Rastlinsko mleko lahko zelo preprosto pripravimo tudi sami. Nekajkrat sem že delila recepte za domače mleko iz oreščkov. Še enostavneje in ceneje kot iz oreščkov pa je pripraviti domače kokosovo mleko.
Ko delamo mleko iz oreščkov je vedno pomembno, da oreščke predhodno namakamo v vodi. S tem odstranimo nekaj fitinske kisline, ki ovira absorpcijo hranil v črevesju, hkrati pa lahko oreščke bolje zmeljemo. Je pa za to potrebno nekaj načrtovanja in tukaj se meni ponavadi zatakne… ?
Velikokrat se mi je že zgodilo, da sem oreščke pozabila namočiti in potem napitka nisem imela, ko sem ga potrebovala. Se je pa zgodilo tudi že, da sem načrtovala, da bom naredila mleko in sem namočila oreščke, potem pa je prišlo kaj vmes in sem na namočene oreščke pozabila… Zato mi je domače kokosovo mleko posebno všeč, ker ne zahteva nobenega načrtovanja vnaprej! Potrebujemo samo nekaj osnovnih sestavin.
Mleko iz vseh oreščkov ponavadi pripravljam po isti recepturi. Na 1 skodelico oreščkov dodam 3 skodelice vode. Ponavadi uporabim skodelico velikosti 2,5 dcl, vendar je popolnoma vseeno kako veliko skodelico imamo, pomembno je razmerje 1:3 (oreščki:voda). Če želim bolj gosto mleko, dodam manj vode, za bolj redko mleko pa več vode.
Pri pripravi mleka iz oreščkov ponavadi uporabim toplo vodo. To pa zaradi tega, ker se maščobe v topli vodi bolje izločijo iz oreščkov. Ravno maščobe so tiste, zaradi katerih je mleko na koncu bolj okusno.
Za kokosovo mleko potrebujemo kokosove kosmiče. To je v bistvu “kokosova moka”, ki so jo uporabljale že naše babice za pripravo kokosovih kock. Kokosovih kosmičev ni potrebno predhodno namakati, tako kot oreščke, zaradi tega lahko kokosovo mleko pripravimo zelo hitro.
Kokosovo mleko ponavadi sladkam z datlji. Velikokrat dodam tudi strok vanilije za bolj intenziven okus (in ker imam rada vanilijo). Datlje in vanilijo pa lahko tudi izpustite in naredite kokosovo mleko samo iz kosmičev in vode.
Velikokrat me kdo vpraša kaj naredim s pulpo, ki mi ostane od domačega kokosovega mleka. Iskreno povedano, jaz jo dam na kompost… Zato ker tako zelo iztisnem iz kokosa vse, kar je dobrega v njem, da mi na koncu ostanejo samo še vlaknine brez kakršnegakoli okusa. V sladicah, kjer uporabljam kokos, pa ga ponavadi uporabim ravno zaradi okusa… Poleg tega je v brezgrešnih sladicah že tako dovolj vlaknin in ni potrebe, da bi dodajala še “kokosove vlaknine”, ki ne dodajo nobenega okusa. Torej, jaz pulpo kompostiram. Če vam jo je žal odvreči, pa lahko iz nje pripravite tudi piškote ali pa jo uporabite za pripravo presnih sladic.
Domače kokosovo mleko ponavadi uporabim pri pripravi napitkov in smutijev, pa tudi pri nekaterih brezgrešnih sladicah, čeprav v biskvitih velikokrat raje uporablim tisto iz pločevinke (ker je tisto bolj mastno ?).
Domače kokosovo mleko
1 skodelica kokosovih kosmičev
3 skodelice tople vode (ne vrele)
3-4 razkoščičeni datlji
majhen kos vanilijevega stroka
- Vse sestavine zlijemo v blender in jih dobro zmiksamo (blendamo vsaj 1-2 minuti).
- Mleko precedimo skozi gazo ali kuhinjsko krpo in poskušamo iztisniti čim več mleka. (Če smo uporabili vročo vodo, bomo morali počakati nekaj minut, da se mleko shladi in ga bomo lahko z rokami iztisnili iz krpe.)
- Domače kokosovo mleko je najboljše sveže, v hladilniku pa ga lahko hranimo tudi do enega tedna.
Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušenih brezgrešnih sladic. ?
Jasmina says
Preizkusila! Super, sicer normalno bolj vodenkast, ampak ga je pol litra! ? Laj če bi dodala več dateljnov, bi bil bolj masten?
Sonja says
Jasmina, če želiš bolj gosto mleko, ga naredi z manj vode. Od datljev ne bo bolj mastno, samo bolj sladko. 🙂 Če želiš bolj mastno, je fajn zmiksati z bolj vročo vodo. Jaz pogosto kokosove kosmiče prelijem s skoraj vrelo vodo in počakam nekaj minut, da se malo shladi, preden začnem miksati. (Za blender menda ni dobro, če se miksajo vrele tekočine.) Vroča voda je tista, s pomočjo katere se maščobe iz kokosa čim bolj izločijo. Zato tudi pravim, da pulpa, ki mi ostane, zame ni več uporabna, ker kokos ožamem vsega, kar je v njem uporabnega… 🙂
Beti says
Živjo,
Par dni nazaj sem dobila tvojko knjizico knjižico brezgresni piškoti in danes sprobala oreo piškote….kako so pa dobri…mmm…imam eno vprašanje glede kokosovega mleka…meni se ni krema strdila ko sem naredila pasto iz datljev z njim, tako da sem kar samo iz mleka naredila kremo…kje sem ga polomila..
Sedaj pa k kokosovem jogurtu…ga na isti nacin naredim ce imam kupljeno kokosovo mleko? Klliko casa zadostuje da se naredi jogurt?
Hvala in blog je super? Beti
Sonja says
Beti, sva si že pisali na Facebooku, pa še tukaj odgovorim, da lahko še drugi vidijo. 🙂 Kokosov jogurt lahko narediš tudi iz kupljenega mleka, jaz bi edino prilagodila količino agarja. Koliko časa potrebuje, da se naredi, pa je precej odvisno od temperature v prostoru. Če nisi prepričana, ga probaš, in če ni dovolj kiselkast, ga še malo pustiš. 🙂
Iva says
Pozdravljeni. Ste ze poizkusili narediti kokosovo mleko iz pravega kokosa? Ali pa morda iz pulpe pravega kokosa? Hvala.
Sonja says
Iva, tega še nisem poskusila. Verjetno bi delovalo isto kot s kosmiči.
Petra says
Zdravo.
Jaz si naredim mleko samo iz kokosa in vode (brez dodatkov). Nazadnje se mi je zgodilo, da je imelo melko okus po milu. Sem poizkusila še same kosmiče, pa je bil okus normalen.
Kakšna razlaga, zakaj? Kaj je šlo narobe? Oz. še kdo s podobnimi izkušnjami?