Obožujem biskvite! V hladnejšem vremenu velikokrat takšno biskvitno pecivo jem kar za zajtrk. Ali ga pa spečem v kvadratnem pekaču in ga narezane na kocke vzamem s sabo na pot. Včasih ga celo na dopoldanskem čaju v kavarni pojem namesto priloženega belega piškota. 😀
Tako vsestransko uporaben je ta biskvit! Primeren je tudi za alergike in je popolnoma prilagodljiv. Ker se čas zorenja jabolk šele dobro začenja, sem tokrat v biskvit dodala jabolčno čežano.
Jabolčna čežana v biskvitu:
- daje sladkost, zato lahko izpusimo ali zmanjšamo količino sladila v pecivu
- deluje kot vezivo in jo uporabimo kot nadomestilo jajc v receptu
- gosta jabolčna čežana je kremasta in deluje kot maslo (lahko izpustimo ali zmanjšamo količino maščob)
BREZGREŠNI BISKVIT Z JABOLČNO ČEŽANO
(za cca 12 mini muffinov, ali za model 26×26 cm)
100g ovsene moke
30g kokosove moke
100g datljev
3 dcl jabolčne čežane
4-5 žlic riževega mleka
1/2 čajne žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
1/2 čajne žličke soda bikarbone
- Datlje namočimo v malo tople vode, da se zmehčajo, nato jih v blenderju zmeljemo v datljevo pasto. Vse sestavine dobro premešamo in prelijemo v modelčke do približno 1 cm višine in pečemo pri 180°C približno 40 minut.
- Biskvit pečemo v modelčku za muffine, ali v kvadratnem ali v tortnem modelu. Po mojih izkušnjah se biskvit najlepše speče, če ga pečemo do debeline 1,5 – 2 cm. Za bolj visok biskvit so potrebne prilagoditve recepta.
- Po želji ga okrasimo s sezonskim sadjem. Jaz sem uporabila hruške in slive. Za fiksiranje sem sadje prelila s 100% jabolčnim sokom, kateremu sem dodala agar agar. (Navodila za to so na embalaži agar agar-ja.) Za pol litra jabolčnega soka potrebujemo približno 2g (1 čajna žlička) agar agarja, ki ga vmešamo v hladni jabolčni sok. Postavimo na ogenj in mešamo, da zavre in nato še 5 minut. Počakamo, da se jabolčni sok začne strjevati, nato prelijemo čez sadje. Počakamo, da se strdi, in serviramo.
Živjo, super recept 🙂 Zanima me recept za jabolčno čežano oz. kje jo kupujete 🙂
Hvala
Živjo! 🙂 Jo kar sami naredimo iz domačih jabolk. Kmalu objavim tudi recept in postopek za odlično jabolčno čežano! 🙂
Najlepša hvala, se že veselim 😉
Zdravo!
Šele pred kratkim sem odkrila tvojo spletno stran in jo z zanimanjem pregledujem. Opazila sem, da so v skoraj vseh receptih prisotni datlji. Zanima me, ali je to zato, ker so ti preprosto všel, ali imajo tudi drugače pomembno vlogo v receptih (naprimer delujejo kot vezivo itd…) vprašam zato, ker jih sama nimam preveč rada, oziroma mi je njihov okus tako specifičen, da imam občutek da bodo sekali ven, kjerkoli jih bi pač uporabila.
Hvala za odgovor in vse lepo še naprej.
Lp
Branka
Zdravo! 🙂
Hvala za sporočilo! 🙂 V receptih se izogibam vsem vrstam predelanih sladkorjev, kvečjemu kje uporabim bolj zdrava sladila (kokosov sladkor, javorjev sirup,…), pa tudi to zmerno. Najraje sladkam s celimi živili, ki so po naravi sladkega okusa in poleg sladkorjev vsebujejo tudi vlaknine in ostala hranila, to je sadje in suho sadje. Meni datlji najbolj ustrezajo za sladkanje, zato jih toliko uporabljam. Možno jih je pa nadomestiti tudi z drugim sadjem ali suhim sadjem. Banane, jabolka, rozine, fige (če nas ne motijo koščice v figah), ipd. Datlji imajo po mojem sicer prijetno karamelast okus v sladicah, še najbolj me spominjajo na rjavi sladkor. Pa v gladko kremasto pasto se jih da zmiksat. Je pa res, da če pretiravamo in jih je v receptu preveč, lahko nadvladajo druge okuse. Če ti niso všeč, jih pa brez problema nadomestiš z drugimi opcijami. 🙂
Pozdravljena,
recept deluje odlicno, ga bom se danes preizkusila. Zanima me samo, ce bi bilo dobro da bi v pripravljeno maso vmesala koscke svezega sadja (malin, jagod)?
Sicer pa hvala za recepte ?
Lp,
Špela
Živjo,
Verjetno bi bilo v redu. Se da kar precej eksperimentirat s temi biskvitki, večinoma tudi dobro uspejo. Sporočite kako bo!
lp, Sonja
Pozdravljena.
Zanima me ali bi lahko ta biskvit uporabila za rulado ali bi se ob zvijanju lomil?
Hvala 🙂
Tamara, lahko poskusiš, a po mojem bi se lomil.