*Ta zapis vsebuje tudi utrinke iz surfanja na Fuerteventuri. Če želiš samo recept za bananin kruh, podrsaj do dna strani. 🙂
Pred dnevi sem se vrnila s surfanja na Fuerteventuri in že ko sem stopila iz letališča, sem občutila bistveno spremembo v temperaturi zraka. Tako me je zeblo, da bi se najraje kar vsedla na letalo za nazaj… Takoj sem oblekla vsa najtoplejša oblačila, ki sem jih imela s sabo in že na poti od letališča do doma sem razmišljala o tem kaj toplega bi pojedla. Na Fuerteventuri sem jedla veliko presne hrane, zelenjave in sadja, predvsem pa veliko banan, ki rastejo na Kanarskih otokih. Banane tam so tako dobrega in polnega okusa, da sem jih dnevno pojedla sigurno 10. Pa še nekoliko cenejše so kot v Sloveniji, tako da sem se jih kar fajn najedla… 😀
Iz Fuerteventure bom najbolj pogrešala vso južno sadje, ki raste na otokih, razen tega mi je zelo všeč tudi klima in neverjetno lepe plaže, med katerimi je čisto vsaka posebna. Temperature so skozi vse leto več ali manj enake, ves čas pihlja prijeten veterc, tako da ni nikoli prevroče, se je pa potrebno paziti pred soncem, ki je kar močno, čeprav ga ni občutiti. Jaz sem se soncu kar izogibala, vedno sem nosila kapo, med surfanjem smo pa uporabljali posebno kremo s faktorjem 50, ki se v vodi ne spere tako zlahka, pa sem kljub temu prišla domov tako zagorela, da me mama ni prepoznala na letališču, ko je prišla pome… Je šla kar mimo mene…! 😀
Za surfanje sem se odločila, ker na delovnem mestu v pisarni kljub temu, da obiskujem fitnes in sprehajam psa, čutim da mi gibanja primanjkuje… Želela sem aktivnega oddiha ter spoznavanja z ljudmi in odločitev, da dopust preživim na surfanju na Fuerteventuri, je bila več kot odlična! 🙂 Sprva nisem šla samo zaradi surfanja, ampak bolj tako za zabavo, da spoznam nove ljudi, ter da poskusim nekaj novega… Mi je pa surfanje postalo ful všeč! S pomočjo inštruktorja Mareta (iz Manawai surf school) sploh ni bilo tako težko, kot so me pred odhodom svarili nekateri… Za surfanje moraš predvsem imeti ful rada morje in jaz ga naravnost obožujem! 😀
To potovanje je imelo tudi nekaj življenjskih lekcij. Misel, ki me je ves čas spremljala je bila Go with the flow, oziroma Prepusti se toku. Ugotovila sem, da mi je surfanje najbolje šlo takrat, ko sem se prepustila, ko nisem razmišljala kaj bo in sem samo šla… Ko je prišel val, sem vstala na desko in se samo peljala. Ne moreš se boriti z oceanom, ne moreš se boriti proti toku. Da bi surfala, se najprej moraš prebiti čez peno valov ob obali, čez močne tokove. Če se pri tem držiš trdno in se boriš, te valovi samo še bolj odrinejo proti obali, tako da na koncu ne prideš nikamor. Enostavneje je, če se prepustiš, postaneš eno z oceanom in greš tako naprej. Valovi te sicer premetavajo, veliko si pod vodo (na začetku spiješ tudi kar nekaj morske vode… 😀 ), a ko se zliješ z oceanom, ti na koncu uspe odveslat na odprto. Podobno je v življenju. Včasih imamo fiksno idejo o tem kako bi stvari morale biti, a na videz morda ne izgledajo tako. Lahko se nam zdi, da se samo borimo. A življenje ni boj in na koncu se vse izide za naše najvišje dobro. Velikokrat se samo pot do cilja razlikuje od tiste, ki smo si jo zamislili. Samo prepusti se in mirno deluj. Ni potrebno toliko razmišljati. V naravi je vse popolno in natanko tako kot mora biti. Bodi kot cvetlica. Cvetlice ne razmišljajo o tem kako bodo cvetele, samo cvetijo. In si brez slabe vesti privoščijo bananin kruh… 🙂
BREZGREŠNI BANANIN KRUH
200 g polnovredne pirine moke
100 g orehov
100 g datljev
3-4 zrele banane
1 dcl riževega mleka
0,5 pecilnega praška iz vinskega kamna
0,5 čajne žličke soda bikarbone
ščepec muškatnega oreščka
ščepec cimeta
2 čajni žlički sveže iztisnjenega limoninega soka
- Datlje predhodno namočimo v topli vodi, da se zmehčajo in jih zmeljemo v datljevo pasto.
- Posebej zmeljemo orehe. Banane in riževo mleko zmiksamo, ter jim dodamo limonin sok.
- Vse sestavine premešamo in jih zlijemo v pekač. Masa ne sme biti preveč tekoča. Če si datlje zmiksala skupaj z vodo v kateri so se namakali, dodaj manj riževega mleka.
- Peci 45-50 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Vesela bom tudi tvojih fotografij preizkušenih brezgrešnih receptov, ki jih lahko deliš z nami na Facebooku ali pa mi jih pošlješ na info@brezgresnesladice.si .
Sonja, na pomoč! Spekla sem bananin kruh, obložila sem ga z marelicami, ampak biskvit je zbit, tvoj pa na sliki deluje lepo rahlo. Imaš kak nasvet?