Zadnje čase pogosto ustvarjam presne sladice. Pred nekaj leti sem jih sicer pripravljala skoraj vsak dan, potem pa sem se jih malo prenajedla in naveličala. Zdaj sem pa pred nekaj tedni dobila prošnjo, da ustvarim eno presno sladico. Nastala je neka druga sladica, ne ti rjavčki, ki jih objavljam sedaj… Trenutno ne morem izdati za katero sladico je šlo, je pa že v prvem poskusu tako dobro uspela, da sem skoraj celo pojedla sama in od takrat pripravljam zelo veliko presnih sladic. Obudila sem tudi star recept za čokoladne rjavčke. Že pred leti sem to čokoladno sladico pripravila vsakič, ko sem si na hitro zaželela čokolade. Moram rečti, da mi je še vedno zelo všeč… 🙂 Topljiv čokoladni občutek v ustih in hrustljavi kosi pistacij in orehov. Res je super! Najboljše pri presnih receptih pa je, da jih lahko prilagodiš po svoji želji. Nimaš pistacij ali goji jagod? Dodaj kakšne druge oreščke ali semena! Pri presnih sladicah smo res lahko kreativni. Jaz jih ponavadi delam kar na pamet, dodajam sestavine, ki jih imam pri roki in gledam kakšno konsistenco ima testo. Pri rjavčkih je, seveda, obvezen kakav… 🙂 Tokrat sem količine tudi izmerila, da lahko te okusne rjavčke poskusiš tudi ti! 🙂
PRESNI SUPER ČOKOLADNI RJAVČKI
Sestavine za testo
150 g razkoščičenih datljev
40 g orehov
1 dcl vode
30 g nesoljenih pistacij
20 g presnega kakava v prahu
15 g goji jagod
10 g chia semen
Sestavine za posip
1 žlica (15 g) goji jagod
1 žlica (15 g) orehov
20 g nesoljenih pistacij
Postopek
V multipraktiku najprej zmeljemo datlje in vodo, nato dodamo kakav. Na koncu dodamo še orehe, goji jagode, pistacije in chia semena, ter na hitro zmeljemo. Maso na peki papirju razmažemo na velikost 20 x 20 cm in debeline 1 cm. Posujemo z nasekljanimi goji jagodami, orehi in pistacijami. Čokoladni rjavčki se čez nekaj ur strdijo, lahko jih postavimo tudi v hladilnik ali zmrzovalnik. Nato jih narežemo na kvadratke in postrežemo.
Pozdrav,
super recept, vendar sem meni masa ni strdila do oblike, da bi čokoladne rjavčke lahko rezala. Pa sem ji pustila v hladilniku čez noč 🙁
Dodajte več orehov ali še kakšno žlico chia semen. 🙂 Pri presnih sladicah je super, da jih lahko recikliramo. 🙂 Zmeljite še orehe, vzamite maso, ki ste jo pripravili in jo ponovno pregnetite. Dodajte recimo toliko orehov, da dobite željeno konsistenco. Pri sladicah, kjer uporabljamo same naravne sestavine (datlji, orehi, sadje…) lahko prihaja do rahlih sprememb in čeprav je recept točen, je še vedno fajn delati po občutku in gledati testo. Mogoče so bili moji datlji ali orehi bolj suhi in so popili več vode, pa kakav je lahko drugačne kvalitete, veliko dejavnikov lahko vpliva na konsistenco… Meni je všeč, če so te sladice bolj mehke in dajo tak topljiv občutek v ustih. Zato sem tudi to maso naredila malenkost mehkejšo, ravno toliko, da sem jih še lahko narezala. Prilagodite recept sebi. Imejte pa v mislih, da se sčasoma, čez nekaj dni, rjavčki še bolj strdijo. Tako da ne naredit pretrde mase že v začetku, ampak ravno prav, da jo lahko oblikujete. 🙂
Najlepša hvala za hiter odziv in nasvet, bom poskusila preoblikovati. Sicer pa moram res pohvaliti vaš blog – vsi recepti, ki sem jih poskusila do sedaj, so odlicno izpadli – sladice pa niso samo zdrave, ampak tudi izjemno okusne.
Hvala! 🙂 Me vedno razveseli, ko slišim, da so vam recepti uporabni in da so vam sladice všeč. 🙂