Odličen rastlinski napitek, pa tako preprost za pripravo! Rastlinska mleka iz oreščkov v bistvu ne kupujem. Do sedaj me ni prepričalo še nobeno. No, morda je bilo kakšno dobro, a je bilo polno sladkorja in arom. Nič kaj brezgrešno…
Obožujem sveže pripravljeno mandljevo mleko, tako prijeten vonj po marcipanu ima, mmmm! Trenutno ga pripravljam skoraj vsak dan in ga uporabim v smutiju. Ne glede na to, da je zima in sneg, lahko ga pripraviš tako pozimi kot poleti. Pozimi uporabim toplo (ne vročo) vodo. V bistvu mi je priprava s toplo vodo celo bolj všeč. Mislim, da se še bolj izločijo arome in maščobe, prisotne v oreščkih.
Mandljevo mleko je okusno že samo po sebi. A v tem letnem času so granatna jabolka tako okusna in sladka., zato sem tokrat naredila vitaminsko bogat smuti z granatnim jabolkom. Odličen za povečanje odpornosti imunskega sistem. Priporočam, sploh če čutiš da se te kaj loteva.
MANDLJEVO MLEKO
0,5 skodelice mandljev
1,5 skodelice tople vode
4-5 (po okusu) datljev
cca 1/4 skodelice vode za namakanje datljev
ščepec mlete vanilije (ali zrnc stroka vanilije)
- Mandlje čez noč namakamo v vodi.
- Datlje namakamo v topli vodi vsaj nekaj minut, da se zmehčajo, lahko pa jih pustimo namakati tudi čez noč. Namakamo v toliko vode, da so ravno prekriti, ne preveč (cca 1/4 skodelice).
- Vodo, v kateri so se namakali mandlji, odlijemo. Mandlje prestavimo v blender. Dodamo datlje skupaj z vodo, v kateri so se namakali. Dodamo še približno 1,5 skodelice tople vode. Začnemo blendat najprej na nižji hitrosti, nato hitrost povišamo in blendamo še približno 1 minuto na najvišji hitrosti. (Za bolj ali manj intenziven in kremast okus uporabimo več ali manj vode.)
- Pripravimo posodo, cedilo in čisto kuhinjsko krpo, brisačko ali gazo, skozi katero bomo precedili mleko. Cedilo namestimo na posodo in bo služilo temu, da bo držalo našo krpo. Potem ko smo čez cedilo namestili krpo oziroma gazo, zlijemo čez mandljevo mleko in pustimo, da se nekoliko odcedi.
- Krpo z mandlji nato vzamemo v roke kot vrečo in mandlje v njej ožamemo, da iztisnemo čim več mandljevega mleka. (Ne stiskat s preveliko silo, saj lahko drobni kosi mandljev pronicajo skozi tkivo krpe.)
- Ko smo mandlje precedili, dobimo mandljevo mleko. Lahko ga spijemo kar samega, ali pa iz njega pripravimo smuti, lahko ga uporabimo tudi pri pripravi sladic ali presnih tortic.
Mandljevo mleko lahko hraniš v hladilniku nekaj dni. Vendar je meni najbolj okusno sveže pripravljeno. Napitek sem sladkala z datlji, vendar če ti datlji niso všeč, lahko uporabiš tudi katero drugo sladilo (npr. kokosov sladkor).
SMUTI Z MANDLJEVIM MLEKOM IN GRANATNIM JABOLKOM
mandljevo mleko (približno 2 skodelici, iz zgornjega recepta)
1 granatno jabolko
1/2 čajne žličke camu camu v prahu (po želji) ali
1/2 čajne žličke kurkume v prahu
- Za pripravo smutija očistimo granatno jabolko. To bo najlažje, če granatno jabolko prerežemo na polovico. Pripravimo posodo in ga vzamemo v roke tako, da prerezana polovica gleda navzdol. Po zunanji strani (po lupini) pa jabolko tolčemo s kuhalnico. Tako bodo zrna granatnega jabolka sama izpadla.
- V blender zlijemo mandljevo mleko in dodamo zrna granatnega jabolka. Po želji dodamo camu camu v prahu za večjo hranljivost in odpornost imunskega sistema. Lahko pa poskusiš narediti smuti z dodatkom kurkume v prahu. Vklopimo in blendamo 1 minuto, da dobimo kremasto gladek smuti.
Mandljevo mleko in smuti lahko pripraviš s katerimkoli blenderjem. Bo pa visokozmogljivi blender nekoliko več potegnil oksua iz mandljev, in napitek bo nekoliko bolj kremast.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice ! 🙂
Dodaj komentar