Čaj roobios sem odkrila in vzljubila že pred leti in od takrat ga pijem praktično vsak dan. Več let sem uživala zeleni čaj, a sem ga po obisku zdravnice tradicionalne kitajske medicine zamenjala z rooibos čajem.
Pred približno 7 leti so se namreč začele moje težave z zelo suho kožo, posebno v zimskem času. V najhujšem času je koža na mojih dlaneh, posebno na prstih, razpokala skoraj do krvi. Enkrat, ko je bilo tako hudo, da me je razpokana koža ovirala pri vsakdanjem življenju, sem šla do svoje osebne zdravnice, ki mi je predpisala kortikosteroidno kremo. (Tako pač uradna medicina “zdravi”, oziroma bolje rečeno lajša simptome kožnih obolenj…) Koža je bila po treh dneh kot nova in znova sem lahko normalno funkcionirala. Ker sem pa veliko brala o negativnih stranskih učinkih kortikosteroidov, sem vedela, da to ne more biti večna rešitev. Težave s suho kožo so se namreč ponovile čez nekaj mesecev in poiskati sem morala boljšo rešitev…
Tako sem se naročila na terapijo pri zdravnici tradicionalne kitajske medicine, ki je v Slovenijo prišla prav iz Kitajske in je takrat v Ljubljani preživljala dve delovni leti. Zdravnica, ki sem jo obiskala, je imela več kot 30 let delovnih izkušenj na različnih kliknikah po Kitajskem. (Da razčistimo, da ni šlo za nekoga, ki je naredil en tečaj zdravljenja, si pridobil certifikat in sedaj zdravi vsepovprek…)
Kitajska zdravnica mi je poleg tretmajev akupunkture, svetovala tudi katera hrana je zame najbolj primerna, oziroma česa bi morala pojesti več. Poleg težav s kožo, me je tudi pogosto zeblo in velikokrat sem bila utrujena, zaradi česar sem se zanašala na zeleni čaj in občasno tudi kavo. Zdravnica mi je oboje odsvetovala in predlagala, da namesto zelenega čaja, pijem rooibos čaj, oziroma čaj rdečega grma.
Nekaj pozitivnih lastnosti rooibos čaja, ki sem jih opazila tudi sama:
✔ Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) rooibos čaj vpliva na boljšo pretočnost krvi po telesu. TKM pravi, da je rooibos odličen za krepitev Či-ja, oziroma naše življenjske energije.
✔ Čaj rooibos je sladkega okusa, po TKM pa hrana sladkega okusa ugodno vpliva na obolenja, katerih simptomi so iritacija, oziroma razdraženost. Torej, ugodno vpliva na razna kožna obolenja, želodčne težave, razne alergijske reakcije, nespečnost, glavobole, visok krvni tlak… To pomeni, da je super rešitev tudi za tiste, ki imajo želodčne težave in ne smejo piti pravega čaja ali kave.
✔ Rooibos povečuje sposobnost črevesja, da učinkovito absorbira beljakovine in železo. Nasprotno pa zeleni čaj in kava zmanjšujeta absorpcijo železa… Torej, če po obroku, bogatem z železom, kot je recimo špinača, spijemo skodelico zelenega čaja ali kavo, nismo naredili veliko koristnega za svoje telo, ker se železo tako ali tako ne bo absorbiralo… (Tukaj verjetno najdemo tudi razlago zakaj rooibos krepi našo življenjsko energijo oz. naš Či. Po mojem raziskovanju, hrana, ki vsebuje veliko železa ali pripomore k boljši absorpciji železa, načeloma pomaga krepiti Či…)
✔ Rooibos vsebuje veliko cinka, ta pa ugodno vpliva na zdravje naših las in kože. Poleg tega vsebuje tudi veliko kalcija, ki je koristen za naše kosti in zobe.
✔ Rooibos ne vsebuje nobenih stimulansov, zato je primeren tudi za pomirjanje in lahko ga pijemo tik pred spanjem. Meni se sicer zdi, da mi da točno tisto, kar potrebujem. Ko ga pijem čez dan, mi da veliko energije (verjetno ker krepi mojo “življenjsko energijo” 😄), lahko ga pa pijem tudi zvečer, pa bo to dobro vplivalo na moj spanec. Nekaj mora biti na tem, ker rooibos velikokrat zasledim v čajnih mešanicah, ki so namenjene tako za prebujanje, kot tudi v tistih, ki so namenjene sproščanju in za dober spanec.
✔ Rooibos vsebuje tudi veliko antioksidantov, kar pomeni, da deluje pomlajevalno in da ugodno vpliva tudi na hujšanje.
Torej, ne preostane več veliko razlogov zakaj ne bi tudi sami poskusili rooibos čaja! 😉
Ker je rooibos po naravi sladek, ga velikokrat uporabljam tudi v sladicah. Včasih pa rooibos čaj popestrim z raznimi dodatki in tokrat delim recept za kremasto chai mleko z rooibosom.
“Chai” je izraz, ki pomeni čaj. (Dah, to je bilo težko uganiti… 😄) Kadar govorimo o “masala chai”, imamo v mislih mešanico začimb za čaj. V Indiji vsaki mešanici začimb pravijo “masala”, tako da ne bodite presenečeni, če boste kdaj kupovali indijske začimbne mešanice in se bodo vse imenovale “masala”, ker to dobesedno pomeni mešanica…! 😄 V Indiji pa pogosto (menda, ne vem, ker še nisem bila v Indiji… 😄) pijejo čaj z začimbami in mlekom.
Najpogosteje mešanica začimb za čaj vsebuje: kardamom, ingver, cimet, poper in seme navadnega komarčka. Pogosto je zaslediti tudi klinčke, janež, seme koriandra, pa muškatni orešček. Mešanica za čaj se lahko zelo razlikuje, saj v Indiji različne družine na različen način pripravljajo svoj čaj. Tako da recept ni fiksen, vendar naj bi v osnovi vseboval kardamom, ki naj bi prevladoval, in ingver.
Velikokrat chai vsebuje tudi kofein, saj je osnova za tak čaj pogosto črni čaj, v nekaterih regijah tudi zeleni čaj. { Vsaj tako pravi Wikipedia… 😄 }
Osnovne sestavine za pripravo chai mleka so:
- pravi čaj
- mleko
- sladkor
- začimbe (obvezno kardamom, ki naj prevladuje, in ingver)
Chai mleko pa lahko enostavno pripravimo tudi na brezgrešni način! 😊
V svoji brezgrešni različici chai mleka sem uporabila rooibos čaj, ki ne vsebuje kofeina. Namesto mleka, pa sem pripravila mleko iz indijskih oreščkov. Tukaj si zadevo lahko tudi poenostavite in če mleka ne želite pripravljati sami, uporabite kupljeno rastlinsko mleko (npr. riževo, ovseno ali kokosovo). Verjetno bo malenkost manj kremasto kot z indijskimi oreščki, ki naše chai mleko lepo zgostijo in poskrbijo za kremasto gladko strukturo napitka. Mleka, pripravljenega iz indijskih oreščkov, tudi ni treba precediti, kot ostala doma pripravljena rastlinska mleka, saj se indijski oreščki popolnoma pomešajo s tekočino in ni ostanka v obliki pulpe. Namesto sladkorja sem brezgrešno chai mleko sladkala z datlji. Uporabila sem nekaj osnovnih začimb, ki so mi bile v tem primeru najbolj všeč. Receptu lahko tudi še kaj dodate, spremenite in ga prilagodite po svojem okusu.
Kremasto chai mleko z rooibosom
100 g indijskih oreškov
50 g datljev
2 skodelici (5 dcl) rooibos čaja
1/4 čajne žličke mletega kardamoma
1/4 čajne žličke mletega cejlonskega cimeta
1 cm kos svežega ingverja
Indijske oreščke namakamo čez noč ali za vsaj nekaj ur v vodi in pred uporabo vodo odlijemo. Pripravimo rooibos čaj in ko se nekoliko shladi, ga skupaj z odcejanimi indijskimi oreščki, datlji in začimbami zmešamo v blenderju, da dobimo kremasto začinjeno chai mleko.
Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušenih brezgrešnih sladic. 😉
Marjana Burja says
Draga Sonja
Najprej ISKRENE ČESTITKE ZA NAZAJ BLOG. Jaz vas prej nisem spremljala in poznala, zdaj pa sem NAVDUŠENA-všeč mi je tudi to, da poleg recepta opišete še druge, zanimive stvari – POHVALNO.
Danes sem naredila chai mleko in namesto indiskih oreškov uporabila namocene lešnike – tudi to je dobro.
Lepe pomladne dneve z novimi kulinaričnimi izzivi vam želim
Marjana