
Pred časom sem delila kako lahko sami naredimo brezgrešni puding brez uporabe vrečk iz samih polnovrednih sestavin. Takrat sem objavila recept za vanilijev puding, sedaj pa objavljam malo drugačen recept za čokoladni puding.
Obožujem pudinge in pred leti, ko sem začela zavestno izbirati bolj zdrava živila, sem v dobri veri, da kupujem zdravo, namesto navadnega pudinga v vrečki začela kupovati BIO puding v vrečki. Ta je mogoče nekoliko boljši od navadnega, ker ne vsebuje konzervansov in umetnih barvil, vendar sem kmalu ugotovila, da je tudi ta daleč od zdravega. Samo zato, ker ima neko živilo oznako BIO, še ne pomeni, da je tudi zdravo.
Na primer, glavna sestavina pudinga v vrečki je koruzni škrob. Pa naj bo bio ali ne, v obeh primerih vsebuje neko prečiščeno obliko škroba. S samim škrobom ni nič tako zelo narobe (o tem sem pisala že v objavi za brezgrešni vanilijev puding), vendar škrob v taki prečiščeni obliki na telo deluje zelo podobno kot beli sladkor, poleg tega ne vsebuje veliko koristnega za naše telo.
Veliko bolje je, če puding skuhamo iz polnovrednih živil, kot so na primer polnovredna žita, saj ta vsebujejo tudi druga hranila in vlaknine, ki so koristna za naše telo.
Koruzni škrob se v kuhinji najpogosteje uporablja kot sredstvo za zgoščevanje. Poleg tega, da ga najdemo v pudingih, je dodan tudi juham iz vrečke, omakam in raznim pekovskim izdelkom. Koruzni škrob pridobivajo iz koruze, podobno, kot belo moko iz pšenice, tako da odstranijo vse zunanje ovoje in zmeljejo samo sredico, iz katere dobijo bel prah, čisti koruzni škrob. Za belo moko pa vemo, da ni najbolj zdrava…
Koruzni škrob sem že večkrat zasledila v veganskih in v brezglutenskih receptih. Verjetno se v teh receptih uporablja zato, ker ima učinek, da rahlja testo, ima pa tudi funkcijo veziva in lahko nadomešča gluten. (Koruzni škrob tvori neke vezi, ki povežejo sestavine, podobno kot to naredi gluten…) Zaradi tega sem v nekem obdobju razmišljala, da bi ga morala preizkusiti, morda pa le ni tako slab… Takrat še nisem naredila “google” raziskave o koruznem škrobu, sem si pa predstavljala, da ne more biti zelo zdrav, ker gre za predelano živilo… Kupila sem čisti koruzni škrob in skuhala puding. Priznam, dober je bil! 😆 Zgodilo se je, da sem si vsak dan morala skuhati čisto malo tega pudinga in po nekaj dneh sem vedela, da sem odvisna… Name je deloval podobno kot beli sladkor. Občutek je bil isti kot potem, ko si vsak dan privoščim košček čokoladice ali začnem dodajati čisto malo sladkorja… Zelo hitro se zgodi, da potrebujem tisti košček čokolade vsak dan, pa čeprav nisem največji “fan” čokolade. Enako je bilo sedaj s pudingom.
Pred kakšnim mesecem sem celo na Youtube-u zasledila eno video serijo, ki prikazuje ljudi s čudnimi prehranjevalnimi navadami. “Freaky eaters” se imenuje, če želite pogledati. V eni od oddaj je bila tudi ženska, ki je zasvojena s koruznim škrobom. Tako zelo zasvojena, da ga je jedla kar na žlico! Problem ni samo ta, da je zasvojena, ampak so se ji zaradi tega pojavile že druge zdravstvene težave. Kljub temu, da ni veliko jedla, se je precej zredila. (Koruzni škrob je precej kaloričen.) Pa tudi težave s prebavo in zaprtjem je imela. Koruzni škrob ne vsebuje vlaknin, v črevesju pa deluje podobno kot lepilo… Se spomnite kako smo v šoli delali pustne maske? Tako da smo lepilo naredili iz bele moke in vode, in smo potem časopisni papir lepili na balon? Ko se je tista maska posušila, je bila trda kot beton! 😆 No, podobno naredita bela moka in koruzni škrob v našem črevesju… Resnično poglejte si ta video na Youtube-u (Freaky eaters – Corn starch addict).
Mislim, da če ne jemo teh pudingov in koruzni škrob vsak dan, ampak samo občasno, še ne bomo odvisni, pa verjetno se nam tudi ne bo nikjer poznalo… Vendar danes predelana živila, kot je koruzni škrob, tlačijo že v vse, in če nisi malo pozoren, jih lahko poješ veliko več, kot si misliš. Če se zavestno odločimo in se malo potrudimo, lahko marsikatero jed na zelo preprost način naredimo tudi sami. Včasih je dobro kakšne stvari ozavestiti in reči, da se nam ni potrebno toliko zanašati na predelane prehrambene izdelke. Sploh pa v primeru pudinga, ki ga v enakem času kot iz vrečke, skuhamo tudi iz polnovredne moke.
V primeru brezgrešnega čokoladnega pudinga sem uporabila ovseno moko, lahko ga pa skuhate tudi iz katerekoli druge polnovredne moke. Lahko tudi iz brezglutenske, na primer iz moke rjavega riža ali iz prosene moke. Samo pri ovseni in proseni moki pazite, da sta sveže mleti, saj po mletju zelo hitro postaneta grenki! Jaz vse moke zmeljem v mlinu na kamen za žita, dokler ga nisem imela, pa sem to naredila v mlinčku za kavo. Ta je čez nekaj časa sicer crknil 😆, ampak glede na to, da se ga dobi že za 20 eur, materialna škoda ni bila velika, pa kar nekaj moke sem pred tem zmlela z njim…
V receptu sem uporabila presni pravi kakav. V trgovini ga poiščite na policah s superživili, ne na oddelku za peko. Cena je ponavadi višja od običajnega, ki se prodaja za peko sladic, vendar se splača. Presni oz. pravi kakav vsebuje celo kakavovo zrno, ki ga zmeljejo v prah. Medtem, ko je kakav, ki se ga dobi že za kakšen evro v večini trgovin na oddelku s sestavinami za peko, že precej osiromašen… Ponavadi na njem piše tudi, da je razmaščen. (Poglejte kaj piše na deklaraciji.) To pomeni, da so mu odvzeli kakavovo maslo (in vam ga prodali posebej v obliki čokolade… 😆). Zaradi tega je tudi bolj grenkega okusa, je bolj suh in se v toplem mleku ne raztopi. Kakav v prahu, pripravljen iz celega kakavovega zrna, pa vsebuje vsa hranila, zaradi katerih pogosto slišimo kako zdrava je čokolada.
Brezgrešni čokoladni puding
1/2 litra rastlinskega mleka (*uporabila sem riževo mleko)
60 g ovsene moke
20 g presnega kakava
4 datlji
1 banana (po želji lahko izpustite in sladkate z več datlji)
1 čajna žlička cejlonskega cimeta (po želji)
- Banano in datlje zmiksamo v gladko pasto. (Datlje predhodno namočimo v malo vode, da se zmehčajo.)
- Riževemu mleku dodamo vse sestavine in postavimo kuhati.
- Med stalnim mešanjem kuhamo približno 5 minut.
- Odstavimo z ognja, nalijemo v skodelice in serviramo toplo ali pa počakamo, da se ohladi. Ko se puding ohladi, se strdi.
Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušenih brezgrešnih sladic.

Jaz sem naredila puding kar
s pirino polnozrnato moko in kokosovim sladkorjem namesto datljev, mmm, je zelo dobro!
Torej v tej čoko verziji ni agarja in ni blenderja na koncu? 😉
V primerjavi z vanilijevim? 🙂 Ja, ta recept je malo drugačen, ker sem želela pokazati, da je pudinge možno narediti z različnimi mokami. Ovsena moka se bolj zgosti kot prosena. Bistvo bloga je pokazati tudi, da je sladice možno narediti na različne načine. Nekomu bolj ustreza proso, kdo drug ima raje oves. Tukaj objavljam recepte, ki sem jih sama preizkusila in so delovali. In ja, rada preizkušam… 😀
Obožujem ga! Sem ljubiteljica pudingov in zdrave in polnovredne hrane, tako da najlepša hvala za recept.
Sem pa v kavnem mlinčku zmiksala pirine kosmiče in sem se potem spomnila, da bi bilo popolnoma enako, če bi uporabila pirino polnozrnato moko, vrjetno še bolje glede na to, da je zmleta s kamnom. Je temu tako?
Lp, Tina