• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti sladic
  • Brezgrešne jedi
  • Knjižica Brezgrešne jedi

Brezgrešne sladice logo

22 January 2017

Veganski bučni piškoti

Ne bi bila Prekmurka, če ne bi vsake toliko časa objavila kakšen recept sladice z bučo. Pri nas smo včasih jesenske buče tradicionalno pekli v pečici. Pri tem nismo kaj dosti komplicirali, pojedli smo jih kar tako, brez dodakov, na žlico. Hecno, ampak kljub temu, da so buče praktično doma v Prekmurju, pri nas ne poznamo kaj dosti receptov z bučami. Kot da bi jih včasih imeli samo zaradi semen za bučno olje… Kaj so pa počeli z mesom buč? Tako tradicionalno pečene buče nikoli nisem preveč marala. Vzljubila sem jih šele, ko sem začela sama kuhati in odkrivati jedi z bučami. Všeč so mi, ker so tako vsestranske. Super so v slanih jedeh, na solatah, v juhah, testeninah, polpetih,… krasne pa so tudi v sladicah! Ravno v sladicah jih priporočam vsem, ki buč sicer ne marajo. V sladicah jih boste oboževali! 😀

Te piškote sem v bistvu pekla trikrat preden so uspeli priti do objave… Prvič sem naredila manjšo količino, ker sem mislila, da jih bom jedla sama (kljub vsemu vsebujejo zelenjavo – buče, teh pa ne mara vsak… ), ampak je prva runda pošla še preden so se uspeli pošteno ohladiti… Iz druge runde smo jih precej razdelili in vsem so bili tako všeč, da sem jih pekla še tretjič in to dvojno količino recepta! Morda jih bo zdaj ostalo tudi nekaj za zajtrk in malico v naslednjih dneh… Ja, tako brezgrešni in zdravi so, da bi jih lahko razglasili kot piškote za zajtrk! 🙂

_MG_0096-1 bučni piškoti

Bučni piškoti s kremnim prelivom

200 g polnovredne kamutove moke (ali *pirine moke)
120 g datljev
170 g pireja iz buč
1 jedilna žlica mletih lanenih semen
2 čajni žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
1/2 čajne žličke soda bikarbone
1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta (ali noževa konica mlete vanilije v prahu)
1/2 čajne žličke cimeta v prahu
1/2 čajne žličke ingverja v prahu
ščep klinčkov
ščep soli

Za kremni preliv:
80 g indijskih oreščkov
80 g datljev
1 dcl vode

orehi za posip

  1. Za piškote v posodi zmešamo vse suhe sestavine.
  2. V blenderju zmiksamo datlje in pire iz buč. Datlje po potrebi predhodno namočimo, da se zmehčajo. (Pire iz buč dobimo tako, da v pečici spečemo bučo. Uporabimo lahko katerokoli sorto zimskih oziroma jesenskih rumenih buč. Bučo razrežemo na kose, ter pečemo približno eno uro na 200 stopinjah Celzija.)
  3. Mešanico datljev in buče prilijemo k suhim sestavinam in dobro premešamo. Testo pustimo počivati 10 minut.
  4. Testo razdelimo na 4 dele in ga oblikujemo v pravokotnike debeline približno 0,5 centimetra in širine 4 cm. Narežemo na trikotnike in preložimo na pekač obložen s peki papirjem.
  5. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija 12-15 minut. (Z zobotrebcem preverimo ali so piškoti pečeni.)
  6. Za preliv v blenderju zmešamo indijske oreščke, datlje in vodo. (Indijske oreščke predhodno namakamo. Odlijemo vodo v kateri so se namakali. Namočimo lahko tudi datlje, da se zmehčajo, a pri teh vode ne zavržemo!)
  7. Pečene piškote pustimo, da se ohladijo nato jih prelijemo s kremnim prelivom in posujemo s nasekljanimi orehi.

_MG_0261 bučni piškoti

  • Namesto kamutove moke lahko uporabiš tudi pirino, a bodo v tem primeru verjetno malenkost bolj temne barve. Kamutova moka je po okusu bolj sladka od pirine. Odlično se obnese v sladicah, saj tudi pečena ohrani lepo rumeno barvo.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Piškoti, Recepti

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2022 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme