Svojo prvo domačo čokolado sem naredila že pred nekaj leti. Res je super, ko lahko eksperimentiraš in z nekaj osnovnimi sestavinami sestaviš čisto svojo čokoladico. Točno takšno, kot si jo želiš in kakršne ne dobiš v nobeni trgovini. Pa še veliko bolj okusna je od kupljene…
Doma pripravljene čokoladice so lahko tudi zelo luštno in osebno darilo. Tudi če po izgledu niso vedno popolne, je lepo, ko lahko podarimo nekaj, kar smo naredili sami.
Lahko jo naredimo čisto po svojih željah, z dodatki, ki jih imamo najraje. Dodamo lahko oreščke, suho sadje, vanilijo, začimbe… karkoli si zaželimo. Priprava domače čokolade je lahko zelo zabavna.
Za domačo čokolado potrebujemo 3 osnovne sestavine:
kakavovo maslo
presni kakav
sladilo po želji (najboljše je tekoče)
Lahko bi jih naredili tudi s kokosovim maslom, a samo kokosovo maslo ni tako trdo kot kakavovo maslo, pa tudi prej se stali. Jaz sem v tem receptu sicer kombinirala kakavovo in kokosovo maslo, da sem dobila strukturo, ki mi je bila všeč, lahko pa uporabite tudi samo kakavovo maslo. (Samo s kokosovim maslom meni ni tako všeč…)
Kakavovo maslo se na sobni temperaturi ne stopi tako hitro kot kokosovo. Pa tudi, ko ga primemo s prsti, se kakavovo maslo ne topi tako kot kokosovo. Kakavovo maslo tudi zelo lepo poudari okus po čokoladi in se v ustih kremasto raztopi.
Čokolado sem sladkala z javorjevim sirupom. Nekoč sem jo sladkala tudi že s kokosovim sladkorjem, a se ta v tekočini ne raztopi najbolje in ga priporočam samo, če te ne moti, da so v čokoladi drobni sladkorni kristalčki. Pa tudi pretiravati s količino sladila ni najbolj pametno, ker lahko na koncu dobiš čokoladni žvečilni gumi… 😆
Z uporabo kvalitetnih sestavin čokolada ne bo nič grenka. V sladicah vedno uporabim presni kakav, ki je prijetno grenkega okusa. Z uporabo presnega kakava čokolade ni potrebno dodatno sladkati. Če bi pa vseeno uporabili “ta poceni” kakav, ki se ga dobi v vsaki trgovini, je potrebno prilagoditi recept, ker tisti kakav deluje popolnoma drugače kot presni…
Čokoladne pralineje sem napolnila z jagodno kremo, namesto jagod pa lahko uporabiš katerokoli drugo sadje. Tudi zamrznjeno sadje je v redu, samo ga je potrebno prej odtaliti.
Za pripravo čokolade potrebujemo silikonske modelčke. (Modelčki za led so tudi v redu, vendar so se meni bolje izkazali modelčki, ki so namenjeni prav za izdelavo pralinejev.)
Pralineje je v bistvu tehnično malo bolj zahtevno narediti kot samo čokolado… Jaz sem se najbolj mučila s tem, da bi bila čokolada ob vseh robovih kolikor toliko enakomerno razporejena in da krema nikjer ne bi pogledala ven.
Najbolje je, če vsak praline narediš posebej. Najprej sem v modelček nalila čokolado. Samo v eno luknjico, ne v vse naenkrat. V eno luknjico modelčka nalijem čokolado in potem vrtim modelček, da se čim več čokolade sprime tudi na robove. Čokolada se hitreje strdi, če jo postaviš na hladno. Za pripravo čokolade je zima super letni čas. Jaz sem jih vmes postavila kar ven na okensko polico, a lahko jih daš za kakšno minuto tudi v zmrzovalnik. Ko imaš pripravljeno prvo plast čokolade v vseh luknjicah modelčka, lahko nadaljuješ z jagodno kremo in nato zaključiš s čokolado.
Pripravljene pralineje je najbolje hraniti v hladilniku ali celo v zamrzovalniku, če jih ne misliš pojesti v nekaj dneh… A verjamem, da bodo hitro zmanjkali. 😉
Čokoladni pralineji z jagodno kremo
Sestavine za čokolado
20 g kakavovega masla
20 g kokosovega masla (hladno stiskano)
25 g presnega kakava v prahu
1 jedilna žlica javorjevega sirupa
Sestavine za jagodno kremo
40 g jagod
40 g indijskih oreščkov
3 razkoščičeni datlji
2 čajni žlički kokosovega masla (hladno stiskano)
Postopek
- Za pripravo čokolade v posodi nad vodno paro stopimo kakavovo in kokosovo maslo ter dodamo presni kakav in javorjev sirup
- Za jagodno kremo nekaj ur v vodi namakamo indijske oreščke, nato vodo odlijemo. V mešalniku ali blenderju oreščke zmešamo z jagodami, datlji in stopljenim kokosovim maslom. Če smo uporabili zamrznjene jagode, jih prej odtalimo.
- V modelček za pralineje vlijemo eno čajno čličko stopljene zmesi za čokolado in počakamo, da se čokolada strdi. Hitreje bo, če jo za nekaj minut postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik. Najbolje bo, če ta korak naredimo za vsak praline posebej. Vsakič, ko v modelček vlijemo čokolado, ga nekajkrat zavrtimo okrog, da se čokolada čimbolj sprime na robove modelčka
- Čez strjeno čokolado vlijemo nekaj jagodne kreme, toliko, da pustimo še nekaj prostora za vrhnjo plast čokolade. Ponovno postavimo v hladilnik, da se jagodna krema strdi.
- V zadnjem koraku prelijemo pralineje še z zadnijm slojem čokolade in jo postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik za 10-15 minut.
- Strjene čokoladne pralineje odstranimo iz modelčkov in jih shranjujemo v hladilniku ali zamrzovalniku, če jih ne mislimo porabiti v nekaj dneh.
Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušene sladice. 😉
Nina says
Sonja, hvala za ta super recept. Ne vem pa, kaj je kokosovo maslo. Je to isto kot mast/olje? Ali lahko dam namesto tega več kakavovega masla? Hvala in lp.
Sonja says
Nina, ja, to je isto kot kokosovo olje. Lahko pa daš v celoti samo kakavovo maslo. Kokosovo olje je malenkost bolj mehko. Kakavovo maslo se bolj strdi. Zdaj, ko je toplejše vreme, bo mogoče celo bolje samo s kakavovim narediti, da se ne bo takoj stopilo na sobni temperaturi. 🙂
Ana says
Pozdravljena, kako bi pa naredila belo čokolado?
Heidi says
Naredila ameriške krofe in so zelooooo okusni. Imamo jih raje kot navadne krofe. Hvala za recept in da ga delite z nami.