Rafaelo sem delala že na vse možne načine, in iskreno povedano so bile vse variante izjemno dobre. Mislim, da pri rafaelu, karkoli narediš, ne moreš veliko zgrešiti. Do sedaj sem vedno delala presni rafaelo, ki pa je bil z oreščki, dokler z mamo nisva pogruntali te fantastične kokosove kreme. Tako da sedaj objavljam recept za rafaelo, ki je popolnoma prilagojen in primeren za alergike. Je brez jajc, mleka, glutena in oreščkov!
BREZGREŠNI RAFAELO BREZ OREŠČKOV
(za približno 18 kroglic)
50 g prosene moke
2,5 dcl rastlinskega mleka (uporabila sem riževo)
0,5 čajne žličke sušene bio limonine lupinice
125 g kokosovih kosmičev (+ kokosovi kosmiči za posip)
1-2 žlici bio kokosovega sladkorja (sladkamo po želji, lahko tudi z datlji)
* 18 lešnikov (Če nimate alergije na oreščke, v sredico Rafaelo kroglice damo lešnike.)
- Proseno moko vmešamo v 1 dcl riževega mleka. 1,5 dcl riževega mleka pa postavimo kuhati. Ko riževo mleko zavre, mu dolijemo še proseno moko umešano v 1 dcl riževega mleka. Dodamo limonino lupinico in kuhamo 2-3 minute.
- Ko je krema kuhana, dodamo kokosov sladkor (ali datljevo pasto pripravljeno iz datljev), in kokosove kosmiče. (Za bolj gladko kremo kokosove kosmiče predhodno zmeljemo v mlinčku za kavo).
- Kremo oblikujemo v kroglice z lešnikom v sredini, ter povaljamo v kokosovih kosmičih.
Nina says
Zakaj je limonina lupina posušena? Ali lahko uporabim svežo? (Kako posušiti limonino lupinico?)
Hvala, lp
Sonja says
Nina, seveda, lahko uporabiš tudi svežo, če imaš sveže bio limone. (Konvencionalne limone so tretirane in lupina ni užitna.) Jaz sem sicer opazila, da več okusa da posušena, verjetno, ker je lahko uporabimo količinsko več. Sušena lupinica se sicer dobi v vseh večjih supermarketih in trgovinah z zdravo prehrano. Ponavadi je na policah z začimbami ali bio prehrano.
Nina says
Imam domace mamine limone, itak nič špricane. Tako da so za porabiti. Bi pa rada porabila vsak koscek teh dragocenih limon in razmisljam, kako bi to naredila.
Ana says
Pozdravljena, prosena moka, to verjetno ni isto kot zmleta prosena kaše, kajne? lp, Ana
Sonja says
Je točno to. 🙂 Kašo lahko zmeljete tudi v mlinčku za kavo. Ali pa če ti je lažje skuhati kašo in jo potem zmiksati… tako bi tudi šlo. 🙂
Ana says
Hvala za odgovor 🙂 Potem imam pa vse potrebne sestavine 🙂 Sem namreč iskala proseno moko po trgovinah, pa je nikjer niso imeli…
Ana says
Pozdravljena, meni se je kot kaže, nekje zalomilo.Krema mi je prišla preredka, da bi z njo lahko oblikovala kroglice. Kakšna ideja, kaj bi lahko bil problem? Najlepša hvala in lep dan želim!
Sonja says
Če je preredko, bi jaz dodala več kokosovih kosmičev. Sicer pa sem tudi jaz skuhala bolj na mehko. Tako jih je sicer malo težje oblikovati, ampak je bolj okusno jesti mehkejše kroglice kot pretrde. Pa tudi, ko nekaj časa stojijo, se še strdijo.
Ana says
Sem razmišljala, da bi mogoče mogla proseno moko kuhati dlje časa. Jaz se jo namreč kuhala samo 3 minute?
Sonja says
Pomembno je, da malo zavre, da začne brbotati, pa se že lahko odstavi ognja. Tudi potem, ko že odstavimo z ognja, se v bistvu še malo kuha in med ohlajanjem strjuje. Po vretju niti ni tako pomembno ali kuhamo še 3 minute ali 10 minut.
Ana says
Bom poskusila naslednjič tudi tako. Zdaj sem kremo rešila tako, da sem jo še naprej kuhala in mešala kar nekaj časa in potem se v bistvu je zgostila precej, tako da zdaj lahko oblikujem kroglice. Res pa pridejo ven bolj mehke, ja. Mogoče bom naslednjič kašo kar skuhala in jo spasirala. Kako pa je z namakanjem prosene kaše? Pravijo, da je dobro, da se namaka?
Ana says
No in ravnokar sem jo dala ven iz hladilnika in je še bolj kompaktna, tako da oblikovanje kroglic sploh ne bo problem 🙂
Andreja says
Ce imam proseno kaso in bi jo zmlela,da dobim moko.Kako je pa kaj z namakanjem,cela kasa se namrec namaka,da ni grenka.Kako pa potem v tem primeru?
Sonja says
Andreja, lahko kašo tudi namakaš in jo skuhaš, pa potem zmiksaš. Sicer pa sveže mleta prosena moka ni grenka in jo jaz kar sama zmeljem. Za vse, ki nimate te možnosti, je najbolje, da kašo skuhate in zmiksate v multipraktiku ali blenderju. 🙂