Zadnje tedne sem pekla veliko piškotov in preden uredim fotografije in recepte, bi delila enega starejših receptov, ki sem ga ustvarila že pred nekaj časa. Še vedno je zelo dober in splača se ga poskusiti. Prava klasika. Ima pa mehko sredico, od zunaj je hrustljav kolikor ga zapečeš. Je v bistvu bolj kot bisvkitek.
Ustvarila sem sedaj tudi že nekaj več piškotov, z različnimi (zdravimi) sestavinami. Nekaterim namreč ustrezajo neke sestavine, drugim pa spet druge. Še vedno so vse sladice brez mleka, jajc, sladkorja in raznih novodobnih sladil ala stevia, eritritol… O tem zakaj se izogibam stevii in eritritolu bom še kdaj pisala,… Je pa glavni razlog ta, da so meni ta sladila povzročala težave in jih ne želim uporabljati. Zelo rada za sladkanje uporabljam datlje. So najbolj nevtralnega okusa, v sladici pa morda najbolj spominjajo na okus rjavega sladkorja. Tudi se jih ni potrebno bati, saj datlji vsebujejo ogromno vlaknin, kar pomeni, da boš po njih veselo obiskovala stranišče… 🙂 No, ne bo prehudo, ampak ravno prav. 🙂 Sploh jih priporočam, če imaš težave z zaprtjem. Hkrati nas datlji tudi nasitijo in zaradi visoke vsebnosti vlaknin povročajo tudi daljši občutek sitosti. Tako da, tudi če se za zajtrk naješ pol kilograma teh piškotov, kar sicer močno dvomim, da bi jih lahko pojedla pol kilograma, a potem verjetno ne boš lačna vse do večera… 🙂 Si boš pa najbrž po vsem sladkem zaželela kakšno fino zelenjavno juhico ali solato. 🙂
Če slučajno ne maraš datljev, lahko piškote še vedno sladkaš s kakšnim drugim suhim sadjem. Enako kot z datlji, tudi drugo sadje namočiš v vodi, da se zmehča. 100 g suhega sadja namočiš v približno 50 ml (to je enako 50 gramom) vode. Namesto datljev so fajn tudi fige, če te ne motijo drobne koščice, ki jih vsebujejo. Včasih zna biti to celo fajn v receptu, ker naredi tak crunchy efekt. Res fajn. Pri figah samo odstrani peclje, ker znajo biti včasih precej trdi. Fige pa lahko tudi malo pokuhaš, da se hitreje zmehčajo. Namesto datljev bi lahko uporabila tudi rozine ali suhe slive. Kar pač imaš pri roki in kar imaš rada. Namočiš v vodi in zmiksaš v gladko pasto.
Za miksanje sadja uporabljam blender (tisti za smutije), če imam večjo količino, sicer pa je za manjšo količino zelo fajn palični mešalnik, ki ima nastavek za sekljanje. Taka posodica s sekljalnikom. Mini multipraktik, v bistvu. Mi je pa palični bolj všeč kot veliki multipraktik, ker ima manjše rezilo in lepše zmiksa manjšo količino datljev.
V tem receptu sem uporabila tudi banane. V bistvu tudi te lahko nadomestiš z nesladkano jabolčno čežano, če ti je to ljubše. Koliko čežane? Nimam pojma, 🙂 ker nisem poskusila… Ampak, če si predstavljaš koliko količinsko nanesejo 2 zmečkani banani… po mojem bi bilo to nekje pol skodelice čežane. Sicer pa, ne sekiraj se preveč. Vsi brezgrešni recepti so zelo prilagodljivi. Jaz sicer napišem točne sestavine, ki sem jih uporabila, ampak ti recepti so lahko tudi zelo ohlapni. Najbolje je gledati maso. Kadar uporabljamo naravne sestavine (jabolka, datlje, banane), so te lahko različnih kakovosti. Včasih so jabolka lahko bolj mokasta, drugič bolj sočna, datlji so kdaj bolj trdi, suhi, včasih so pa čisto mehki… Zato boš morda piškote pekla dlje kot sem jih jaz, ali pa bodo pečeni prej. Vedno glej testo. Tudi, če se ti zdi masa presuha, lahko vedno dodaš še malo tekočine. Če se ti pa zdi, da si naredila premokro testo, lahko dodaš še malo moke ali pa jih peci dalj časa na nižji temperaturi. Tako jih boš izsušila, ne bodo se pa zažgali.
Piškote sem poimenovala ajurvedski, ker vsebujejo začimbe, ki pogrejejo telo. Tudi z začimbami v receptu se lahko poigraš. Jaz sem uporabila cimet, klinčke in muškatni orešček. Lahko pa poskusiš tudi z ingverjem ali s kardamomom. Preizkušaj in se igraj. Fajn je. 🙂 Ustvarjanje brezgrešnih sladic ni nek bav-bav. Tudi ne rabiš biti masterchef v kuhinji, da bi ti brezgrešne sladice uspele. Vsak lahko kuha zdravo in dobro. Če še nisi tako sigurna ali samozavestna glede priprave, pa je bolje, da se za začetek držiš receptov. Lahko se nam pridružiš tudi na eni od naših delavnic, kjer se lahko še bolj poglobljeno pogovorimo o tem kako sladico prilagodiš svojemu okusu.
Ekola, to je na hitro nekaj napotkov za peko piškotov. Upam, da recepta ne boš samo shranila, ampak ga boš tudi poskusila. Greh bi bil, če ga ne bi… 😉
Ajurvedski biskvitni piškoti
Sestavine za 12–15 piškotov
100 g polnovredne pirine moke
100 g mletih orehov
100 g datljev
0,5 dcl tople vode (za namakanje datljev)
2 zreli banani
0,5 dcl rastlinskega mleka (npr. riževo)
1/2 čajne žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
1/2 čajne žličke sode bikarbone
1/2 čajne žličke cimeta v prahu
noževa konica klinčkov v prahu
noževa konica mletega muškatnega oreščka
Postopek
Datlje razkoščičimo in jih namočimo v topli vodi, da se nekoliko zmehčajo. Nato jih skupaj z vodo, v kateri so se namakali, zmeljemo v datljevo pasto. Banano zmečkamo. V posodi zmešamo vse suhe sestavine ter jim dodamo še mokre sestavine (datljevo pasto, banane, rastlinsko mleko). Če je zmes presuha, po potrebi dodamo še nekaj rastlinskega mleka. V pekač namestimo papir za peko in nanj z žlico v kupčke nalagamo maso za piškote. Pečemo približno 35 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Ko jih poskusiš, z veseljem pričakujem fotko piškotov na mail info@brezgresnesladice.si, ali pa mi jo pošlji na Facebooku. 🙂
spelaplaninsek says
Draga Sonja! Tvoja prva delavnica v LJ me je potegnila iz brezna nevednosti o uporabi datljev in kokosovega masla! Na drugi delavnici sem znanje le še ojačala. Sedaj lepo pečem vse sorte stvari za mojega alegika, znam kombinirati tekture in zdrave sladkorje – zato HVALA!
Sonja says
Hvala Špela! Me veseli, da je vam je bilo koristno in da še vedno uporabljate, kar ste slišali. 🙂 Bom vesela tudi kakšne fotke sladic. 🙂
Lep pozdrav,
Sonja