• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti
  • Druge jedi
  • Brezplačna knjižica

Brezgrešne sladice

Najbolj zdrav prehranski blog Slovenije

5 November 2015

Cimetovi polžki z jabolki in vanilijevo kremo

Ena mojih najljubših sladic. Cimet obožujem, jabolka pa polžkom dodajo sočnost. Njami! Cimetovi polžki so klasika in škoda bi bilo, če ne bi poskusila narediti bolj brezgrešne različice.

So brez dodanega sladkorja, dodala sem minimalno količino kokosove maščobe, da je recept še v redu (brez maščobe bi tudi šlo, vendar je potem testo bolj podobno kruhu). Uporabila sem polnovredno kamutovo moko, ki se zelo dobro obnese v receptih z vzhajanim testom. Kamutova moka je prijetno sladkastega okusa, zato lahko zmanjšamo sladkor v kateremkoli receptu.
Kadar delamo s polnovrednimi mokami, moramo računati na to, da bo testo temnejše barve, kot če bi uporabili belo moko. Polnovredna kamutova moka je še najbolj svetla od vseh polnovrednih mok. Zato je zelo uporabna v receptih, kjer potrebujemo več barvnega kontrasta in bi želeli, da je testo svetlejše barve. Če je še nisi, jo poskusi kdaj! Meni je res ena najljubših. 🙂

CIMETOVI POLŽKI Z JABOLKI

(za 12 cimetovih polžkov)

Sestavine za testo

250g polnovredne kamutove moke
40g kokosovega olja
2 dkg svežega kvasa
1,2 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
ščepec soli

Sestavine za nadev

200g jabolk (naribanih ali narezanih na kose)
1 JŽ cimeta v prahu
100g datljev

Postopek

  1. Kvas nadrobimo in ga raztopimo v rastlinskem mleku, dodamo še ostale sestavine za testo in zamesimo testo. Pustimo vzhajati na toplem 30 minut. Nato ponovno zamesimo testo in ga razvaljamo.
  2. Na razvaljano testo namažemo datljevo pasto. Za datljevo pasto datlje namočimo v topli vodi in jih zmiksamo v gladko pasto. Čez datljevo pasto posujemo cimet in jabolka.
  3. Testo zvijemo v rolico kot bi delali potico. Razrežemo na kose debeline cca 1 cm. Položimo v pekač na peki papir in pustimo vzhajati še 15 minut.
  4. Pečemo na 180°C približno 20 minut.

Čez polžke lahko prelijemo tudi vanilijevo kremo. Recept za vanilijevo kremo najdeš tukaj.

Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice ! 

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Recepti Tagged With: cimet, cimetovi polžki, jabolka, kamut

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Brezgrešni Rafaelo
    Brezgrešni Rafaelo
  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Proseni narastek z jabolki
    Proseni narastek z jabolki
  • Domače kokosovo mleko
    Domače kokosovo mleko
  • Brezgrešni kolač s čokoladnim prelivom
    Brezgrešni kolač s čokoladnim prelivom
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

© 2020 Brezgrešne sladice