Cimetove rolice, polžki ali zvitki. Pod katerimkoli imenom poznaš švedsko sladico kanelbullar, gre za isto zadevo. Po februarskih krofih (letos sem pojedla samo 2! 😀 ) so mi ful zadišale kvašene sladice in sem se poigravala z brezgrešno različico cimetovih rolc. Uspele so fenomenalno! Mislim, da sem jih v enem tednu pekla vsaj petkrat. Rolce sem sicer delala že prej, a z drugimi sestavinami. Zdaj sem jih poskusila narediti malce drugače in uspele so res puhasto in sočno!
Ker imamo doma električni mlinček na kamen, sem sama zmlela kamut (khorasan ali faraonovo žito) v moko. V prvem poskusu sem moko presejala, tako da sem odstranila nekaj ta večjih kosov otrobov (kasneje sem jih pojedla vkuhane v juho). Moka je še vedno bila polnovredna. Mislim da je taka moka podobna tipu moke, ki ji pravijo “črna moka”… V kasnejših poskusih se mi ni več dalo toliko komplicirati in sem uporabila kar ves zmleti kamut, pa je bilo ravnotako ok. Seveda če ti kamut ni tako blizu, lahko uporabiš tudi piro ali drugo polnovredno moko. Ker gre za kvašeno testo mora moka vsebovati vsaj nekaj glutena. Morda kdaj v prihodnosti naredim tudi brezglutenske in brez kvasa… to bi bil izziv! 🙂
Dolgo sem se upirala kvašenemu testu in ponavadi mi je pri kvašenih sladicah pomagala mama, ki ima s tem več izkušenj. Sedaj, ko sem poiskušala sama in vidim kako testo lepo naraste, ter da ni to neka velika umetnost, mi je postalo kar všeč delati s kvašenim testom. 😀 Če boš sledila navodilom bo tudi tebi uspelo. Testa ni potrebno prav posebno veliko gnesti. Jaz sem sestavine za testo zmešala kar z mešalnikom z nastavkom za testo. Pomembno je samo, da dvakrat vzhaja (več v opisu recepta). Žal postopka nisem uspela fotografirati (sem bila tako navdušena, da sem se spomnila šele, ko sem rolce že zvila…), upam da bo vseeno razumljivo. Če imaš vprašanja, mi lahko tudi pišeš.
Eeeemmm…. Rolce vsebujejo tudi “skrivno sestavino”… Bučo. 😀 V resnici sem bučo uporabila, ker jih letos nikakor nismo uspeli pojesti. Najbolj so šle pripravljene v njokih ali sladicah. Okusa buč se sploh ne čuti. Pripraviti pa je potrebno bučni pire. Bučo daš pečti na 200 stopinj Celzija za približno 1 uro, postrgaš meso buče in to je v bistvu bučni pire… Če nimaš buče, lahko poskusiš tudi s sladkim krompirjem. S cukini bučo pa verjetno ne bo isto, ker so bolj vodene… Mora biti nekaj malo bolj kompaktnega… mogoče korenje? 😀 Korenja se tudi ne čuti v sladicah… Preverjeno. 😉 Prevladajo drugi okusi. Je pa buča res ful fajn sestavina, ker naredi rolce tako mehke in sočne!
Aja, ker sem bila tako navdušena, sem po istem receptu naredila tudi Nutela rolce! 😀 Recept za nutela rolice najdeš spodaj.
CIMETOVE ROLICE
Sestavine za datljevo pasto
150 g datljev
1 dcl vode
Sestavine za testo
200 g polnovredne kamutove ali pirine moke
100 g kokosovega mleka iz pločevinke
100 g bučnega pireja
2 žlici (50 g) datljeve paste (odvzameš od pripravljene datljeve paste)
15 g kvasa
Sestavine za cimetov nadev
datljeva pasta
2-3 čajne žličke cimeta
*voda ali riževo mleko, če je masa pregosta
Postopek
- Datlje namočimo v 1 dcl tople vode. Počakamo, da se nekoliko zmehčajo, nato jih skupaj z vodo zmeljemo v blenderju, da dobimo gladko datljevo pasto. Od datljeve paste odvzamemo 2 žlici, ki ju bomo rabili za testo, preostanek datljeve paste pa uporabimo za cimetov nadev.
- Pripravimo bučni pire. Jedilni buči (maslenka, hokaido, ipd.) odstranimo semena in jo narežemo na četrtine ali na manjše kose. Postavimo na pekač in v pečici pečemo pri 200°C približno eno uro, odvisno od velikosti buče. Bučo ohladimo in z žlico odstranimo meso, ki ga uporabimo kot bučni pire v receptu.
- Za pripravo testa v kozici segrejemo riževo mleko. (Mleko naj bo ravno toliko toplo, da lahko pomočimo prst v mleko, ne da bi nas opeklo.) V posodi nato zmešamo kamutovo moko, bučni pire, 2 žlici datljeve paste. V enem delu moke naredimo jamico, vanjo vlijemo segreto kokosovo mleko in dodamo kvas. Malo pomešamo, da se kvas stopi z mlekom in pustimo 3-5 minut, da začne delovati.
- Sestavine za testo pregnetemo (lahko z mešalnikom; z nastavkom za testo), da dobimo gladko testo. Zamesimo bolj mehko testo, po potrebi dodamo še nekaj kokosovega ali riževega mleka. (Če bomo zamesili bolj mehko testo, bodo tudi rolice bolj mehke.) Pustimo vzhajati približno 20 minut.
- Za nadev v datljevo pasto vmešamo cimet in dobro premešamo. (Če je pasta pregosta, dodamo nekaj vode ali riževega mleka.)
- Vzhajano testo pregnetemo. Prestavimo ga na površino za obdelovanje in ga s prsti (lahko pa tudi za valjarjem) oblikujemo v pravokotnik velikosti približno 10 x 15 cm in debeline 0,5 cm. Testo po krajši stranici narežemo na 10 trakov. Vsak trak namažemo cimetovim nadevom, po želji posujemo še z rozinami. Trakce zvijemo v rolice / polžke in jih postavimo na namaščen pekač. Rolice naj ne bodo pretesno skupaj, lahko jim pustimo nekaj prostora, saj bodo še narasle.
- Pripravljene cimetove rolice vzhajamo še enkrat. Pekač z rolicami postavimo v pečico segreto na 50 stopinj Celzija. Na tej temperaturi rolice vzhajamo še 15-20 minut. Po tem času spremenimo temperaturo na 190 stopinj Celzija in jih pečemo približno 30 minut, dokler ne dobijo zlato rumene barve.
- Za rolce lahko pripraviš tudi preliv. Ostanke datljeve paste v blenderju pomiješ tako, da dodaš nekaj rastlinskega mleka in zblendaš. Tako enostavneje na grobo očistiš blender, pa še super preliv dobiš. 🙂
NUTELLA ROLICE
Nutella rolice pripraviš po istem postopku kot cimetove rolice, sprememba je samo v nadevu.
Recept za brezgrešno nutelo najdeš med recepti (tukaj).
Ko boš pripravila datljevo pasto, odvzami 2 žlici preden dodaš lešnike, saj boš toliko datljeve paste potrebovala za testo.
Bon appétit! 😀
Tina says
Živjo, kako bi še lahko nadomestila bučni pire, če nimam nič od tega?
Hvala, lp
Sonja says
Živjo,
Jaz bi poskusila s korenjem. Lahko se ga tudi skuha, oziroma poduši na malo vode. Najbrž bi bila v redu tudi jabolčna čežana, a je ta bolj mokra od buče ali korenja in bi bilo verjetno treba prilagoditi količino mleka v receptu. Je pa buča zelo fajn v sladicah, se splača kdaj poskusiti… 🙂
Sonja
Aleksandra Krajnc says
Pozdravljena, s čim pa bi lahko zamenjala kokosovo mleko iz pločevinke?
Lepe božične praznike, Aleksandra
Sonja says
Aleksandra, lahko uporabiš katerokoli drugo rastlinsko mleko, bo pa malo drugačen okus. ☺️