Nekaj časa nisem objavila nobenega recepta, a seveda z razlogom. Nisem ena tistih ljudi, ki že od vekomaj vedo, s čim se bodo ukvarjali in kaj je njihovo življenjsko poslanstvo. Imam mnogo različnih interesov in včasih kar malo skačem od ene stvari k drugi. Nekaj vznemirljivega je na tem, ko lahko preizkušam in se učim novih stvari in ob tem rastem. Čeprav je za vsako novo stvar, ki se je lotimo, potrebno imeti tudi kar zmerno dozo poguma.
Recepte brezgrešnih sladic sem pričela objavljati po tem, ko smo v domačem kraju pripravili delavnico in so me udeleženke potem spraševala ali imam kakšno Facebook stran z recepti. Takrat sem recepte beležila samo na svojem osebnem profilu, pa še to zgolj za mojo lastno evidenco, da sem kasneje lažje našla recepte. Facebook stran Brezgrešne sladice sem ustvarila z namenom, da bi lahko z udeleženkami prvotne delavnice delila svoje na novo izumljene recepte. Takrat se mi še sanjalo ni, da bo stran všečkalo na tisoče ljudi.
Ustvarjanje zdravih in okusnih jedi je moja strast in nekaj kar počnem že odkar pomnim. S prvotnim uspehom Brezgrešnih sladic pa sem se pričela spraševati ali je to sploh moje poslanstvo, ali je to sploh tisto, kar bi naj počela v življenju. Kdo sem sploh jaz, da bi delila svoje izkušnje in nasvete z drugimi? Kako naj vem kaj je dobro za nekoga drugega? Tega ne morem vedeti. To lahko ve samo vsak zase, tako da preizkuša različne stvari in potem opazuje od česa se dobro počuti. Različni smo si in ne verjamem v enotno formulo, ki bi veljala za vsakogar. Tukaj tudi nisem zato, da bi delila zapovedi kako naj se kdo prehranjuje, ter govorila kaj je prav in kaj narobe. Tega sem se tudi do sedaj poskušala vzdržati. Resda so moje sladice veganske, a to preprosto zato, ker meni takšna prehrana najbolj ustreza. Če kdo želi, lahko brezgrešnim sladicam doda med ali mleko. Seveda, lahko to naredite. Tukaj sem zato, ker bi rada pokazala, da je s polnovrednimi, naravnimi sestavinami možno ustvariti zdrave in okusne sladice. Brezgrešne sladice pa niso samo sladice, ampak so polnovredni, samostojni obroki sladkega okusa, ki nahranijo našo dušo in telo.
Že znan avtor Anthony Robbins je dejal, da je skrivnost življenja v dajanju. Kar počnem niti ni tako pomembno. Dokler lahko komu kakorkoli pomagam in lahko to, kar počnem, nekomu koristi, da zaživi boljše življenje, da se bolje počuti, niti ni tako pomembno s čim se ukvarjam. Če želimo živeti izpolnjeno življenje, je najbolj pomembno kaj lahko damo in ne kaj lahko dobimo zase. Ni pomembno koliko ljudi bere ta blog ali mi sledi na Facebook strani. Tudi če lahko pomagam samo eni osebi, se je s tem vredno ukvarjati.
Poletje v Grčiji
Kaj se je dogajalo, da nekaj časa nisem bila aktivna? Brezgrešne sladice so sicer moja prva ljubezen, a imam poleg tega še številne druge interese. Ko sem pričela z blogom pravzaprav nisem vedela kaj točno počnem ali kaj sploh želim s tem doseči. Sčasoma so se pojavile tudi številne nove priložnosti, ki so me vznemirile in jih nisem mogla zavrniti. V začetku leta se mi je ponudilo delo turistične predstavnice. O čem takem sicer nisem nikoli razmišljala, niti mi ni prišlo na misel, a ko sem slučajno opazila oglas, me je tako vznemirilo, da sem oddala svojo prijavo. Tudi tokrat nisem vedela kaj se bo zgodilo, samo čutila sem, da si to želim. Tako se je zgodilo, da sem poletje preživela v Grčiji na otoku Zakintos.
Rada imam ljudi in čeprav delo z velikim številom ljudi nikoli ni enostavno, mi je bila ta izkušnja zelo všeč. Poleti zato tudi ni bilo toliko priložnosti, da bi ustvarjala nove recepte. Malo sem se tudi razvadila, ker sem v glavnem jedla od zunaj in nisem prav veliko kuhala. (Pravzaprav sem vse skupaj samo dvakrat skuhala lečino juho… 🙂 ). Včasih mi je bilo sicer žal, ker sem imela za poletje v načrtu ustvariti mnogo novih sladic, ker je takrat na voljo toliko svežega sadja, pa zelenjave in vsega… A vse pride na vrsto ob svojem času. Letos poleti sem se predvsem osredotočala na to kaj lahko dam tistim, ki dopustujejo na Zakintosu in kako lahko zanje ustvarim nepozabne počitnice. Tudi to je bila krasna izkušnja, ki jo bom, upam da, ponovila, če bi pa lahko to kdaj združila z Brezgrešnimi sladicami bi bilo pa sploh sanjsko. 🙂
Čeprav je grška kuhinja precej grešna, sem dobila tudi kar nekaj inspiracije za nove brezgrešne sladice. Česa sem se naučila od grkov pa morda v kakšni drugi objavi… 🙂
Ko sem se vrnila domov, sem potrebovala kar nekaj časa, da sem pričela ponovno kuhati. Prvi teden sem jedla v glavnem samo presno hrano, sadje in zelenjavo iz domačega vrta. Potem ko sem po vsej presni hrani postala že precej lačna, sem začela tudi kuhati. Sedaj imam pa že noro veliko idej kaj vse bi rada skuhala in spekla. Ogromno je krasnega jesenskega sadja – jabolke, hruške, grozdje, fige,… Narava nudi toliko inspiracije za božanske sladice! Veliko tega sadja pojem presnega, a na kakšen deževni jesenskem dan je čisto fajn spečti kakšno brezgrešno pito!
Recept za brezgrešno hruškovo pito je verjetno eden najbolj enostavnih (in okusnih) receptov za pito. Z odličnimi sestavinami nikoli ne moremo zgrešiti. Testo za pito je drugačno od klasične. Lahko se zapeče do hrustljave skorjice in je tudi dovolj sladko, da nadeva ni potrebno dodatno sladkati. Če ne jeste oreščkov, lahko mandlje nadomestite tudi s kokosovimi kosmiči ali s suhimi jabolčnimi krhlji. Dodajte jih toliko, da boste dobili homogeno maso, ki jo lahko oblikujete. Testa je dovolj za en pekač za pito, lahko pa naredite tudi več manjših pit, če imate ustrezne modelčke. Za otroke je lahko zanimivo tudi, če pripravimo mini pite v modelčkih za muffine.
HRUŠKOVA PITA
Sestavine za testo
200 g razkoščičenih datljev
100 g mletih mandljev
50 g ovsene moke (ali ovsenih kosmičev)
1 jedilna žlica mletih lanenih semen (ali chia semen)
1 dcl vode
Nadev
2-3 hruške
Postopek
- Datlje namočimo v 1 dcl (po potrebi lahko tudi več) tople vode za 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Nato datlje skupaj z vodo zmeljemo v multipraktiku, da dobimo datljevo pasto. Dodamo mandlje, ovseno moko, mleta lanena semena in meljemo, da dobimo testo.
- Pekač obložimo s peki paprijem in nanj s prsti pritiskamo in oblikujemo testo, da prekrijemo dno in robove pekača.
- Testo postavimo v pečico in pečemo približno 10 minut pri 180 stopinjah Celzija.
- Testo nato vzamemo iz pečice, obložimo z narezanimi hruškami in postavimo nazaj v pečico za 20-30 minut.
- Ohlajeno pito serviramo z bananinim sladoledom in nasekljanimi orehi. Lahko ga prelijemo tudi z datljevo pasto.
Krasne recepte imate. Hvala za e-knjižico že vnaprej.