Nadev za to pito je tradicionalni “tökös-mákos”, kot mu pravimo pri nas, in če ste se kdaj potepali po Prekmurju in poskusili kakšno bučno-makovo dobroto, potem vam bo ta recept zagotovo všeč!
Preden prehitro sodite, da buča ne spada v sladico, vam povem da so buče idealna zelenjava, ki gre krasno v sladice! Če niste ravno velik ljubitelji buč, je cukini bučka idealna, saj je nevtralnega okusa, prevzame okus ostalih sestavin v receptu in sladico naredi super sočno! Dobra stran cukini bučk je tudi ta, da ima nizko kalorično vrednost, veliko vlaknin in hranljivih snovi, tako da je popolna sestavina brezgrešne sladice! 😉
BUČNO-MAKOVA PITA
Sestavine za testo
160 g polnovredne moke (ovsena ali pirina sta super!)
40 g kokosove moke
40 g mletih mandljev
30 g kokosove maščobe
1/2 zrele banane (ali 1/4 skodelice jabolčne čežane)
1/2 pecilnega praška iz vinskega kamna
2-3 žlice datljeve paste (to je cca 100g datljev; če želimo bolj sladko, lahko tudi več)
Sestavine za nadev
cukini bučka (cca 200-300g)
50 g mletega maka (po želji manj/več)
100 g datljev (po želji manj ali več, za bolj ali manj sladko pito)
Postopek
- Sestavine za testo dobro premešamo. Pripravimo srednje velik pekač (npr. okrogel model 24 cm), položimo vanj peki papir, ter čez na tanko namažemo dobljeno testo. Prihranimo nekaj testa za vrhnjo plast pite. (Datljevo pasto pripravimo tako, da v malo vode namočimo razkoščičene datlje, in ko se zmehčajo, jih zmeljemo v datljevo pasto.)
- Večje cukini bučke olupimo in odstranimo semena. Bučko naribamo na trakove. V posodi dobro premešamo naribano bučko, mleti mak in datljevo pasto.
- Bučno-makov nadev položimo čez plast testa v pekaču, in čez nadev položimo še preostanek testa. Po želji oblikujemo “trakove” ali pa testo razvaljamo, nadrobimo…
- Pečemo med 140-160 stopinjami približno eno uro (odvisno od pečice). Pita je pečena, ko je testo rahlo zlato obarvano.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si že pripravila kakšno brezgrešno sladico? Fotografiraj svojo izvedbo brezgrešne sladice in nam pošlji fotko na info@brezgresnesladice.si , ali pa jo deli z nami na Facebook-u ! 🙂
Zelo dobra pita. Uporabila sem to testo, za nadev pa jabolka. Večkrat bo na mojem meniju.