Prava domača superhrana, višnje! Tokrat s tabo delim recept za priljubljen brezgrešni višnjev narastek, ki se kar topi v ustih. Priporočam, da spečeš malo večji pekač, sicer ga zmanjka v trenutku. Kadar nimamo višenj, je odličen tudi z borovnicami, malinami, robidami…
VIŠNJEV NARASTEK
(za pekač 26 x 26 cm)
100 g koruznega zdroba
100 g kokosove moke*
2 zreli banani (uporabimo lahko tudi jabolka)
2-3 dcl riževega mleka (če smo uporabili večje banane, lahko dodamo manj riževega mleka)
1/2 žličke soda bikarbone
300 g višenj
Banane olupimo in zmečkamo. V posodi premešamo vse sestavine, razen višenj, ter zmes nalijemo v pekač. Nato po vrhu razporedimo višnje. Pečemo pri 180 °C, približno pol ure.
*V receptu sem uporabila navadno kokosovo moko in NE fino mlete kokosove moke. Nekateri proizvajalci jo imenujejo tudi kokosovi kosmiči ali nastrgan kokos.
Kakšna kokosova moka je uporabljena? Kosmiči ali fino mleta? S čim bi jo lahko nadomestila? Lp. 🙂
Z obema smo jo že delali. S fino mleto in s kosmiči, oboje je ok. Lahko jo tudi izpustite in prilagodite količino koruznega zdroba (malenkost več). Lahko pa tudi s kakšnimi oreščki, mandlji bi se verjetno dobro obnesli. 🙂
Živjo! Je mogoče koruzni zdrob zamenjati z proseno moko?
Seveda. Vse brezgrešne sladice je tako enostavno pripraviti, da jih lahko prilagodite svojim željam. Ni se potrebno strogo držati receptov in lahko eksperimentirate z različnimi sestavinami. Poskusite s proseno moko! Morda boste morali prilagoditi količino tekočine, ker različna žita vpijejo več ali manj tekočine. Če boste videli, da je presuho, pecivo med peko še vedno lahko zalijete z malo jabolčnega soka ali z rastlinskim mlekom. Če pa ste uporabili preveč tekočine, pa bo peka malo daljša. 🙂
Jaz sem koruzni zdrob zamenjala z mandeljni in je bilo bolj sončno in res res zelo dobro. Poskusite. 🙂
ali ste poizkusila s kakšnim drugim sadjem, da niso banane ali jabolka