• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti sladic
  • Brezgrešne jedi
  • Knjižica Brezgrešne jedi

Brezgrešne sladice logo

15 February 2016

Brezgrešni Rafaelo

Rafaelo sem delala že na vse možne načine, in iskreno povedano so bile vse variante izjemno dobre. Mislim, da pri rafaelu, karkoli narediš, ne moreš veliko zgrešiti. Do sedaj sem vedno delala presni rafaelo, ki pa je bil z oreščki, dokler z mamo nisva pogruntali te fantastične kokosove kreme. Tako da sedaj objavljam recept za rafaelo, ki je popolnoma prilagojen in primeren za alergike. Je brez jajc, mleka, glutena in oreščkov!

BREZGREŠNI RAFAELO BREZ OREŠČKOV

(za približno 18 kroglic)

50 g prosene moke
2,5 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
0,5 čajne žličke sušene bio limonine lupinice
125 g kokosovih kosmičev (+ kokosovi kosmiči za posip)
1-2 žlici bio kokosovega sladkorja (sladkamo po želji, lahko tudi z datlji)
* 18 lešnikov (Če nimate alergije na oreščke, v sredico Rafaelo kroglice damo lešnike.)

  1. Proseno moko vmešamo v 1 dcl riževega mleka. 1,5 dcl riževega mleka pa postavimo kuhati. Ko riževo mleko zavre, mu dolijemo še proseno moko umešano v 1 dcl riževega mleka. Dodamo limonino lupinico in kuhamo 2-3 minute.
  2. Ko je krema kuhana, dodamo kokosov sladkor (ali datljevo pasto pripravljeno iz datljev), in kokosove kosmiče. (Za bolj gladko kremo kokosove kosmiče predhodno zmeljemo v mlinčku za kavo).
  3. Kremo oblikujemo v kroglice z lešnikom v sredini, ter povaljamo v kokosovih kosmičih.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Recepti Tagged With: prosena moka, rafaelo

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Comments

  1. Nina says

    8 February 2018 at 17:03

    Zakaj je limonina lupina posušena? Ali lahko uporabim svežo? (Kako posušiti limonino lupinico?)
    Hvala, lp

    Reply
    • Sonja says

      8 February 2018 at 19:03

      Nina, seveda, lahko uporabiš tudi svežo, če imaš sveže bio limone. (Konvencionalne limone so tretirane in lupina ni užitna.) Jaz sem sicer opazila, da več okusa da posušena, verjetno, ker je lahko uporabimo količinsko več. Sušena lupinica se sicer dobi v vseh večjih supermarketih in trgovinah z zdravo prehrano. Ponavadi je na policah z začimbami ali bio prehrano.

      Reply
      • Nina says

        9 February 2018 at 22:43

        Imam domace mamine limone, itak nič špricane. Tako da so za porabiti. Bi pa rada porabila vsak koscek teh dragocenih limon in razmisljam, kako bi to naredila.

        Reply
  2. Ana says

    23 March 2018 at 19:38

    Pozdravljena, prosena moka, to verjetno ni isto kot zmleta prosena kaše, kajne? lp, Ana

    Reply
    • Sonja says

      23 March 2018 at 21:36

      Je točno to. 🙂 Kašo lahko zmeljete tudi v mlinčku za kavo. Ali pa če ti je lažje skuhati kašo in jo potem zmiksati… tako bi tudi šlo. 🙂

      Reply
      • Ana says

        24 March 2018 at 06:20

        Hvala za odgovor 🙂 Potem imam pa vse potrebne sestavine 🙂 Sem namreč iskala proseno moko po trgovinah, pa je nikjer niso imeli…

        Reply
  3. Ana says

    29 March 2018 at 16:29

    Pozdravljena, meni se je kot kaže, nekje zalomilo.Krema mi je prišla preredka, da bi z njo lahko oblikovala kroglice. Kakšna ideja, kaj bi lahko bil problem? Najlepša hvala in lep dan želim!

    Reply
    • Sonja says

      29 March 2018 at 20:24

      Če je preredko, bi jaz dodala več kokosovih kosmičev. Sicer pa sem tudi jaz skuhala bolj na mehko. Tako jih je sicer malo težje oblikovati, ampak je bolj okusno jesti mehkejše kroglice kot pretrde. Pa tudi, ko nekaj časa stojijo, se še strdijo.

      Reply
  4. Ana says

    29 March 2018 at 16:53

    Sem razmišljala, da bi mogoče mogla proseno moko kuhati dlje časa. Jaz se jo namreč kuhala samo 3 minute?

    Reply
    • Sonja says

      29 March 2018 at 20:27

      Pomembno je, da malo zavre, da začne brbotati, pa se že lahko odstavi ognja. Tudi potem, ko že odstavimo z ognja, se v bistvu še malo kuha in med ohlajanjem strjuje. Po vretju niti ni tako pomembno ali kuhamo še 3 minute ali 10 minut.

      Reply
      • Ana says

        29 March 2018 at 21:08

        Bom poskusila naslednjič tudi tako. Zdaj sem kremo rešila tako, da sem jo še naprej kuhala in mešala kar nekaj časa in potem se v bistvu je zgostila precej, tako da zdaj lahko oblikujem kroglice. Res pa pridejo ven bolj mehke, ja. Mogoče bom naslednjič kašo kar skuhala in jo spasirala. Kako pa je z namakanjem prosene kaše? Pravijo, da je dobro, da se namaka?

        Reply
        • Ana says

          29 March 2018 at 21:13

          No in ravnokar sem jo dala ven iz hladilnika in je še bolj kompaktna, tako da oblikovanje kroglic sploh ne bo problem 🙂

          Reply
  5. Andreja says

    13 February 2019 at 13:38

    Ce imam proseno kaso in bi jo zmlela,da dobim moko.Kako je pa kaj z namakanjem,cela kasa se namrec namaka,da ni grenka.Kako pa potem v tem primeru?

    Reply
    • Sonja says

      13 February 2019 at 14:20

      Andreja, lahko kašo tudi namakaš in jo skuhaš, pa potem zmiksaš. Sicer pa sveže mleta prosena moka ni grenka in jo jaz kar sama zmeljem. Za vse, ki nimate te možnosti, je najbolje, da kašo skuhate in zmiksate v multipraktiku ali blenderju. 🙂

      Reply

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2023 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme