• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Sladice
  • Kosilca
  • Brezplačna delavnica
  • Tečaji

Brezgrešne sladice logo

9 March 2017

Cimetove rolice in nutela rolice

Cimetove rolice, polžki ali zvitki. Pod katerimkoli imenom poznaš švedsko sladico kanelbullar, gre za isto zadevo. Po februarskih krofih (letos sem pojedla samo 2! 😀 ) so mi ful zadišale kvašene sladice in sem se poigravala z brezgrešno različico cimetovih rolc. Uspele so fenomenalno! Mislim, da sem jih v enem tednu pekla vsaj petkrat. Rolce sem sicer delala že prej, a z drugimi sestavinami. Zdaj sem jih poskusila narediti malce drugače in uspele so res puhasto in sočno!

Ker imamo doma električni mlinček na kamen, sem sama zmlela kamut (khorasan ali faraonovo žito) v moko. V prvem poskusu sem moko presejala, tako da sem odstranila nekaj ta večjih kosov otrobov (kasneje sem jih pojedla vkuhane v juho). Moka je še vedno bila polnovredna. Mislim da je taka moka podobna tipu moke, ki ji pravijo “črna moka”… V kasnejših poskusih se mi ni več dalo toliko komplicirati in sem uporabila kar ves zmleti kamut, pa je bilo ravnotako ok. Seveda če ti kamut ni tako blizu, lahko uporabiš tudi piro ali drugo polnovredno moko. Ker gre za kvašeno testo mora moka vsebovati vsaj nekaj glutena. Morda kdaj v prihodnosti naredim tudi brezglutenske in brez kvasa… to bi bil izziv! 🙂

Dolgo sem se upirala kvašenemu testu in ponavadi mi je pri kvašenih sladicah pomagala mama, ki ima s tem več izkušenj. Sedaj, ko sem poiskušala sama in vidim kako testo lepo naraste, ter da ni to neka velika umetnost, mi je postalo kar všeč delati s kvašenim testom. 😀 Če boš sledila navodilom bo tudi tebi uspelo. Testa ni potrebno prav posebno veliko gnesti. Jaz sem sestavine za testo zmešala kar z mešalnikom z nastavkom za testo. Pomembno je samo, da dvakrat vzhaja (več v opisu recepta). Žal postopka nisem uspela fotografirati (sem bila tako navdušena, da sem se spomnila šele, ko sem rolce že zvila…), upam da bo vseeno razumljivo. Če imaš vprašanja, mi lahko tudi pišeš.

Eeeemmm…. Rolce vsebujejo tudi “skrivno sestavino”… Bučo. 😀 V resnici sem bučo uporabila, ker jih letos nikakor nismo uspeli pojesti. Najbolj so šle pripravljene v njokih ali sladicah. Okusa buč se sploh ne čuti. Pripraviti pa je potrebno bučni pire. Bučo daš pečti na 200 stopinj Celzija za približno 1 uro, postrgaš meso buče in to je v bistvu bučni pire… Če nimaš buče, lahko poskusiš tudi s sladkim krompirjem. S cukini bučo pa verjetno ne bo isto, ker so bolj vodene… Mora biti nekaj malo bolj kompaktnega… mogoče korenje? 😀 Korenja se tudi ne čuti v sladicah… Preverjeno. 😉 Prevladajo drugi okusi. Je pa buča res ful fajn sestavina, ker naredi rolce tako mehke in sočne!

Aja, ker sem bila tako navdušena, sem po istem receptu naredila tudi Nutela rolce! 😀 Recept za nutela rolice najdeš spodaj.

CIMETOVE ROLICE

Sestavine za datljevo pasto

150 g datljev
1 dcl vode

Sestavine za testo

200 g polnovredne kamutove ali pirine moke
100 g kokosovega mleka iz pločevinke
100 g bučnega pireja
2 žlici (50 g) datljeve paste (odvzameš od pripravljene datljeve paste)
15 g kvasa

Sestavine za cimetov nadev

datljeva pasta
2-3 čajne žličke cimeta
*voda ali riževo mleko, če je masa pregosta

Postopek

  1. Datlje namočimo v 1 dcl tople vode. Počakamo, da se nekoliko zmehčajo, nato jih skupaj z vodo zmeljemo v blenderju, da dobimo gladko datljevo pasto. Od datljeve paste odvzamemo 2 žlici, ki ju bomo rabili za testo, preostanek datljeve paste pa uporabimo za cimetov nadev.
  2. Pripravimo bučni pire. Jedilni buči (maslenka, hokaido, ipd.) odstranimo semena in jo narežemo na četrtine ali na manjše kose. Postavimo na pekač in v pečici pečemo pri 200°C približno eno uro, odvisno od velikosti buče. Bučo ohladimo in z žlico odstranimo meso, ki ga uporabimo kot bučni pire v receptu.
  3. Za pripravo testa v kozici segrejemo riževo mleko. (Mleko naj bo ravno toliko toplo, da lahko pomočimo prst v mleko, ne da bi nas opeklo.) V posodi nato zmešamo kamutovo moko, bučni pire, 2 žlici datljeve paste. V enem delu moke naredimo jamico, vanjo vlijemo segreto kokosovo mleko in dodamo kvas. Malo pomešamo, da se kvas stopi z mlekom in pustimo 3-5 minut, da začne delovati.
  4. Sestavine za testo pregnetemo (lahko z mešalnikom; z nastavkom za testo), da dobimo gladko testo. Zamesimo bolj mehko testo, po potrebi dodamo še nekaj kokosovega ali riževega mleka. (Če bomo zamesili bolj mehko testo, bodo tudi rolice bolj mehke.) Pustimo vzhajati približno 20 minut.
  5. Za nadev v datljevo pasto vmešamo cimet in dobro premešamo. (Če je pasta pregosta, dodamo nekaj vode ali riževega mleka.)
  6. Vzhajano testo pregnetemo. Prestavimo ga na površino za obdelovanje in ga s prsti (lahko pa tudi za valjarjem) oblikujemo v pravokotnik velikosti približno 10 x 15 cm in debeline 0,5 cm. Testo po krajši stranici narežemo na 10 trakov. Vsak trak namažemo cimetovim nadevom, po želji posujemo še z rozinami. Trakce zvijemo v rolice / polžke in jih postavimo na namaščen pekač. Rolice naj ne bodo pretesno skupaj, lahko jim pustimo nekaj prostora, saj bodo še narasle.
  7. Pripravljene cimetove rolice vzhajamo še enkrat. Pekač z rolicami postavimo v pečico segreto na 50 stopinj Celzija. Na tej temperaturi rolice vzhajamo še 15-20 minut. Po tem času spremenimo temperaturo na 190 stopinj Celzija in jih pečemo približno 30 minut, dokler ne dobijo zlato rumene barve.
  • Za rolce lahko pripraviš tudi preliv. Ostanke datljeve paste v blenderju pomiješ tako, da dodaš nekaj rastlinskega mleka in zblendaš. Tako enostavneje na grobo očistiš blender, pa še super preliv dobiš. 🙂

NUTELLA ROLICE

Nutella rolice pripraviš po istem postopku kot cimetove rolice, sprememba je samo v nadevu.

Recept za brezgrešno nutelo najdeš med recepti (tukaj).
Ko boš pripravila datljevo pasto, odvzami 2 žlici preden dodaš lešnike, saj boš toliko datljeve paste potrebovala za testo.

Bon appétit! 😀

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Recepti

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Comments

  1. Tina says

    4 December 2017 at 19:55

    Živjo, kako bi še lahko nadomestila bučni pire, če nimam nič od tega?

    Hvala, lp

    Reply
    • Sonja says

      4 December 2017 at 21:33

      Živjo,
      Jaz bi poskusila s korenjem. Lahko se ga tudi skuha, oziroma poduši na malo vode. Najbrž bi bila v redu tudi jabolčna čežana, a je ta bolj mokra od buče ali korenja in bi bilo verjetno treba prilagoditi količino mleka v receptu. Je pa buča zelo fajn v sladicah, se splača kdaj poskusiti… 🙂
      Sonja

      Reply
  2. Aleksandra Krajnc says

    22 December 2020 at 13:29

    Pozdravljena, s čim pa bi lahko zamenjala kokosovo mleko iz pločevinke?

    Lepe božične praznike, Aleksandra

    Reply
    • Sonja says

      22 December 2020 at 14:48

      Aleksandra, lahko uporabiš katerokoli drugo rastlinsko mleko, bo pa malo drugačen okus. ☺️

      Reply

Dodaj komentarCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Footer

Priljubljene objave

  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Domač kokosov jogurt
    Domač kokosov jogurt
  • Čokoladno-lešnikovi chia piškoti
    Čokoladno-lešnikovi chia piškoti
  • Ajdov kruh z drožmi
    Ajdov kruh z drožmi
  • Domače kokosovo mleko
    Domače kokosovo mleko
  • Koruzna zlevanka z jabolki
    Koruzna zlevanka z jabolki

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2025 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme