• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Sladice
  • Kosilca
  • Brezplačna delavnica
  • Tečaji

Brezgrešne sladice logo

11 February 2018

Brezgrešna vroča čokolada

brezgresna vroca cokolada

Brezgrešna vroča čokolada je tista sladica, ki jo pripravim vedno, ko si zaželim nekaj toplega in čokoladnega. Velikokrat si jo privoščim zvečer, včasih celo sredi noči, ko ne morem spati… ?

Vročo čokolado sem vedno imela rada. Klasično je pripravljena z veliko sladkorja in smetane, tega pa moje telo ne prenaša najbolje… Je fino za pojesti, a mi je potem vedno slabo. Verjetno se po (predelanem) sladkorju vedno slabo počutim, ker ga že več let ne jem in moje telo sploh ni več vajeno večjih količin sladkorja.

Brezgrešna vroča čokolada je naravno sladka in vsebuje naravno prisotne maščobe, tako da lahko izpustimo tudi smetano.

Nasvet: V kuhinji imej vedno na zalogi presni kakav, datlje in kokosove kosmiče. Iz teh sestavin lahko delaš čudeže.

Priporočam, da uporabiš pravi, presni kakav. Ta je ponavadi dražji od navadnega, ampak se res splača. Presni kakav pridobivajo z mletjem celega kakavovega zrna, da dobijo kakav v prahu. Tak (presni) kakav vsebuje vse koristne snovi, o katerih govorimo, ko omenjamo kako je čokolada zdrava…

Za razliko od presnega kakava je navadni kakav (ta poceni kakav, ki se ga dobi že za en evro) že močno obdelan. Ponavadi na embalaži piše tudi, da je razmaščen. To pomeni, da so mu odvzeli kakavovo maslo. (Kakavovo maslo nam potem prodajo v kakšni drugi obliki ali v drugem izdelku…)

Navadni kakav (ta poceni kakav) je po okusu bolj grenki od presnega in se v topli tekočini tudi ne raztopi. Presni kakav ima bolj blag, prijetno grenki okus in ker naravno vsebuje tudi kakavovo maslo, se v tekočini lepo raztopi. 

Seveda lahko uporabiš tudi navadni kakav, vendar potem prilagodi količino, da vroča čokolada ne bo pregrenka. Mogoče moraš prilagoditi tudi količino datljev, da uravnaš sladkost…

Druga sestavina, ki jo imam vedno doma, so mleti kokosovi kosmiči. To je navadni kokos, ki ga poznamo že od nekdaj in so ga uporabljale že naše babice in mame za pripravo sladic iz kokosa (npr. za kokosove kocke oziroma “čupavce”).

Mleti kokos imam rada, ker ima visoko vsebnost naravno prisotnih maščobe in je vsestransko uporaben. Iz kokosovih kosmičev lahko na hitro pripravimo rastlinsko mleko. Zaradi višje vsebnosti maščob se v vroči čokoladi zelo dobro obnese kot nadomestek polnomastnega mleka ali smetane. Ne moremo ga sicer stepati v peno, vendar maščoba iz kokosa vseeno da napitku bolj poln okus. Seveda, lahko uporabiš tudi katero drugo rastlinsko mleko, bo sigurno dobro, a malenkost drugačno.

Vse te sestavine, kakav, datlji in kokos, so suhi izdelki, ki imajo daljši rok trajanja in ni bojazni, da bi se hitro pokvarile. Zato jih imamo lahko vedno na zalogi v kuhinjski omarici, da nas rešijo v kakšni krizni situaciji, ko je treba na hitro sčarati okusno sladico. ?

Brezgrešna vroča čokolada

3/4 skodelice mletih kokosovih kosmičev
2 skodelici tople vode
50 g datljev 
1 jedilna žlica presnega kakava v prahu

  1. Vodo segrejemo, vendar ne zavremo. (Kadar uporabimo toplo vodo, se maščobe iz kokosovih kosmičev bolje izločijo in s tem je mleko tudi bolj okusno.)
  2. Vodo, kokos in datlje prelijemo v blender in zmeljemo do gladkega.
  3. Ko se mleko ohladi, ga precedimo skozi gazo ali čisto kuhinjsko krpo, da odstranimo pulpo kokosovih kosmičev.
  4. Mleko nato segrejemo in vmešamo presni kakav, da dobimo vročo čokolado.
  • Skodelica je velikosti 2,5 dcl.

Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel mi lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko mi tudi pišeš na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušene sladice. ?

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Napitki, Recepti Tagged With: čokolada, kakav, kokos

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Comments

  1. Aleksandra says

    12 February 2018 at 17:32

    Pozdravljena,
    kateri datlji so ok? Hvala.

    Reply
    • Sonja says

      10 March 2018 at 13:09

      Pozdravljena, Aleksandra. Se opravičujem, ker sem spregledala vaš komentar. Datlji so v redu katerekoli vrste, samo preverite na embalaži, da nimajo dodanih kakšnih konzervansov ali glukozni sirup. Lahko uporabite medjool datlje, jaz ponavadi uporabljam kar deglet noir sorto.

      Reply
  2. Katja says

    20 November 2018 at 22:13

    Zdravo…nekaj dobrega zame in za mojo malčico. Bi pa vprašala kateri presni kakav priporočate? Kolikor sem opazila nekateri vsebujejo kalijev karbonat za uravnavanje kislosti.
    Lp
    Katja

    Reply

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2023 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme