• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti sladic
  • Brezgrešne jedi
  • Knjižica Brezgrešne jedi

Brezgrešne sladice logo

25 October 2015

Orehovo-čokoladne bučne rezine

Super jesenska sladica, katere priprava je nadvse enostavna. Pri tem pecivu mi je všeč tudi to, da je primerno za na pot, lahko si ga pripravimo večer prej in ga naslednji dan vzamemo s sabo v službo. Odlična je tudi zraven popoldanske kavice, ko nam “pade sladkor” in potrebujemo nekaj sladkega za pocrkljat se. Kombinacija orehov, čokolade in buče je pa itak zmagovalna! Poskusi! 😉

pecivo z orehi cokolado in buco

OREHOVO-ČOKOLADNE BUČNE REZINE

(za pekač 20 x 20cm)

Sestavine za bučne rezine

200g prosene moke (najbolje sveže mlete)
200g pireja iz buč 
2 zelo zreli banani (lahko nadomestimo tudi z 2 dcl jabolčne čežane)
120g datljev 
150g grobo sesekljanih orehov
100g temne čokolade (jaz sem jo naredila sama*)
ščepec mlete vanilije (ali zrnca stroka vanilije)
1/2 čajne žličke cimeta
1/2 čajne žličke soda bikarbone

Sestavine za čokoladni preliv 

0,3 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
2 žlici presnega kakava v prahu 
2 žlici kokosovega sladkorja 

Postopek

  1. Bučo podušimo na malo vode (toliko, da se ne sprime na posodo) ali pa jo spečemo v pečici, da dobimo bučni pire.
  2. Suhe datlje namočimo v malo tople vode, da se zmehčajo, nato jih zmeljemo v datljevo pasto. Namesto datljeve paste lahko uporabimo tudi jabolčno čežano, banano ali kokosov sladkor.
  3. Čokolado na grobo sesekljamo.
  4. Za testo zmešamo vse suhe sestavine, nato dodamo še mokre sestavine in vse skupaj dobro premešamo.
  5. Damo pečti na 180°C za 35 minut. (Ko biskvit vzamemo iz pečice, se lahko zdi, da je še surov, vendar se med ohlajanjem še nekoliko izsuši. Tako da bodi pozorna, da ga ne izsušiš s predolgim pečenjem.)
  6. Ko je biskvit ohlajen, pripravimo čokoladni preliv, tako da segrejemo rastlinsko mleko in dodamo kakav, ter po želji še kokosov sladkor. Čokoladni preliv prelijemo čez biskvit in serviramo.
  • Za DOMAČO ČOKOLADO stopimo 1 jedilno žlico kakavovega masla in mu dodamo 1 jedilno žlico presnega kakava v prahu. Dobro premešamo, vlijemo v silikonske modelčke in počakamo, da se strdi.
    ** Tako pri tem, kot pri ostalih receptih s čokolado, je pomembno, da uporabimo kvalitetni kakav v prahu. Najboljši je presni kakav, kjer zmeljejo cela kakavova zrna v prah. Ničesar ne odvzemajo. Pri manj kvalitetnih (in cenejših) vrstah kakava v prahu bo recept izpadel nekoliko drugače, predvsem zato, ker je takšen kakav v prahu večinoma razmaščen.
    Presni kakav, zmlet iz celih kakavovih zrn, vsebuje še naravno prisotne maščobe in je zaradi tega bolj aromatičen in prijetno grenak, zaradi česar lahko zmanjšamo uporabo sladkorja in ostalih maščob v receptu. Recept bo s cenenimi vrstami kakava v prahu potreboval prilagoditve glede količine dodanih maščob, sladkorja in rastlinskega mleka.

Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !  

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Recepti Tagged With: buča, čokolada, orehi, orehovo-čokoladna sladica, sladica z bučo, sladica za s sabo, veganska sladica, zdrav recept, zdrava sladica

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Comments

  1. Polona Jaunik says

    13 July 2016 at 15:18

    hej hej, a je nujno prosena moka?

    Reply
    • Sonja says

      14 July 2016 at 10:32

      Živjo, lahko uporabiš tudi katerokoli drugo moko, a potem je potrebno prilagoditi količino tekočine v receptu glede na moko. So pa v receptu mišljene zimske rumene buče. Je pa recept za poskusit tudi s cukini bučkami, ki rastejo sedaj. 🙂

      Reply
  2. Monika says

    9 May 2019 at 08:40

    Živjo, mene pa zanima, misliš da bi bilo ravno tako dobro, če bi namesto buče uporabila peso ali pa sladki krompir? Buč nimam več😪😉

    Reply
    • Sonja says

      9 May 2019 at 08:42

      Monika, seveda, po mojem bi oboje delovalo. 🙂 Če nisi zihr kako bo uspelo, lahko probaš tud kakšno manjšo količino spečti v modelčku za muffine. Tako jaz delam, ko preizkušam nove okuse. 🙂 Bom vesela poročila kako bo izpadlo. 🙂

      Reply
    • Sonja says

      21 May 2019 at 14:29

      Po mojem ja. Sladki krompir bolj kot buča. Lahko poskusiš tudi s korenjem. Po mojem bi bilo super tudi s korenjem. Jaz bi ga prej podušila in zmiksala. ☺️

      Reply

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2022 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme