
Zadnjič me je nekdo vprašal zakaj na blogu ni tako veliko sladic z ajdovo moko. Ajdo imam na splošno zelo rada in je veliko pojem, a jo imam še vedno najraje v slanih jedeh. Pripravim jo zraven k solatam pa v raznih juhah. Zelo rada pripravim tudi brezglutenski ajdov kruh z drožmi. Ajdov kruh lahko jemo kot slan obrok, z nekaj dodatki pa lahko z njim pripravimo tudi sladko jed.
Ajda po naravi ne vsebuje glutena, je zelo lahko prebavljiva, meni je pa všeč predvsem to, da se zelo hitro skuha. Največkrat je na mojem jedilniku ravno takrat, ko nimam veliko časa za kuhanje. Ajdova kaša se skuha v 15 minutah, vmes pripravim solato in že je kosilo pripravljeno.
Včasih iz ajde pripravim tudi 100% ajdov kruh z drožmi. O pripravi brezglutenskega kruha brez pekovskega kvasa sem že pisala v objavi recepta za ovseni kruh. Kruh jem sicer bolj poredko, mi pa včasih paše in ga spečem predvsem takrat, ko pripravljam domači namaz humus. Tokrat sem pa pogruntala nekaj drugega namesto namaza… Pred kakšnim mesecem sem objavila recept za svoj domači kokosov jogurt, ki ga imam sedaj vedno v hladilniku. Ko sem spekla ajdov kruh, sem ga obvezno morala poskusiti z jogurtom. Odličen je bil! Ajdov kruh z domačim kokosovim jogurtom je super kombinacija. Za bolj sladek obrok sem zraven pojedla še nekaj žlic domače marmelade.
Ajdov kruh pripravim na popolnoma enak način kot ovseni kruh in vse podrobnosti v zvezi s pripravo droži in kruha lahko preberete v objavi recepta za ovseni kruh.
Za 100% ajdov kruh brez pekovskega kvasa moramo najprej pripraviti droži. Za ajdov kruh uporabim sveže mleto ajdovo moko, ki jo zmeljem iz hladno luščene ajdove kaše. To je ajdova kaša, ki je bolj svetle barve in je tudi bolj blagega okusa. Pri pripravi droži je po mojem najpomembnejše, da imamo kvalitetno moko, če se le da, sveže mleto. Najbolje je poiskati kakšno kmetijo, kjer vam moko sveže zmeljejo. Nekaj takih prodajaln in kmetij se najde tudi že na internetu, kjer jih lahko moke naročite in vam jih dostavijo na dom.
100% Ajdov kruh z drožmi
Za pripravo droži v kozarcu zmešamo:
40 g ajdove moke
40 g vode
Na kozarec namestimo kos blaga, ki ga pritrdimo z gumico in ga pustimo v toplem prostoru za 24 ur. Bolj toplo kot je, hitreje bodo droži uspevale. V hladnejših prostorih lahko postopek fermentacije traja dlje.
Naslednji dan drožem dodamo:
20 g ajdove moke
20 g vode
Vse skupaj premešamo in pustimo droži stati še 1 dan (24 ur). Tretji dan že lahko opazimo luknjice v testu, tudi vonj je lahko malenkost kiselkast. Sedaj že lahko pripravimo testo za kruh.
Za ajdov kruh potrebujemo:
120 g droži
300 g ajdove moke
300 g vode
12 g (1 žlica) psylliuma (vlaken indijskega trpotca)
V vodi raztopimo droži in psilium. Dodamo ajdovo moko in dobro premešamo. Testo v tej fazi lahko izgleda premehko, vendar že čez nekaj minut se bodo vlakna psiliuma napila tekočine in testo bo postalo bolj kompaktno, gnetljivo. Psilium, oziroma indijski trpotec, v receptu uporabljamo za rahljanje testa. Psilium bo na koncu poskrbel za luknjice v kruhu.
Keramični pekač rahlo naoljimo in pomokamo, lahko pa ga obložimo tudi s papirjem za peko. Testo oblikujemo v hlebček, ga postavimo v pekač in vanj z ostrim nožem naredimo nekaj vzdolžnih zarez. Hlebček v pekaču pokrijemo, da se med vzhajanjem ne bi preveč izsušil, in ga pustimo vzhajati vsaj 3-6 ur (v hladnejšem prostoru lahko tudi do 8 ur). Vzhajamo ga toliko časa, da testo lepo naraste.
Pred peko pečico predhodno segrejemo na vsaj 220°C, nato v vročo pečico postavimo pekač s kruhom. Najbolje je, če kruh najprej pečemo pokritega s pokrovom. Ker nimam primerne pokrovke za pečico, kruh na rahlo prekrijem s papirjem za peko. Kruh pečemo na 220°C okoli 40 minut, nato temperaturo zmanjšamo (nekje na 190°C) in ga pečemo še 15-20 minut. Počakamo, da se ohladi in ga šele nato narežemo.

Z veseljem slišim tudi od tebe!
Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušenih brezgrešnih sladic. 😉

Pozdravljena Sonja, uporabiš psyllium v prahu, zrnu ali kosmičih?
Živjo, Andreja! 🙂 Uporabim vlakna indijskega trpotca, ki izgleda kot beli kosmiči. Psyllium husk je po angleško, če to kaj pomaga. Prodajajo ga že v vseh trgovinah z zdravo prehrano, pa tudi celo že v supermarketih (najde se na oddelku zdrave/posebne prehrane). Meni je zelo všeč in šele s peko tega kruha sem ga začela uporabljati, pa mislim, da ga bom tudi več dajala v sladice. Super za rahljanje testa, ko uporabimo bolj težke moke. Kruh ni zbit in prav take zračne luknjice se naredijo, kot je vidno na slikah. 🙂
Hvala za odgovor. Sama sem uporabila Psyllium v prahu, pa ni čisto isti učinek. Nabavim in se lotim ponovno dela. 🙂
Po mojem med psiliumom v prahu in v kosmičih ni neke bistvene razlike, vsaj ne izgleda tako. Izgleda kot da je tisti v prahu samo malo bolj na drobno zmleti. Če je bil kruh kljub psiliumu bolj zbit, je verjetno problem kje drugje, v procesu fermentacije ali pri peki… Meni se je tudi kdaj že ponesrečil in je bil bolj zbit. To se mi zgodi predvsem takrat, ko hitim in bi rada na hitro naredila, a pri drožeh ne moreš prehitevati… 🙂 Tudi gledanje na uro ne deluje, najbolje je opazovati testo. Časi, ki sem jih zapisala so bolj okvirni, toliko časa ponavadi pri meni traja. Pri vseh receptih, kjer imamo proces fermentacije, je mogoče še najpomembneje, da se naučimo opazovati in delati po občutku. Okoliščine za pripravo droži so lahko vsakič malo drugačne. Enkrat je bolj hladno v prostoru, pa vzhajanje traja dalj časa, drugič je bolj toplo, pa zelo hitro naraste. Lahko pa je odvisno tudi od moke. Meni s sveže mletimi mokami lepo uspeva. Pa tudi pečica mora biti vedno predhodno dobro segreta, lahko jo celo bolj segrejete, recimo na 250°C, ker nekaj toplote uide, ko odpremo pečico, pa potem zmanjšate temperaturo, ko daste kruh v pečico in kasneje še na manj, da se skorja ne zapeče preveč.
Jaz sem tudi kar nekaj breglutenskih kruhkov spekla, preden so res lepo začeli uspevati. 🙂 Sčasoma pa že dobiš občutek za to kako mora testo izgledati. Se mi je pa že na začetku, ko je bil bolj zbit, zdel super. 😂 Potem, ko sem videla, da lahko dobi tudi zračne luknjice, pa sem ugotovila, da tisti prvi sploh niso tako super uspeli, kot sem mislila… 😂 Je veselje potem še toliko večje, ko uspe. Meni je žal samo, da nisem že prej vedela kako narediti tak brezglutenski kruh z drožmi. ☺️
Sonja hvala za dodatne napotke. Kadar dam Psyllium v zrnu, se le-ta okusi, malo se ga zazna v kruhu, če dam v prahu je ok. Zdaj bom bolj pozorna na fermentacijo. Če dodam še pohvalo na blog, super, super všeč mi je. 🙂