Pri nas morda manj znane, a v Ameriki in Veliki Britaniji so zelo priljubljene sladice s korenjem, posebno korenčkova torta. Na internetu in Facebooku velikokrat vidim kakšne recepte sladic s korenjem, a se mi je vedno zdelo malo čudno dati korenje v sladico. Prepričana sem bila, da sladica s korenjem ne more biti dobra. Oh, kako sem se motila…!
Začelo se je tako, da smo letos (oziroma lani…) imeli veliko korenja na vrtu. Nisem več vedela kako ga naj porabim… V raznih zelenjavnih jedeh, solatah, juhah,… vrh glave sem ga že imela. Potem sem pa pomislila, da zdaj, ko ga imamo tako veliko, pa lahko eksperimentiram s korenjem v sladicami. V najhujšem primeru bi sladico pojedel pes… 😛 😀 No, na koncu pes ni uspel niti degustirati te sladice, uspela je že v prvem poskusu! Ful dobro!
Nekoč so sladice sladkali tudi z zelenjavo. Korenje je bilo priljubljeno, saj je kuhano sladkastega okusa. Kolački s samim korenjem, brez dodatnega sladila, sicer niso preveč sladki. Sama sicer ne maram preveč sladkih sladic, v katerih ni čutiti drugega okusa kot sladkorja. Ampak to res ni bilo dovolj sladko, zato sem dodala še nekaj datljev. Seveda te lahko nadomestiš s sladilom po lastni želji.
To mi je dalo misliti kako zelo odvisni in vajeni smo sladkorja. Nekoč so se zadovoljili s samim korenjem, danes imamo pa sladkor že v vsej hrani, še posebno, če jemo pretežno procesirano hrano. Sladkor je res povsod, ne samo v sladicah! Najdemo ga v vloženi zelenjavi, jušnih kockah, salamah,… Sladkor je povsod! To je problem. Ni problem, če kdaj pojemo kaj kar vsebuje beli sladkor. Problem je, da je beli sladkor povsod, v vsej procesirani hrani. Zato se belemu sladkorju izogibam. No, nasploh se izogibam vsej procerisani hrani… Rada si pripravljam svojo hrano iz celih živil. Žitarice, stročnice, sadje, zelenjava, oreščki, semena… drugega skoraj ne potrebujem.
Da se vrnemo h kolačkom… 🙂 Ful so dobri, poskusi jih! 🙂 V receptu je kar precej korenja, zato sladica ne bo tako zelo narasla, je pa zelo sočna. Ta recept je z ovseno moko, preizkusila sem ga tudi s kamutovo moko in tudi s to moko je bil odličen. Najlepše pri takšnih kolačkih pa je, da jih lahko narediš po svoje. Osnovnemu receptu lahko dodaš na primer nasekljane lešnike, rozine… Jaz sem jih enkrat naredila s koščki čokolade (ful je blo dobro… 😀 ).
KORENČKOVI KOLAČKI Z LEŠNIKI
(za pekač 15 x 20 cm)
Sestavine za kolačke
100 g ovsene moke (ali druge moke po želji)
1 čajna žlička pecilnega praška (vinski kamen)
1/2 čajne žličke soda bikarbone
50 g datljev
200 g svežega naribanega korenja
100 g nesladkane jabolčne čežane
30 g mletih lešnikov
Sestavine za lešnikov preliv
80 g indijskih oreščkov
5 datljev
20 g lešnikov
1 dcl vode ali rastlinskega mleka (dodaš manj ali več, da dobiš željeno gostoto)
Postopek
- V posodi zmešamo vse suhe sestavine za kolačke (moko, pecilni prašek, soda bikarbona, mleti lešniki).
- Naribano korenje podušimo. V lonec vlijemo malo vode (toliko, da se korenje med dušenjem ne sprime na posodo) in dušimo toliko časa, da se korenje zmehča in da vsa voda izhlapi.
- V blenderju zmiksamo dušeno korenje, jabolčno čežano in datlje, da dobimo gladko maso.
- Korenčkovo pasto prilijemo k suhim sestavinam in dobro premešamo.
- Prelijemo v pekač in postavimo v pečico. Pečemo 35-45 minut na 180°C. Počakamo, da se ohladijo in šele nato narežemo.
- Za preliv namakamo indijske oreščke čez noč (ali vsaj nekaj ur), da se zmehčajo. Nato v blenderju zmešamo vse sestavine za preliv. Vodo lahko dodajamo postopoma, dokler ne dobimo želene konsistence. Namažemo čez kolačke in posujemo z nasekljanimi lešniki.
Eno vprašanje. Lahko namesto čežane (ki se mi je ne da delati) uporabim zmečkane zrele banane (ki jih imam cel kup)? Hvala! 🙂
Seveda lahko. 🙂 Banane dajo sicer bolj značilen okus, jabolka pa so bolj nevtralnega okusa. Navsezadnje bi lahko uporabila tudi malo rastlinskega mleka… Z vsako spremembo bo recept verjetno malenkost drugače izpadel, a z dobrimi in kvalitetnimi sestavinami bo sladica sigurno dobra. 🙂
Zanima me, ce bi uspeli s kombinacijo mandljeve in kokosove moke. Hvala ?
Špela, sigurno bi delovalo tudi s kokosovo in mandljevo moko. Bi pa jaz prilagodila količino sestavin. Če imaš v mislih fino mleto kokosovo moko, je dodaj bistveno manj, saj popije veliko tekočine. Da ne bi bili kolački presuhi. Po tem receptu so zelo sočni, če uporabiš drugo moko, pa je treba narediti prilagoditve, da bodo še vedno sočni.