• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti sladic
  • Brezgrešne jedi
  • Knjižica Brezgrešne jedi

Brezgrešne sladice logo

30 December 2015

Ajdovi piškoti s čokolado

Potrebuješ idejo za novoletno darilo v zadnjem trenutku? Ti piškoti so odlični, pa tudi hitro bodo narejeni. Primerni za vse, ki ste občutljivi na mleko in mlečne izdelke, jajca, oreščke, možno jih je narediti tudi brez glutena.

Lahko narediš različico brez čokolade, če imaš več časa in se malo potrudiš, se pa splača narediti še čokoladni preliv. S čokoladnim prelivom so malo manj sladki. Če si bolj na sladki strani, dodaj kakšen datelj več ali še malo kokosovega sladkorja in bodo super tudi zate! 🙂

AJDOVI PIŠKOTI S ČOKOLADO

Za piškote

150 g polnovredne moke (Uporabila sem kamutovo, lahko pa uporabiš tudi brezglutensko, če želiš ohraniti piškote brez glutena (npr. proseno, riževo, ovseno,…)
100 g ajdove moke
100 g mletih bučnih semen
25 g kokosovega olja
150 g datljev
0,5 čajne žličke posušene limonine lupinice
0,5 čajne žličke soda bikarbone
4-5 žlic (po potrebi) rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)

  1. Bučna semena v blenderju ali sekljalniku zmeljemo na drobno.
  2. Datlje namočimo v malo tople vode za nekaj minut, nato jih zmeljemo v datljevo pasto.
  3. V posodi zmešamo vse suhe sestavine, nato dodamo še mokre sestavine (datljevo pasto, stopljeno kokosovo olje in riževo mleko po potrebi, če je masa presuha).
  4. Testo razvaljamo na debelino 3 milimetre in z modelčkov izrežemo zvezdice.
  5. Piškote položimo na peki papir in pečemo pri 180°C 20-25 minut (odvisno od debeline piškotov).

Za čokoladno glazuro

1 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
30 g presnega kakava v prahu
kokosov sladkor (po želji, 2-3 žlice)
grobo sesekljana bučna semena za posip 

  1. Za čokoladni preliv segrejemo rastlinsko mleko. Dodamo kokosov sladkor in kakav, dobro premešamo.
  2. Zvezdice z eno stranjo namakamo v čokolado. S topo stranico noža si pomagamo, da zgladimo čokoladno glazuro.
  3. Čez še svežo čokoladno glazuro natrosimo na grobo sesekljana bučna semena.
  4. Piškote postavimo v hladilnik ali v zamrzovalnik, da se glazura strdi.

Piškoti so lahko tudi okusno sladko darilo. Lahko jih zaviješ v luštne prosojne darilne vrečice, ki jih zavežeš z veliko pentljo, ali pa jih podariš v kozarcu za piškote. 🙂

Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice !

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Piškoti, Recepti Tagged With: ajdova moka, brez glutena, bučna semena, piškoti

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Comments

  1. kmetija Klepec says

    2 February 2016 at 21:31

    Mmm, zanimiva kombinacija kamutove in ajdove moke. 🙂 A so piškoti trdi, bolj za uživanje s čajem? In še to, je res potrebno tako dolgo pečenje, kar 20 minut? Sicer pa hvala za recept, zagotovo preizkusimo ob prvi priliki!

    Reply
    • Sonja says

      2 February 2016 at 21:37

      Hvala. 🙂 Ja, so bolj trdi piškoti. Nekdo mi je sporočil, da so jih pekli polovico časa, 10 minut. Ne vem, ampak mi smo jih pekli 20 minut… 🙂

      Reply
  2. kmetija Klepec says

    3 February 2016 at 20:19

    No, bomo testirali oba časa pečenja 🙂 Hvala za hiter odgovor!

    Reply
  3. Slavka ILICH says

    30 December 2020 at 22:56

    EVO ZOPET JAZ, SLAVKA!!! IN HVALA ZA POTRPEŽLJIVOST, KER SEM TI NATTRESLA SVARI, DA “OPRAVIČIM” SVOJO ZOPET NAROČEO KNJIŽICO… !!! SAJ RAZUMEŠ, IN HVALA TUDI ZA TO! TE PA SREČNO!!! SLAVKA

    Reply

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2023 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme