• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti sladic
  • Brezgrešne jedi
  • Knjižica Brezgrešne jedi

Brezgrešne sladice logo

13 September 2015

Naravno sladkanje z jabolčno čežano

Jesen je pravi letni čas, da si pripravimo osnovno sestavino za sladkanje brezgrešnih sladic. Jabolk sicer največ pojem svežih, ali pa si jih pripravim v raznih napitkih. Kadar jih imamo v izobilju, pa si lahko pripravimo tudi enostavno jabolčno čežano, ki jo uporabimo za naravno sladkanje sladic.

Jabolčna čežana je odličen nadomestek sladkorja v raznih biskvitih in muffinih. Če v sladici uporabimo jabolčno čežano, bomo morali zmanjšati količino ostale tekočine, ter po potrebi podaljšati čas pečenja.

Poleg sladkanja lahko jabolčno čežano uporabimo tudi kot nadomestek jajc, ker lepo veže vse sestavine, gosto jabolčno čežano pa tudi kot nadomestek kremaste strukture masla.

Najbolje, da jabolčno čežano pripravimo kar sami, trgovinskim se izogibamo, saj velikokrat vsebujejo dodane sladkorje. Ta recept izvabi naravne sladkorje iz jabolk. Čežana bo seveda bolj sladka, če bomo uporabili bolj sladko sorto jabolk. Mi smo tokrat sicer uporabili bolj kislo sorto, pa smo še vedno dobili prijetno sladko jabolčno čežano, brez kiselkastega priokusa.

JABOLČNA ČEŽANA

jabolka
malo vode

Jabolka olupimo in jih narežemo na krhlje. Damo jih v lonec in postavimo na ogenj. Dodamo ravno toliko vode, da se ob kuhanju ne sprimejo na lonec. Ko so jabolka kuhana, jih s paličnim mešalnikom zmiksamo. Tako pripravljeno jabolčno čežano uporabimo svežo. V hladilniku jo lahko hranimo nekaj dni.

Preostanek olupkov lahko tudi posušimo v dehidratorju (ali v ventilacijski pečici med 50-60°C), ter jih pojemo kot prigrizek. Sveže olupke pa lahko vmešamo tudi v smutije.

Jabolčno čežano lahko shranimo tudi v kozarcih v shrambi. Za to je pomembno, da še vročo jabolčno čežano prelijemo v čiste kozarce, ter dobro zapremo. V kozarcu ne sme biti zraka (bolje je, če nekaj čežane steče čez kozarec, ko zapiramo pokrov). Zaprte kozarce z jabolčno čežano postavimo v pečico na 80°C za pol ure. Nato pečico ugasnemo, kozarce pa pustimo v še vroči pečici, da se počasi ohlajajo.

Tako pripravljeno jabolčno čežano lahko uživamo kot samostojno sladico, ali pa jo uporabimo pri pripravi sladic. 🙂

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Recepti Tagged With: jabolčna čežana, jabolka, naravna sladila, sladkanje

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Odličen biskvit z jabolčno čežano | Brezgrešne sladice says:
    7 April 2017 at 06:31

    […] ovsene moke  30g kokosove moke 100g datljev 3 dcl jabolčne čežane 4-5 žlic riževega mleka 1/2 čajne žličke pecilnega praška iz vinskega kamna 1/2 čajne […]

    Reply
  2. Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi) | Brezgrešne sladice says:
    11 October 2017 at 10:27

    […] namazom iz 2 sestavin. Ali pa nanj zmečkate banano (namesto banane lahko uporabite tudi jabolčno čežano) in nekaj domače marmelade. Letnemu času primerno, sem uporabila marmelado iz […]

    Reply

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2022 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme