So dnevi, ko si zaželim kolačke za zajtrk. Pa tudi takrat, ko za kosilo jem predvsem zelenjavo in potem čutim, da mi še nekaj manjka. Takrat me ponavadi rešijo kolački, ki jih pripravim že večer prej.
Ker imamo vrt, si v času sezone različnih solat, velikokrat za kosilo naredim ogromno skledo solate. Endiviji, motovilcu ali regratu ponavadi dodam nekaj kuhanega krompirčka, malo popečene buče, brstični ohrovt, rdečo peso in še kaj se najde na vrtu v zimskih mesecih. Po takšnem z zelenjavo bogatem kosilu si ponavadi zaželim še kaj sladkega. Nekaj, od česar bo kosilo malo dlje zdržalo, da ne bo samo padlo skozi želodec… ?
Pomarančno-čokoladni kolački so po takšnem kosilu popolna sladica. Ne vsebujejo dodanega sladkorja, zadovoljijo željo po “nečem kruhastem” in po čokoladi. Tudi niso pretirano sladki. Kdor je zelo vajen belega sladkorja, tistemu bodo verjetno premalo sladki… So pa tako sestavljeni, da ne povzročijo naglega dviga krvnega sladkorja, pa tudi dlje časa bomo siti.
Ponavadi za bolj intenziven okus po citrusih v sladicah uporabljam sušene lupinice pomaranče ali limone. (Te se dobijo tudi v večjih supermarketih.) Pred časom sem za darilo dobila jedilno eterično olje pomaranče in ga še nisem uspela preizkusiti. Sem mislila, da bi v tem receptu lahko bilo zelo dobro. In tudi je. Res je ful dober, intenziven okus po pomaranči… ? Mislim, da ga bom še uporabila. Še vedno pa lahko recept pripravite, tudi če nimate jedilnega eteričnega olja pomaranče. Sušena lupinica pomaranče tudi da intenziven okus.
Uporabila sem proseno moko, bi pa recept deloval tudi s katero drugo moko, na primer z ovseno. Prosena moka je malo manj priljubljena za uporabo, ker je velikokrat grenka. Priporočam, da si jo, če nimate dostopa do popolnoma sveže mlete moke, zmeljete sami iz prosene kaše. Proseno kašo daste v mlinček za kavo in jo zmeljete v moko. Tako enostavno. Kupljena prosena moka je lahko velikokrat grenka. Posebno, če ni sveže mleta. Grenkih sladic pa nihče ne mara… ?
Če uporabite drugo moko, boste morda morali prilagoditi količino tekočine. Prosena moka namreč popije malenkost več tekočine kot moke iz drugih žit. Pa tudi, če boste uporabili isto količino tekočine, ne bo nič narobe. Če bodo kolački preveč mokri, jih samo malo dalj časa pecite na manjši temperaturi.
Pa še to. Kolački so ful nasitni. Jaz težko pojem celega sama. Bom morala nabaviti manjše modelčke za muffine. Te klasične velikosti modelčkov za muffine so v redu za sladice z belo moko, za sladice s polnovrednimi sestavinami pa so malo preveliki. Jaz si enega razpolovim in pojem po delih.
Uporabila sem tudi bučni pire, vendar vas naj to ne odvrne. Kolački nimajo absolutno nobenega okusa po buči. Pa tudi, če buče nimate (ali ko ni sezona buče), jo je možno nadomestiti s korenjem, z jabolki (jabolčno čežano) ali s kakšno banano.
Pomarančno-čokoladni marmorni kolački
180 g sveže mlete prosene moke (ali druge polnovredne moke)
3 dcl rastlinskega mleka
100 g datljev
100 g bučnega pireja
noževa konica zrnc prave vanilije
1 čajna žlička pecilnega praška z vinskim kamnom
1/2 čajne žličke soda bikarbone
3 kapljice jedilnega eteričnega olja pomaranče (ali 1 čajna žlička sušene pomarančne lupinice)
1 jušna žlica vlaken indijskega trpotca – psyllium (ali mleta lanena ali chia semena)
10 g presnega kakava v prahu
- V loncu pogrejemo rastlinsko mleko in datlje. Toliko, da se segreje, ne do vretja, in pustimo 15-20 minut, da se datlji zmehčajo. Potem v blenderju zmeljemo mleko z datlji in pire iz pečene buče.
- V posodi zmešamo vse suhe sestavine, razen kakava, in jim dodamo tekoče sestavine (mešanico mleka, datljev in bučnega pireja). Vse skupaj dobro premešamo.
- Masi odvzamemo 1/3 testa in ga prelijemo v drugo posodo. Temu delu primešamo presni kakav v prahu.
- Pripravimo modelčke in izmenično vlivamo svetlo in temno testo.
- Pri 180°C pečemo 25-35 minut. Ko so kolački pečeni, počakamo, da se ohladijo in jih nato odstranimo iz modelčkov.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Fotografijo preizkušene sladice, pa mi lahko pošlješ na mail info@brezgresnesladice.si ali na Facebook 🙂
Dodaj komentar