Jesen je pravi letni čas, da si pripravimo osnovno sestavino za sladkanje brezgrešnih sladic. Jabolk sicer največ pojem svežih, ali pa si jih pripravim v raznih napitkih. Kadar jih imamo v izobilju, pa si lahko pripravimo tudi enostavno jabolčno čežano, ki jo uporabimo za naravno sladkanje sladic.
Jabolčna čežana je odličen nadomestek sladkorja v raznih biskvitih in muffinih. Če v sladici uporabimo jabolčno čežano, bomo morali zmanjšati količino ostale tekočine, ter po potrebi podaljšati čas pečenja.
Poleg sladkanja lahko jabolčno čežano uporabimo tudi kot nadomestek jajc, ker lepo veže vse sestavine, gosto jabolčno čežano pa tudi kot nadomestek kremaste strukture masla.
Najbolje, da jabolčno čežano pripravimo kar sami, trgovinskim se izogibamo, saj velikokrat vsebujejo dodane sladkorje. Ta recept izvabi naravne sladkorje iz jabolk. Čežana bo seveda bolj sladka, če bomo uporabili bolj sladko sorto jabolk. Mi smo tokrat sicer uporabili bolj kislo sorto, pa smo še vedno dobili prijetno sladko jabolčno čežano, brez kiselkastega priokusa.
JABOLČNA ČEŽANA
jabolka
malo vode
Jabolka olupimo in jih narežemo na krhlje. Damo jih v lonec in postavimo na ogenj. Dodamo ravno toliko vode, da se ob kuhanju ne sprimejo na lonec. Ko so jabolka kuhana, jih s paličnim mešalnikom zmiksamo. Tako pripravljeno jabolčno čežano uporabimo svežo. V hladilniku jo lahko hranimo nekaj dni.
Preostanek olupkov lahko tudi posušimo v dehidratorju (ali v ventilacijski pečici med 50-60°C), ter jih pojemo kot prigrizek. Sveže olupke pa lahko vmešamo tudi v smutije.
Jabolčno čežano lahko shranimo tudi v kozarcih v shrambi. Za to je pomembno, da še vročo jabolčno čežano prelijemo v čiste kozarce, ter dobro zapremo. V kozarcu ne sme biti zraka (bolje je, če nekaj čežane steče čez kozarec, ko zapiramo pokrov). Zaprte kozarce z jabolčno čežano postavimo v pečico na 80°C za pol ure. Nato pečico ugasnemo, kozarce pa pustimo v še vroči pečici, da se počasi ohlajajo.
Tako pripravljeno jabolčno čežano lahko uživamo kot samostojno sladico, ali pa jo uporabimo pri pripravi sladic. 🙂
[…] ovsene moke 30g kokosove moke 100g datljev 3 dcl jabolčne čežane 4-5 žlic riževega mleka 1/2 čajne žličke pecilnega praška iz vinskega kamna 1/2 čajne […]