Brezgrešnih krofov se do sedaj še nisem lotila, čeprav sem naredila že kar nekaj po okusu podobnih sladic. Nekih približkov v obliki krofov pa nisem želela objavljati, ker so krofi tako edinstveni, da je težko narediti zdravo različico.
Bistvo krofov je gluten (bela pšenična moka) in cvrtje v olju. Če bi belo moko zamenjala za polnovredno in jih namesto cvrtja v olju spekla v pečici, bi lahko dobila zelo dobro sladico, a to ne bi bili pravi krofi. Mislim tudi, da je še vedno bolj zdravo, če ljubitelji krofov v času pusta pojemo kakšen “grešni” krof, kot pa da smo psihično preveč pod stresom, ker ne smemo pojesti krofa. Bolje je slediti svojim občutkom, kot pa imeti preveč pravil. Saj veste kako je s pravili… Če vam nekdo reče, da se ne smete dotakniti mokre barve, se boste zaradi tega še bolj hoteli dotakniti mokre barve. Privlači nas tisto, česar ne smemo. Sprostite se. Od enega krofa ni še nikogar pobralo… Sicer pa, če se nasploh prehranjujete zdravo, boste učinek krofa (polnega z glutenom, cvrtega v olju, polnjenega z marelično marmelado, v kateri je 5% marelic, ostalo pa sladkor…) občutili na telesu.
Nekoč sem oboževala krofe. Pojedla sem jih lahko neomejeno količino. Danes, ko ne jem več belega sladkorja, ne jem toliko glutena (je boljše za prebavo), ne uporabljam rafiniranega olja, pa zelo hitro občutim, ko te sestavine vnesem v telo. Prav čutim kako mi gre po žilah in potem se še kakšno uro počutim kot stara friteza. Zato me zadnje čase krofi niti ne mikajo več, ker ne maram kako se po njih počutim.
Ta recept ni prav nič podoben klasičnim krofom. Glede na to, da danes krožijo že razne alternative pravim krofom, sem se odločila, da vseeno objavim en krofom podoben recept. Tokrat bodo ameriški krofi, ki so že v osnovi drugačni od naših. Ameriški krofi so lahko narejeni na dva načina. Lahko so vzhajani s kvasom, lahko pa so pripravljeni kot biskvitno pecivo in pečeni v pečici. Takšne sem pripravila tudi jaz. Zdravo različico, seveda. 😊
Uporabila sem tudi eno skrivno sestavino, za katero vem, da jo vsi obožujete… 😀 Verjetno ne najbolj, ampak mogoče se vas pa kdaj navzame. 😆 Res je dobra, zato ne popuščam… To je buča! 😀Ne se prestrašiti. Tudi če buče nimate, obstaja zanjo veliko zamenjav. Bučo sem uporabila, ker jih imamo trenutno veliko in zaradi toplega vremena so že začele gniti, zato jih moramo čimprej porabiti. Poleg tega mi je buča všeč, ker je naravno sladka, pa tudi pecivo je bolj svetlo, če sladkamo z bučo. (Ostala naravna sladila znajo kar pustit bolj rjavo barvo, z bučo so pa sladice tako lepo rumene.)
Nimate buče? Obstaja rešitev! Bučo lahko zamenjate z: jabolčno čežano, korenčkovim pirejem, banano,… ali pa jo izpustite in dodate malo več datljev in druge tekočine (rastlinskega mleka)… 😉
Res, ne se sekirati, če kakšne sestavine iz brezgrešnih sladic nimate. Vse je nadomestljivo. Ti recepti so lahko zelo ohlapni in zelo prilagodljivi. Jaz lahko zdaj že na pamet zmiksam kakršnokoli sladico iz sestavin, ki jih imam. Sčasoma, ko boste malo več pekli, boste brezgrešno peko obvladali tudi vi. 😉 (Nekateri pa tudi to že obvladate.)
Brezgrešni ameriški krofi so izredno mehki in sočni. Sploh, če uporabimo proseno moko, moramo dodati dovolj tekočine, ker so sicer lahko suhi in nihče ne mara suhega peciva… 😆 Zraven sem naredila borovničevo kremo (ful je dobra). Priporočam, da jo hranite v hladilniku in jo na krofe namažete sproti. Sicer se vpije v krof in lahko hitro izgleda postano. Lepše je, če se sveže namaže, preden postrežemo.
Opozorilo: Nadomestki posameznih sestavin so samo predlogi, za katere mislim, da bi v receptu delovali. Recepta nisem preizkusila z drugimi sestavinami, zato ne morem zagotovo trditi, da bo rezultat enak originalnemu receptu. Z vsakim nadomestkom sestavin moramo računati na malenkost spremenjen končni rezultat.
Ameriški krofi z borovničevo kremo
Sestavine za krofe
(za 4 krofe premera 8 cm)
120 g prosene moke*
80 g datljev
100 g (1/2 skodelice oz. 125 ml) bučnega pireja (*glej nadomestke spodaj)
2,5 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
1 čajna žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
1/2 čajne žličke soda bikarbone
2 čajni žlički (8g) vlaken indijskega trpotca (lahko nadomestiš s chia ali z lanenimi semeni)
noževa konica zrnc prave vanilije
Postopek za krofe
- Uporabimo sveže mleto proseno moko ali pa zmeljemo proseno kašo v mlinčku za kavo, da dobimo moko. V posodi zmešamo vse suhe sestavine.
- V kozici segrejemo riževo mleko (ne do vretja) in mu dodamo datlje. Pustimo 10-15 minut, da se namakajo. Nato v blenderju zmeljemo vse mokre sestavine (mleko z namočenimi datlji, bučni pire). Dodamo k mešanici z moko in dobro premešamo.
- Maso za biskvit naložimo v modelčke.
- Pečemo pri 180°C približno 30-40 minut. Preverimo z zobotrebcem, če so pečeni. Ko zapičimo zobotrebec v krof in se nanj ne nalepi testo, je pečen. Lahko so tudi še malo mehki, ko jih vzamemo iz pečice. Pri ohlajanju se namreč še malo izsušijo. V primeru, da ne bi bili dovolj pečeni, pa jih še vedno lahko damo nazaj v pečico in še malo spečemo.
- Počakamo, da se krofi ohladijo, nato jih odstranimo iz modelčkov in namažemo z borovničevo kremo.
- Če nimate buče za bučni pire, ga lahko nadomestite z nesladkano jabolčno čežano ali z banano, lahko pa pripravite pire tudi iz korenja. 100 gramov bučnega pireja je približno 1/2 skodelice (125 ml). Če boste uporabili kakršenkoli nadomestek za bučo, glejte, da bo količinsko naneslo približno 1/2 skodelice. (Recepta nisem poskusila z nadomestkom buče in ne morem trditi, da bo enako dobro kot z bučo. Mislim, da bi lahko delovalo in če želite poizkusiti, bodite pripravljeni na malenkost drugačen rezultat.)
- Priporočam, da uporabite sveže mleto proseno moko. Proso po mletju hitro oksidira in moka hitro postane grenkega okusa. Najbolje je, če proseno moko zmeljemo sami iz prosene kaše. Jaz jo zmeljem v mlinčku za žita, če tega nimate, pa lahko poskusite tudi z mlinčkom za kavo.
Sestavine za borovničevo kremo
25 g indijskih oreščkov (* nasvet za nadomestek je v opisu recepta)
40 g datljev
40 g borovnic
Postopek za borovničevo kremo
- Indijske oreščke namakamo čez noč ali vsaj nekaj ur (4-6 ur je lahko že dovolj). Pred uporabo vodo odlijemo. (* Če ste alergični na oreščke, lahko uporabite tudi kokosovo moko ali pa oreščke izpustite. Rezultat bo malo drugačen, a še vedno odličen.)
- Datlje namočimo v malo vode (toliko, da so prekriti).
- Uporabimo sveže ali zamrznjene borovnice. Če uporabimo zamrznjene, jih predhodno odtalimo.
- Ko imamo pripravljene vse sestavine, jih zmeljemo v blenderju v gladko kremo.
- Borovničevo kremo hranimo v hladilniku in jo na krof namažemo tik pred zaužitjem.
Z veseljem slišim tudi od vas! Kako vam je všeč? 😊 Svoje vprašanje ali misel lahko zapišeš spodaj v komentarju. Lahko mi pa pišeš tudi na mail info@brezgresnesladice.si . Vedno sem vesela tudi vaših fotografij brezgrešnih sladic. 😊
A se lahko datlje izpusti ali jih nadomesti npr. z jabolčno čezano, ker trenutno ne smem uživati sladkorja. Hvala
Lahko poskusiš, vendar z jabolčno čežano ne bo tako sladko kot z datlji.