Ne bi bila Prekmurka, če ne bi vsake toliko časa objavila kakšen recept sladice z bučo. Pri nas smo včasih jesenske buče tradicionalno pekli v pečici. Pri tem nismo kaj dosti komplicirali, pojedli smo jih kar tako, brez dodakov, na žlico. Hecno, ampak kljub temu, da so buče praktično doma v Prekmurju, pri nas ne poznamo kaj dosti receptov z bučami. Kot da bi jih včasih imeli samo zaradi semen za bučno olje… Kaj so pa počeli z mesom buč? Tako tradicionalno pečene buče nikoli nisem preveč marala. Vzljubila sem jih šele, ko sem začela sama kuhati in odkrivati jedi z bučami. Všeč so mi, ker so tako vsestranske. Super so v slanih jedeh, na solatah, v juhah, testeninah, polpetih,… krasne pa so tudi v sladicah! Ravno v sladicah jih priporočam vsem, ki buč sicer ne marajo. V sladicah jih boste oboževali! 😀
Te piškote sem v bistvu pekla trikrat preden so uspeli priti do objave… Prvič sem naredila manjšo količino, ker sem mislila, da jih bom jedla sama (kljub vsemu vsebujejo zelenjavo – buče, teh pa ne mara vsak… ), ampak je prva runda pošla še preden so se uspeli pošteno ohladiti… Iz druge runde smo jih precej razdelili in vsem so bili tako všeč, da sem jih pekla še tretjič in to dvojno količino recepta! Morda jih bo zdaj ostalo tudi nekaj za zajtrk in malico v naslednjih dneh… Ja, tako brezgrešni in zdravi so, da bi jih lahko razglasili kot piškote za zajtrk! 🙂
Bučni piškoti s kremnim prelivom
200 g polnovredne kamutove moke (ali *pirine moke)
120 g datljev
170 g pireja iz buč
1 jedilna žlica mletih lanenih semen
2 čajni žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
1/2 čajne žličke soda bikarbone
1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta (ali noževa konica mlete vanilije v prahu)
1/2 čajne žličke cimeta v prahu
1/2 čajne žličke ingverja v prahu
ščep klinčkov
ščep soli
Za kremni preliv:
80 g indijskih oreščkov
80 g datljev
1 dcl vode
orehi za posip
- Za piškote v posodi zmešamo vse suhe sestavine.
- V blenderju zmiksamo datlje in pire iz buč. Datlje po potrebi predhodno namočimo, da se zmehčajo. (Pire iz buč dobimo tako, da v pečici spečemo bučo. Uporabimo lahko katerokoli sorto zimskih oziroma jesenskih rumenih buč. Bučo razrežemo na kose, ter pečemo približno eno uro na 200 stopinjah Celzija.)
- Mešanico datljev in buče prilijemo k suhim sestavinam in dobro premešamo. Testo pustimo počivati 10 minut.
- Testo razdelimo na 4 dele in ga oblikujemo v pravokotnike debeline približno 0,5 centimetra in širine 4 cm. Narežemo na trikotnike in preložimo na pekač obložen s peki papirjem.
- Pečemo pri 180 stopinjah Celzija 12-15 minut. (Z zobotrebcem preverimo ali so piškoti pečeni.)
- Za preliv v blenderju zmešamo indijske oreščke, datlje in vodo. (Indijske oreščke predhodno namakamo. Odlijemo vodo v kateri so se namakali. Namočimo lahko tudi datlje, da se zmehčajo, a pri teh vode ne zavržemo!)
- Pečene piškote pustimo, da se ohladijo nato jih prelijemo s kremnim prelivom in posujemo s nasekljanimi orehi.
- Namesto kamutove moke lahko uporabiš tudi pirino, a bodo v tem primeru verjetno malenkost bolj temne barve. Kamutova moka je po okusu bolj sladka od pirine. Odlično se obnese v sladicah, saj tudi pečena ohrani lepo rumeno barvo.
Dodaj komentar