Mislim, da je bila ena izmed prvih presnih tort, ki sem jih ustvarila že pred leti, ena varianta Nutela torte. Takrat sem šele začela preizkušati presne sladice in tista torta je bila zelo pregrešna… Dobra, ampak pregrešna. 😀 Od takrat sem recept za presno Nutello prilagodila po svoje in ponavadi je to sladica, ki jo pripravim, ko na hitro potrebujem nekaj sladkega in čokoladnega. Presno Nutelo zmešaš v multipraktiku in v 5 minutah imaš super čokoladno-lešnikovo sladico. Če imaš nekoliko več časa (in dovolj samokonotrole, da ne poješ vso kremo kar iz posode mešalnika 😀 ), lahko sestaviš tudi Nutela torto.
Presne torte žal ponavadi vsebujejo veliko dodane maščobe, še posebno tiste, ki so tako lepo kremaste, da se kar topijo v ustih. Brezgrešna Nutela torta je tudi lepo kremasta, a brez dodane kokosove maščobe ali olj. Za razliko od klasične Nutele te bo brezgrešna Nutela nasitila in že z majhnim kosom te polnovredne torte boš zadovoljila potrebo po sladkem čokoladno-lešnikovem namazu.
BREZGREŠNA PRESNA NUTELA TORTA
(za tortni model 18 cm)
Sestavine za skorjo:
200 g datljev
100 g mandljev
Sestavine za Nutela kremo:
200 g datljev
200 g lešnikov
2 jušni žlici presnega kakava v prahu
2,5 dcl vode ali rastlinskega mleka (po potrebi več)
3-4 banane
- Za skorjo v multipraktiku zmeljemo mandlje in datlje, dobljeno maso raporedimo na dno pekača. (Pekač je dobro prej namastiti ali uporabiti peki papir.)
- Za kremo prepražimo lešnike v pečici na 180 stopinj Celzija 10 minut. (Prepraženi sicer niso več presni, a so veliko bolj aromatični. Za 100% presno torto lahko ta korak izpustiš.)
- Prepražene lešnike podrgnemo med rokami, da odstranimo ovoj, in jih prestavimo v blender. Mešamo dokler se ne spremenijo v gladko lešnikovo maslo. Dodamo datlje, kakav in vodo ter mešamo dokler ne dobimo gladke kreme. Če je masa pregosta, dodamo več vode. (Ko torta nekaj časa stoji, se krema še strdi, zato ni potrebno, da je krema pretrda, lahko je bolj mazljiva.)
- Skorjo torte namažemo s tanko plastjo Nutela kreme. Banane vzdolžno prerežemo na rezine in jih položimo na plast Nutela kreme. Nato banane namažemo s tanko plastjo Nutela kreme in postopek ponovimo še 2x, tako da dobimo 3 plasti banan, zaključimo s kremo.
- Torto po vrhu okrasimo z grobo sesekljanimi lešniki. Po želji naredimo še čokoladni preliv, tako da zmešamo datlje, rastlinsko mleko in kakav. (Lahko tudi prihranimo nekaj Nutela kreme in dodamo več kakava, ter po potrebi še nekaj rastlinskega mleka.)
Eva says
Pozdravljeni, mene pa zanima kakšen multipraktik uporabljate, da je dovolj zmogljiv za mletje trdih oreščkov?
Sonja says
Eva, oreščke zmeljejo tudi manj zmogljivi aparati. Palični mešalnik s sekljalnikom, el. mlinček za kavo… Je pa potem treba sestavine mleti posamično. To torto je možno narediti s paličnim (s posodico – sekljalnikom). Kljub temu da imam visokozmogljiv blender, še vedno velikokrat uporabljam palični m. in mlincek za kavo.