Super jesenska sladica, katere priprava je nadvse enostavna. Pri tem pecivu mi je všeč tudi to, da je primerno za na pot, lahko si ga pripravimo večer prej in ga naslednji dan vzamemo s sabo v službo. Odlična je tudi zraven popoldanske kavice, ko nam “pade sladkor” in potrebujemo nekaj sladkega za pocrkljat se. Kombinacija orehov, čokolade in buče je pa itak zmagovalna! Poskusi! 😉
OREHOVO-ČOKOLADNE BUČNE REZINE
(za pekač 20 x 20cm)
Sestavine za bučne rezine
200g prosene moke (najbolje sveže mlete)
200g pireja iz buč
2 zelo zreli banani (lahko nadomestimo tudi z 2 dcl jabolčne čežane)
120g datljev
150g grobo sesekljanih orehov
100g temne čokolade (jaz sem jo naredila sama*)
ščepec mlete vanilije (ali zrnca stroka vanilije)
1/2 čajne žličke cimeta
1/2 čajne žličke soda bikarbone
Sestavine za čokoladni preliv
0,3 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
2 žlici presnega kakava v prahu
2 žlici kokosovega sladkorja
Postopek
- Bučo podušimo na malo vode (toliko, da se ne sprime na posodo) ali pa jo spečemo v pečici, da dobimo bučni pire.
- Suhe datlje namočimo v malo tople vode, da se zmehčajo, nato jih zmeljemo v datljevo pasto. Namesto datljeve paste lahko uporabimo tudi jabolčno čežano, banano ali kokosov sladkor.
- Čokolado na grobo sesekljamo.
- Za testo zmešamo vse suhe sestavine, nato dodamo še mokre sestavine in vse skupaj dobro premešamo.
- Damo pečti na 180°C za 35 minut. (Ko biskvit vzamemo iz pečice, se lahko zdi, da je še surov, vendar se med ohlajanjem še nekoliko izsuši. Tako da bodi pozorna, da ga ne izsušiš s predolgim pečenjem.)
- Ko je biskvit ohlajen, pripravimo čokoladni preliv, tako da segrejemo rastlinsko mleko in dodamo kakav, ter po želji še kokosov sladkor. Čokoladni preliv prelijemo čez biskvit in serviramo.
- Za DOMAČO ČOKOLADO stopimo 1 jedilno žlico kakavovega masla in mu dodamo 1 jedilno žlico presnega kakava v prahu. Dobro premešamo, vlijemo v silikonske modelčke in počakamo, da se strdi.
** Tako pri tem, kot pri ostalih receptih s čokolado, je pomembno, da uporabimo kvalitetni kakav v prahu. Najboljši je presni kakav, kjer zmeljejo cela kakavova zrna v prah. Ničesar ne odvzemajo. Pri manj kvalitetnih (in cenejših) vrstah kakava v prahu bo recept izpadel nekoliko drugače, predvsem zato, ker je takšen kakav v prahu večinoma razmaščen.
Presni kakav, zmlet iz celih kakavovih zrn, vsebuje še naravno prisotne maščobe in je zaradi tega bolj aromatičen in prijetno grenak, zaradi česar lahko zmanjšamo uporabo sladkorja in ostalih maščob v receptu. Recept bo s cenenimi vrstami kakava v prahu potreboval prilagoditve glede količine dodanih maščob, sladkorja in rastlinskega mleka.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !
Polona Jaunik says
hej hej, a je nujno prosena moka?
Sonja says
Živjo, lahko uporabiš tudi katerokoli drugo moko, a potem je potrebno prilagoditi količino tekočine v receptu glede na moko. So pa v receptu mišljene zimske rumene buče. Je pa recept za poskusit tudi s cukini bučkami, ki rastejo sedaj. 🙂
Monika says
Živjo, mene pa zanima, misliš da bi bilo ravno tako dobro, če bi namesto buče uporabila peso ali pa sladki krompir? Buč nimam več😪😉
Sonja says
Monika, seveda, po mojem bi oboje delovalo. 🙂 Če nisi zihr kako bo uspelo, lahko probaš tud kakšno manjšo količino spečti v modelčku za muffine. Tako jaz delam, ko preizkušam nove okuse. 🙂 Bom vesela poročila kako bo izpadlo. 🙂
Sonja says
Po mojem ja. Sladki krompir bolj kot buča. Lahko poskusiš tudi s korenjem. Po mojem bi bilo super tudi s korenjem. Jaz bi ga prej podušila in zmiksala. ☺️