Prve brezgrešne sladice, ki sem jih naredila (takrat se še niso tako imenovale… 😀 ), so bile izredno preproste. Ena izmed prvih sladic, ki sem jo velikokrat pripravljala (v enem obdobju je bila na dnevnem meniju 😀 ) in jo nato pojedla kar na žlico iz posodice mešalnika, je bila domača nutela. Ko jo enkrat pripraviš sama, ti klasična sploh ni več tako všeč… 😀
Zadnjič sem listala po knjigi Simpl sladice, ki jo je napisala avtorica Eva Žontar, in zagledala recept za najboljšo nutelo. Res je že dolgo nisem pripravljala in od fotke v knjigi so se mi že začele cediti sline. Tokrat sem jo naredila po Evinem receptu, ki je čisto simpl. Potrebuješ samo 3 sestavine (ok… 4, če ti jo uspe namazati na banano 😀 ).
Nutela je bila tako dobra, da sem jo vso pojedla sama. Sicer sem je naredila več, da jo bo lahko še kdo drug jedel, a so bili vsi prepozni… Predobra je bila. Pojedla sem jo… 😀 V Simpl sladicah je tudi recept za stracciatela kukije (piškote) iz treh sestavin. Ful enostaven. Kukije sem spekla, da bi jih imela za malico v službi. Istega popoldne je prišel 3-letni nečak in jih polovico pojedel kar za večerjo. Ful so mu bili dobri. Jaz pa vesela, da nisem vedno grda teta, ki mu ne dovoli jesti sladkarij… 😀 Ti piškoti so bili zdravi, primerni za večerjo ali zajtrk. 🙂
Všeč mi je kako Eva iz preprostih in dostopnih sestavin pripravlja okusne, zanimive in očesu privlačne sladice, pa tudi njihova priprava je izredno enostavna. Poleg domiselnih brezgrešnih receptov sladic je v knjigi Simpl sladice tudi veliko nasvetov za zdravo življenje. Eva je diplomirana biologinja in certificirana svetovalka za rastlinsko prehrano, njen partner Franci pa doktor medicine. Skupaj ustvarjata blog Evkaliptus, kjer s svojim znanjem ter iz lastne izkušnje delita recepte jedi in nasvete za zdravo življenje.
Eve in Francija osebno ne poznam, a odkar imata svoj blog, sta tudi meni v velik navdih. Veliko sem se naučila od njiju in spremljanje njunega bloga je tudi prispevalo k temu, da sem ustvarila Brezgrešne sladice. Poleg njunega strokovnega znanja, najbolj občudujem kako preko lastne izkušnje in z osebnim zgledom pomagata drugim zaživeti bolj zdrava življenja. Zdravo življenje pa ni samo zdrava prehrana, ampak tudi kako se počutimo, tako fizično kot mentalno. V svojem pisanju (spet z osebnim zgledom 😀 ) sta v navdih vsem nam, da zaživimo takšna življenja kot si jih želimo živeti. Vsakič, ko na Facebooku zagledam njuno objavo, se razveselim in z veseljem prebiram njune zapise. Posebno prijetno ju bo spremljati v prihajajočih zimskih mesecih, saj trenutno potujeta po Južni Ameriki in zelo fajn se je pogreti ob ogledovanju njunih fotografij in zanimivih zapisov… 😀
Simpl sladice je knjiga, ki jo je vsekakor dobro imeti v domači knjižni zbirki. Poleg slastnih receptov sladic vsebuje tudi nasvete za zdravo prehranjevanje, zamenjave nezdravih z bolj zdravimi živili, naravno nego telesa, nasvete glede gibanja, pa tudi priporočila za bolj srečno življenje. 🙂 Svoj izvod knjige lahko naročiš pri Založbi Planet.
Recepta za simpl nutelo in stracciatela kukije sta pod fotografijo. Ko ju preizkusiš, bom vesela tvojega sporočila in fotografije, ki ju lahko deliš z nami na Facebook strani ali na Instagramu uporabiš #brezgresnesladice .
SIMPL NUTELA
(po receptu iz knjige Simpl sladice)
300 g lešnikov
100 g izkoščičenih datljev
1/2 skodelice vode
1 jušna žlica kakava v prahu
- Lešnike prepražimo v pečici na 180 stopinj Celzija 10 minut. Prepražene podrgnemo med rokami, da odstranimo ovoj, in jih prestavimo v blender. Mešamo dokler se ne spremenijo v gladko lešnikovo maslo.
- Lešnikovo maslo prestavimo v drugo posodico, v blenderju pa pripravimo datljevo pasto. Datlje (če so zelo suhi, jih je dobro predhodno namočiti v vodi) skupaj z vodo in kakavom zmešamo v blenderju, da dobimo čokoladno pasto. Dodamo lešnikovo maslo in mešamo do gladkega. Po potrebi dodamo vodo ali rastlinsko mleko, dokler ne dobimo goste gladke nutele.
- Namažemo na zrele banane, ki smo jih olupili in vzdolžno prerezali na pol.
Blender lahko pomiješ tudi tako, da dodaš rastlinsko mleko, ga vklopiš in počakaš da ostanki nutele odstopijo od posode. Nastalo čokoladno-lešnikovo mleko preliješ v kozarec in ga spiješ. 😀
STRACCIATELA KUKIJI
(prirejeno po receptu iz knjige Simpl sladice)
2 veliki zreli banani
3/4 skodelice mletih kokosovih kosmičev
1/3 skodelice zdrobljenih kakavovih zrnc
1. Banane olupimo in jih pretlačimo. Kokosove kosmiče v blenderju zmeljemo na drobno. Vse sestavine premešamo in maso oblikujemo v majhne piškotke.
2. Piškote položimo na pladenj, obložen s papirjem za peko.
3. Po receptu pečemo na 180 stopinj Celzija približno 10 minut. (Moji piškoti so bili malo večji, zato sem zmanjšala temperaturo in pekla malo dlje.) Pečeni so, ko robovi rahlo porjavijo.
Recepte sem zate preizkusila
Nina says
Sonja,
spekla sem te kukije pa so bili premehki. Pustila sem jih malo dlje v pečici, pustila sem jih zunaj, da se “sušijo” pa nič bolje. No, pojedli smo jih. 🙂