Potrebuješ idejo za novoletno darilo v zadnjem trenutku? Ti piškoti so odlični, pa tudi hitro bodo narejeni. Primerni za vse, ki ste občutljivi na mleko in mlečne izdelke, jajca, oreščke, možno jih je narediti tudi brez glutena.
Lahko narediš različico brez čokolade, če imaš več časa in se malo potrudiš, se pa splača narediti še čokoladni preliv. S čokoladnim prelivom so malo manj sladki. Če si bolj na sladki strani, dodaj kakšen datelj več ali še malo kokosovega sladkorja in bodo super tudi zate! 🙂
AJDOVI PIŠKOTI S ČOKOLADO
Za piškote
150 g polnovredne moke (Uporabila sem kamutovo, lahko pa uporabiš tudi brezglutensko, če želiš ohraniti piškote brez glutena (npr. proseno, riževo, ovseno,…)
100 g ajdove moke
100 g mletih bučnih semen
25 g kokosovega olja
150 g datljev
0,5 čajne žličke posušene limonine lupinice
0,5 čajne žličke soda bikarbone
4-5 žlic (po potrebi) rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
- Bučna semena v blenderju ali sekljalniku zmeljemo na drobno.
- Datlje namočimo v malo tople vode za nekaj minut, nato jih zmeljemo v datljevo pasto.
- V posodi zmešamo vse suhe sestavine, nato dodamo še mokre sestavine (datljevo pasto, stopljeno kokosovo olje in riževo mleko po potrebi, če je masa presuha).
- Testo razvaljamo na debelino 3 milimetre in z modelčkov izrežemo zvezdice.
- Piškote položimo na peki papir in pečemo pri 180°C 20-25 minut (odvisno od debeline piškotov).
Za čokoladno glazuro
1 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
30 g presnega kakava v prahu
kokosov sladkor (po želji, 2-3 žlice)
grobo sesekljana bučna semena za posip
- Za čokoladni preliv segrejemo rastlinsko mleko. Dodamo kokosov sladkor in kakav, dobro premešamo.
- Zvezdice z eno stranjo namakamo v čokolado. S topo stranico noža si pomagamo, da zgladimo čokoladno glazuro.
- Čez še svežo čokoladno glazuro natrosimo na grobo sesekljana bučna semena.
- Piškote postavimo v hladilnik ali v zamrzovalnik, da se glazura strdi.
Piškoti so lahko tudi okusno sladko darilo. Lahko jih zaviješ v luštne prosojne darilne vrečice, ki jih zavežeš z veliko pentljo, ali pa jih podariš v kozarcu za piškote. 🙂
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !
Mmm, zanimiva kombinacija kamutove in ajdove moke. 🙂 A so piškoti trdi, bolj za uživanje s čajem? In še to, je res potrebno tako dolgo pečenje, kar 20 minut? Sicer pa hvala za recept, zagotovo preizkusimo ob prvi priliki!
Hvala. 🙂 Ja, so bolj trdi piškoti. Nekdo mi je sporočil, da so jih pekli polovico časa, 10 minut. Ne vem, ampak mi smo jih pekli 20 minut… 🙂
No, bomo testirali oba časa pečenja 🙂 Hvala za hiter odgovor!
EVO ZOPET JAZ, SLAVKA!!! IN HVALA ZA POTRPEŽLJIVOST, KER SEM TI NATTRESLA SVARI, DA “OPRAVIČIM” SVOJO ZOPET NAROČEO KNJIŽICO… !!! SAJ RAZUMEŠ, IN HVALA TUDI ZA TO! TE PA SREČNO!!! SLAVKA