Ena mojih najljubših sladic. Cimet obožujem, jabolka pa polžkom dodajo sočnost. Njami! Cimetovi polžki so klasika in škoda bi bilo, če ne bi poskusila narediti bolj brezgrešne različice.
So brez dodanega sladkorja, dodala sem minimalno količino kokosove maščobe, da je recept še v redu (brez maščobe bi tudi šlo, vendar je potem testo bolj podobno kruhu). Uporabila sem polnovredno kamutovo moko, ki se zelo dobro obnese v receptih z vzhajanim testom. Kamutova moka je prijetno sladkastega okusa, zato lahko zmanjšamo sladkor v kateremkoli receptu.
Kadar delamo s polnovrednimi mokami, moramo računati na to, da bo testo temnejše barve, kot če bi uporabili belo moko. Polnovredna kamutova moka je še najbolj svetla od vseh polnovrednih mok. Zato je zelo uporabna v receptih, kjer potrebujemo več barvnega kontrasta in bi želeli, da je testo svetlejše barve. Če je še nisi, jo poskusi kdaj! Meni je res ena najljubših. 🙂
CIMETOVI POLŽKI Z JABOLKI
(za 12 cimetovih polžkov)
Sestavine za testo
250g polnovredne kamutove moke
40g kokosovega olja
2 dkg svežega kvasa
1,2 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
ščepec soli
Sestavine za nadev
200g jabolk (naribanih ali narezanih na kose)
1 JŽ cimeta v prahu
100g datljev
Postopek
- Kvas nadrobimo in ga raztopimo v rastlinskem mleku, dodamo še ostale sestavine za testo in zamesimo testo. Pustimo vzhajati na toplem 30 minut. Nato ponovno zamesimo testo in ga razvaljamo.
- Na razvaljano testo namažemo datljevo pasto. Za datljevo pasto datlje namočimo v topli vodi in jih zmiksamo v gladko pasto. Čez datljevo pasto posujemo cimet in jabolka.
- Testo zvijemo v rolico kot bi delali potico. Razrežemo na kose debeline cca 1 cm. Položimo v pekač na peki papir in pustimo vzhajati še 15 minut.
- Pečemo na 180°C približno 20 minut.
Čez polžke lahko prelijemo tudi vanilijevo kremo. Recept za vanilijevo kremo najdeš tukaj.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !
Dodaj komentar