• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti sladic
  • Brezgrešne jedi
  • Knjižica Brezgrešne jedi

Brezgrešne sladice logo

25 January 2018

Pomarančno-čokoladni marmorni kolački

Marmorni kolački

So dnevi, ko si zaželim kolačke za zajtrk. Pa tudi takrat, ko za kosilo jem predvsem zelenjavo in potem čutim, da mi še nekaj manjka. Takrat me ponavadi rešijo kolački, ki jih pripravim že večer prej.

Ker imamo vrt, si v času sezone različnih solat, velikokrat za kosilo naredim ogromno skledo solate. Endiviji, motovilcu ali regratu ponavadi dodam nekaj kuhanega krompirčka, malo popečene buče, brstični ohrovt, rdečo peso in še kaj se najde na vrtu v zimskih mesecih. Po takšnem z zelenjavo bogatem kosilu si ponavadi zaželim še kaj sladkega. Nekaj, od česar bo kosilo malo dlje zdržalo, da ne bo samo padlo skozi želodec… 😀

Pomarančno-čokoladni kolački so po takšnem kosilu popolna sladica. Ne vsebujejo dodanega sladkorja, zadovoljijo željo po “nečem kruhastem” in po čokoladi. Tudi niso pretirano sladki. Kdor je zelo vajen belega sladkorja, tistemu bodo verjetno premalo sladki… So pa tako sestavljeni, da ne povzročijo naglega dviga krvnega sladkorja, pa tudi dlje časa bomo siti.

Ponavadi za bolj intenziven okus po citrusih v sladicah uporabljam sušene lupinice pomaranče ali limone. (Te se dobijo tudi v večjih supermarketih.) Pred časom sem za darilo dobila jedilno eterično olje pomaranče in ga še nisem uspela preizkusiti. Sem mislila, da bi v tem receptu lahko bilo zelo dobro. In tudi je. Res je ful dober, intenziven okus po pomaranči… 😋 Mislim, da ga bom še uporabila. Še vedno pa lahko recept pripravite, tudi če nimate jedilnega eteričnega olja pomaranče. Sušena lupinica pomaranče tudi da intenziven okus.

Uporabila sem proseno moko, bi pa recept deloval tudi s katero drugo moko, na primer z ovseno. Prosena moka je malo manj priljubljena za uporabo, ker je velikokrat grenka. Priporočam, da si jo, če nimate dostopa do popolnoma sveže mlete moke, zmeljete sami iz prosene kaše. Proseno kašo daste v mlinček za kavo in jo zmeljete v moko. Tako enostavno. Kupljena prosena moka je lahko velikokrat grenka. Posebno, če ni sveže mleta. Grenkih sladic pa nihče ne mara… 😆

Če uporabite drugo moko, boste morda morali prilagoditi količino tekočine. Prosena moka namreč popije malenkost več tekočine kot moke iz drugih žit. Pa tudi, če boste uporabili isto količino tekočine, ne bo nič narobe. Če bodo kolački preveč mokri, jih samo malo dalj časa pecite na manjši temperaturi.

Pa še to. Kolački so ful nasitni. Jaz težko pojem celega sama. Bom morala nabaviti manjše modelčke za muffine. Te klasične velikosti modelčkov za muffine so v redu za sladice z belo moko, za sladice s polnovrednimi sestavinami pa so malo preveliki. Jaz si enega razpolovim in pojem po delih.

Uporabila sem tudi bučni pire, vendar vas naj to ne odvrne. Kolački nimajo absolutno nobenega okusa po buči. Pa tudi, če buče nimate (ali ko ni sezona buče), jo je možno nadomestiti s korenjem, z jabolki (jabolčno čežano) ali s kakšno banano.

Pomarančno-čokoladni marmorni kolački

180 g sveže mlete prosene moke (ali druge polnovredne moke)
3 dcl rastlinskega mleka
100 g datljev
100 g bučnega pireja
noževa konica zrnc prave vanilije
1 čajna žlička pecilnega praška z vinskim kamnom
1/2 čajne žličke soda bikarbone
3 kapljice jedilnega eteričnega olja pomaranče (ali 1 čajna žlička sušene pomarančne lupinice)
1 jušna žlica vlaken indijskega trpotca – psyllium (ali mleta lanena ali chia semena)
10 g presnega kakava v prahu

  1. V loncu pogrejemo rastlinsko mleko in datlje. Toliko, da se segreje, ne do vretja, in pustimo 15-20 minut, da se datlji zmehčajo. Potem v blenderju zmeljemo mleko z datlji in pire iz pečene buče.
  2. V posodi zmešamo vse suhe sestavine, razen kakava, in jim dodamo tekoče sestavine (mešanico mleka, datljev in bučnega pireja). Vse skupaj dobro premešamo.
  3. Masi odvzamemo 1/3 testa in ga prelijemo v drugo posodo. Temu delu primešamo presni kakav v prahu.
  4. Pripravimo modelčke in izmenično vlivamo svetlo in temno testo.
  5. Pri 180°C pečemo 25-35 minut. Ko so kolački pečeni, počakamo, da se ohladijo in jih nato odstranimo iz modelčkov.

Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Fotografijo preizkušene sladice, pa mi lahko pošlješ na mail info@brezgresnesladice.si ali na Facebook 🙂

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Recepti, Torte in kolački Tagged With: brez glutena, buča, čokolada, marmorni kolački, pomaranča

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2022 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme