Gledam koledar, pa vidim, da je le še dober mesec do konca leta in si mislim kako hitro je to leto minilo. Pogledam kaj vse se mi je dogajalo letos in se zavem, da skoraj pol leta samo nekaj preurejam, pospravljam… kot da bi prečiščevala zadnjih nekaj let, če ne celo desetletje, svojega življenja…
Pred nekaj leti sem po desetih letih življenja v Ljubljani praktično celo svoje življenje zapakirala v kartonske škatle in se preselila nazaj domov v Lendavo. Takrat z veliko stvarmi nisem vedela kaj početi, kam jih dati, tako so nekatere reči obležale v garaži, še zapakirane, in čakale na čas, ko bom zanje naredila mesto v hiši. To se seveda ni zgodilo, vse dokler me ni nekaj dobesedno brcnilo v rit. ?
Bilo je konec poletja, ko sem se lotila pospraviti garažo, ki je bila že v takšnem stanju, ko ti je že skoraj vseeno. ? Jutra so postajala meglena in napovedovala so čas, ko vetrobransko steklo na avtu zamrzne, če avta čez noč ne spraviš v garažo. Nisem želela, da Mitja zjutraj pred službo praska led s šipe, ko pa je v garaži mesto še za en avto, vendar je še prej bilo treba pospraviti ta nered.
Tako je Mitja v službi zrihtal regale, jaz sem pa odprla vse škatle in preobrnila vsako stvar (včasih tudi večkrat), preden sem se odločila kaj z njo narediti – v smeti, na polico, ali v stanovanje. Še pred jesenjo sva uredila garažo, ki zdaj z novimi regali izgleda totalno fensi. ? Čeprav so to industrijski regali (namenjeni za opremljanje skladišč), izgledajo prav lepo, in kljub temu, da je na policah še vedno veliko raznolikih stvari, dajo garaži vtis urejenosti.
Pa je prišla jesen in ugotovila sva, da njegovo stanovanje sameva, in ker ga praktično ne uporabljava, sva razmišljala kaj z njim narediti… Pa sem pomislila: to stanovanje ima ogromno bivalno kuhinjo (s kuhinjskim otokom), lahko bi tam kuhala, snemala, fotkala za blog… Lahko bi ga uporabljala za delo, vsaj dokler nimam ureje lastne kuhinje, in dokler se ne odločiva kaj točno narediti z njim. Tako sem z novo motivacijo in polnim zagonom začela s FB live kuharskimi videji… Pa pride Mitja nekega dne domov z novo idejo, kaj če bi stanovanje oddala v najem. Čeprav sva se o tem že pogovarjala in ideja ni bila čisto nova, se mi je v tistem trenutku sesul svet… Moj prvi odziv je bil čisto po škorpijonovsko, iz enega čustvenega stanja v popolnoma nasprotno: iz navdušenja nad novimi cilji, padem v jok in paničarim, kje bom zdaj snemala… ? Moja kuhinja še nekaj časa ne bo gotova, in kaj bom zdaj, ko sem že vse napovedala… ?
Naslednji dan, ko se že malo pomirim, ugotovim kako sebično bi bilo, da bi to čudovito stanovanje zadrževala samo zase. Nama ob veliki družinski hiši to stanovanje trenutno ne služi za bivanje, bi pa bilo škoda, da ne bi služilo komu drugemu. Če ne dolgoročno, pa vsaj začasno, za čas počitnic ali podaljšanega vikend izleta v Prekmurje.
Poleg tega, da je stanovanje super lepo, moderno, se nahaja na top lokaciji, v mirnem delu starega mestnega jedra Lendave, pod vznožjem Lendavskih goric s stolpom Vinarium, in je kakšen kilometer (20 minut hoje ali 5 minut z avtom) oddaljeno od Term Lendava. Kar pa je najbolj top, so velika okna in odprt pogled na prekmursko ravnico (sončni vzhodi, zahodi, celo meglice v zarji so tukaj posebno lepe)… in potem bi jaz (oziroma moj bimbo ego ?) obdržala to samo zase, čeprav imam to isto tudi že doma. ? Tako sva se, potem ko smo obrzdali Sonjin ego ??, odločila urediti stanovanje za tiste, ki bi ga želeli uporabljati v času svojega dopusta, počitnic ali vikend izleta v Prekmurje.
Bilo je kar nekaj dela, saj sva morala skoraj v celoti opremiti trisobno stanovanje. Razen osrednjega dela, velike kuhinje z jedilnico in dnevno sobo, ni bilo nič opremljeno. Pregledala sva skoraj vso pohištvo, ki se ga dobi na trgu, da sva na koncu skombinirala tako, da je obema všeč, pa da je tudi kvalitetno in udobno. Mitja mi je na trenutke prav kravžlal lase, ko ni popustil niti za milimeter, da mora biti res kvalitetno… S tem sva se sicer oba strinjala, a sem kljub temu pred kakšnimi odločitvami morala dokazovati, da gre za pravi les in ne neko umetno maso, in da je vse, kar sva izbrala, res kvalitetno.
Za dve sobi, ki sta bili popolnoma prazni, sva izbrala “boxspring” tip postelje. V zadnjem času so se pojavile tudi na našem trgu, sicer se jih pa spomnim še iz potovanja po ZDA. Tam imajo skoraj v vsakem hotelu takšen tip postelje. Ko sva z mami leta 2013 potovali po Severni Ameriki, in sva bili skoraj vsak dan v drugem hotelu, sem se vsak večer najbolj razveselila postelje. Po celem dnevu pohajkovanja ni bilo lepšega kot se zgrniti na tako udobno posteljo kot je “boxspring” postelja. Takrat sem rekla, da bom nekoč tudi jaz imela takšno posteljo… No, jaz še vedno nimam takšne postelje… ?Sva pa poskrbela, da bodo najini gostje spali na super comfy posteljah. ?
Trenutno v sobah sicer še manjka nekaj detajlov, dekorativnih elementov, a do zdaj sva zadovoljna s tem, kar je nastalo. Predstavljam si, da bo to 3-sobno stanovanje s 5 ležišči (pa še kakšno bi bilo možno dodati) res lepo počitniško domovanje za kakšno družino, družbo prijateljev ali parov. Ko ne bo zasedeno, pa se bomo mi družili v tej kuhinji preko FB live kuharskih videov. ? Mogoče pa organiziramo kdaj tudi kakšno srečanje v živo, za vse ljubitelje brezgrešnih sladic… ?
Spodaj je nekaj fotk, kako sva uredila… bom pa sigurno še kaj update-ala, ko dobim še slike za stene… pa še par dekorativnih stvari, ki popestrijo prostor sem naročila, a še niso prispele. ?
Če je tebi ali tvojim prijateljem apartma všeč, in bi ob naslednjem obisku v Prekmurju želeli prenočiti tukaj v Lendavi, nama pišite na bensa.lendava@gmail.com. Pogledala bova, kako bi vama lahko pomagala, da bi bil vaš dopust, počitnice ali vikend oddih v Prekmurju nepozaben. ?
P.s.: Mitja je strastni rekreativni kolesar in vam lahko pokaže vse skrite (pa tudi malo manj skrite) kolesarske in pohodne poti Prekmurja. Mi pa lahko skupaj skuhamo kakšno kosilce ali večerjo v brezgrešnem stilu. ??
Po zadnji objavi na blogu (Slivova pita) ste me spraševali tudi kako je z mojo kuhinjo, kakšna bo, kdaj bo gotova… V bistvu je trenutno vse še na papirju. ? Tako je, da se je moja celotna življenjska situacija v zadnjem pol letu popolnoma spremenila. Prvič po nekaj letih imam jasno predstavo o tem kako in kje bom živela. Do zdaj se mi zdi, da sem zadnjih 5 let (eh, mogoče celo 10 ali 15 ?) neustaljeno “bluzila” okoli po svetu, počela različne stvari… in bila doma povsod, kjer se mi je zazdelo, a nikjer prav zares… Tako vse do zdaj nisem vedela, kako (in kje) bi si uredila kuhinjo… in v končni fazi svoje lastno domovanje. Pa je v moje življenje prišla ena oseba, preobrnila vse na glavo ?, in če sem do zdaj tavala v megli, se je naenkrat vse razjasnilo. ?
Za ureditev (oziroma prenovo) kuhinje je bilo v igri več možnosti. Za katero sem se odločila in kako bo vse skupaj izgledalo, pa povem več v naslednji blog objavi. ?
Zdaj pa še k receptu… ? Ta recept sem si izmislila že pred časom, a je še vedno eden mojih najljubših receptov za piškote. Prvotno sem ga objavila v knjižici Brezgrešni piškoti, ki jo trenutno še lahko brezplačno naročiš na povezavi tukaj. Če knjižico že imaš, recepta pa še nisi poskusila, pa samo toliko da te spomnim… Recept je super enostaven, piškoti so res njami in se jih splača poskusiti. ?
Čokoladno-lešnikovi chia piškoti
100 g mletih mandljev
100 g mletih lešnikov
100 g ajdove moke
2 jedilna žlici chia semen
2 zvrhani jušni žlici presnega kakava v prahu
200 g datljev
1 dcl vode
1 jedilna žlica (20 g) kvalitetnega kokosovega olja
- Datlje in vodo zmiksamo v blenderju, da dobimo datljevo pasto.
- V posodi zmešamo vse suhe sestavine. Dodamo datljevo pasto, kokosovo olje in vse sestavine dobro premešamo, pregnetemo, da dobimo mehko testo.
- Iz testa oblikujemo manjše kroglice, ki jih položimo na pekač, obložen s paprijem za peko. Kroglice sploščimo v piškot. To naredimo tako, da na kroglico položimo peki papir in jo pritisnemo (sploščimo) z dnom kozarca ali drugega predmeta z ravno in trdo površino, npr. kuhinjsko desko.
- Piškote pečemo pri 180°C približno 15-20 minut, oziroma toliko časa, da se robovi rahlo zapečejo, a so piškoti na otip še mehki. Piškote pustimo na pekaču, da se ohladijo. Serviramo takoj ali pa jih shranimo v zaprti posodi.
Ti je všeč? Z veseljem slišim od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko napišeš v komentarju spodaj, ali pa mi pišeš na info@brezgresnesladice.si.
Tortica says
S katero moko lahko zamejam ajdovo moko, kajti smo elergicni na ajdo
Sonja says
S katerokoli drugo. Lahko recimo z ovseno. 🙂