• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Sladice
  • Kosilca
  • Brezplačna delavnica
  • Tečaji

Brezgrešne sladice logo

6 September 2015

Odličen brezgrešni biskvit

Obožujem biskvite! V hladnejšem vremenu velikokrat takšno biskvitno pecivo jem kar za zajtrk. Ali ga pa spečem v kvadratnem pekaču in ga narezane na kocke vzamem s sabo na pot. Včasih ga celo na dopoldanskem čaju v kavarni pojem namesto priloženega belega piškota. 😀
Tako vsestransko uporaben je ta biskvit! Primeren je tudi za alergike in je popolnoma prilagodljiv. Ker se čas zorenja jabolk šele dobro začenja, sem tokrat v biskvit dodala jabolčno čežano.

Jabolčna čežana v biskvitu: 

  • daje sladkost, zato lahko izpusimo ali zmanjšamo količino sladila v pecivu
  • deluje kot vezivo in jo uporabimo kot nadomestilo jajc v receptu
  • gosta jabolčna čežana je kremasta in deluje kot maslo (lahko izpustimo ali zmanjšamo količino maščob)

BREZGREŠNI BISKVIT Z JABOLČNO ČEŽANO

(za cca 12 mini muffinov, ali za model 26×26 cm)

100g ovsene moke 
30g kokosove moke
100g datljev
3 dcl jabolčne čežane
4-5 žlic riževega mleka
1/2 čajne žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
1/2 čajne žličke soda bikarbone

  1. Datlje namočimo v malo tople vode, da se zmehčajo, nato jih v blenderju zmeljemo v datljevo pasto. Vse sestavine dobro premešamo in prelijemo v modelčke do približno 1 cm višine in pečemo pri 180°C približno 40 minut.
  2. Biskvit pečemo v modelčku za muffine, ali v kvadratnem ali v tortnem modelu. Po mojih izkušnjah se biskvit najlepše speče, če ga pečemo do debeline 1,5 – 2 cm. Za bolj visok biskvit so potrebne prilagoditve recepta.
  3. Po želji ga okrasimo s sezonskim sadjem. Jaz sem uporabila hruške in slive. Za fiksiranje sem sadje prelila s 100% jabolčnim sokom, kateremu sem dodala agar agar. (Navodila za to so na embalaži agar agar-ja.) Za pol litra jabolčnega soka potrebujemo približno 2g (1 čajna žlička) agar agarja, ki ga vmešamo v hladni jabolčni sok. Postavimo na ogenj in mešamo, da zavre in nato še 5 minut. Počakamo, da se jabolčni sok začne strjevati, nato prelijemo čez sadje. Počakamo, da se strdi, in serviramo.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Recepti Tagged With: biskvit, jabolčna čežana, jesen, kokosova moka

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Comments

  1. Tina says

    6 September 2015 at 20:03

    Živjo, super recept 🙂 Zanima me recept za jabolčno čežano oz. kje jo kupujete 🙂
    Hvala

    Reply
    • Sonja says

      6 September 2015 at 20:09

      Živjo! 🙂 Jo kar sami naredimo iz domačih jabolk. Kmalu objavim tudi recept in postopek za odlično jabolčno čežano! 🙂

      Reply
      • Tina says

        6 September 2015 at 20:24

        Najlepša hvala, se že veselim 😉

        Reply
  2. branka says

    20 October 2015 at 14:46

    Zdravo!
    Šele pred kratkim sem odkrila tvojo spletno stran in jo z zanimanjem pregledujem. Opazila sem, da so v skoraj vseh receptih prisotni datlji. Zanima me, ali je to zato, ker so ti preprosto všel, ali imajo tudi drugače pomembno vlogo v receptih (naprimer delujejo kot vezivo itd…) vprašam zato, ker jih sama nimam preveč rada, oziroma mi je njihov okus tako specifičen, da imam občutek da bodo sekali ven, kjerkoli jih bi pač uporabila.
    Hvala za odgovor in vse lepo še naprej.
    Lp
    Branka

    Reply
    • Sonja says

      20 October 2015 at 16:13

      Zdravo! 🙂
      Hvala za sporočilo! 🙂 V receptih se izogibam vsem vrstam predelanih sladkorjev, kvečjemu kje uporabim bolj zdrava sladila (kokosov sladkor, javorjev sirup,…), pa tudi to zmerno. Najraje sladkam s celimi živili, ki so po naravi sladkega okusa in poleg sladkorjev vsebujejo tudi vlaknine in ostala hranila, to je sadje in suho sadje. Meni datlji najbolj ustrezajo za sladkanje, zato jih toliko uporabljam. Možno jih je pa nadomestiti tudi z drugim sadjem ali suhim sadjem. Banane, jabolka, rozine, fige (če nas ne motijo koščice v figah), ipd. Datlji imajo po mojem sicer prijetno karamelast okus v sladicah, še najbolj me spominjajo na rjavi sladkor. Pa v gladko kremasto pasto se jih da zmiksat. Je pa res, da če pretiravamo in jih je v receptu preveč, lahko nadvladajo druge okuse. Če ti niso všeč, jih pa brez problema nadomestiš z drugimi opcijami. 🙂

      Reply
      • Špela says

        11 March 2017 at 13:40

        Pozdravljena,
        recept deluje odlicno, ga bom se danes preizkusila. Zanima me samo, ce bi bilo dobro da bi v pripravljeno maso vmesala koscke svezega sadja (malin, jagod)?
        Sicer pa hvala za recepte ?
        Lp,

        Špela

        Reply
        • Sonja says

          14 March 2017 at 10:48

          Živjo,
          Verjetno bi bilo v redu. Se da kar precej eksperimentirat s temi biskvitki, večinoma tudi dobro uspejo. Sporočite kako bo!
          lp, Sonja

          Reply
  3. Tamara says

    14 January 2020 at 09:39

    Pozdravljena.

    Zanima me ali bi lahko ta biskvit uporabila za rulado ali bi se ob zvijanju lomil?

    Hvala 🙂

    Reply
    • Sonja says

      14 January 2020 at 11:59

      Tamara, lahko poskusiš, a po mojem bi se lomil.

      Reply

Trackbacks

  1. Zdrava marmelada brez sladkorja | Brezgrešne sladice says:
    19 September 2015 at 20:39

    […] jo v temnem in suhem prostoru. Uporabimo jo lahko pri različnih jedeh. Pripravimo lahko tudi odličen brezgrešni biskvit in čez namažemo brezgrešno marmelado, […]

    Reply

Dodaj komentarCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Footer

Priljubljene objave

  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Koruzna zlevanka z jabolki
    Koruzna zlevanka z jabolki
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Proseni narastek z jabolki
    Proseni narastek z jabolki
  • Domače kokosovo mleko
    Domače kokosovo mleko
  • Grška pita z bučkami (Kolokithopita)
    Grška pita z bučkami (Kolokithopita)
  • Recept za brezgrešni bananin kruh in utrinki iz Fuerteventure
    Recept za brezgrešni bananin kruh in utrinki iz Fuerteventure

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2025 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme