Pred kratkim mi je sestra prinesla vrečo domačih lešnikov in moja prva misel je bila, da moram pripraviti domače lešnikovo mleko. Tako mi je bilo všeč, da ga sedaj pripravljam skoraj vsak dan. Ta napitek je res nekaj najboljšega na svetu! Osnovno lešnikovo mleko lahko uporabiš tudi pri pripravi ostalih sladic. Odlično je že samo po sebi, z dodatkom kakava pa naravnost božansko.
ČOKOLADNO-LEŠNIKOVO “NUTELLA” MLEKO
(za 1-2 skodelici)
1/2 skodelice lešnikov, namočenih čez noč
5-6 datljev
1,5 skodelice vode
1/4 čajne žličke mlete vanilije
1 čajna žlička presnega kakava v prahu
- Lešnike, ki smo jih predhodno namakali v vodi čez noč, zlijemo v blender. Dodamo 1,5 skodelice vode. (Voda je lahko topla, če želimo topli napitek.)
- Medtem pripravimo datlje, če imamo sušene, jih namočimo za nekaj minut v topli vodi, da se nekoliko zmehčajo. Vode naj bo toliko, da prekrivajo datlje, ne preveč. Nato namočene in zmehčane datlje skupaj z vodo, v kateri so se namakali, vlijemo v blender. Dodamo še vanilijo v prahu.
- Vklopimo blender najprej na nižji hitrosti, da nekoliko zmelje lešnike, nato stopnjujemo hitrost, da na koncu blendamo približno 1 minuto na najvišji hitrosti.
- Pripravimo posodo in gazo (lahko tudi kuhinjsko krpo ali brisačo), skozi katero precedimo lešnikovo mleko.
- Lešnikovemu mleku vmešamo kakav in postrežemo.
Tako pripravljeno osnovno lešnikovo mleko stoji v hladilniku tudi do nekaj dni (3-4 dni), vendar je meni osebno najbolj všeč sveže pripravljeno. Če ti datlji niso všeč, lahko sladkaš na primer tudi z banano. Potem bo napitek sicer imel prioukus po banani, a bo še vedno zelo dober.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Si poskusila kakšno brezgrešno sladico? Pošlji mi fotko na Facebooku ali komentiraj pod objavo! Na Instagramu pa uporabi #brezgresnesladice ! 🙂
[…] delim s tabo svoj priljubljen recept za čokoladno-lešnikovo “Nutella” mleko, popolnoma brez […]