jabolki

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

© 2020 Brezgrešne sladice