Brezgrešna vroča čokolada je tista sladica, ki jo pripravim vedno, ko si zaželim nekaj toplega in čokoladnega. Velikokrat si jo privoščim zvečer, včasih celo sredi noči, ko ne morem spati… 😄
Vročo čokolado sem vedno imela rada. Klasično je pripravljena z veliko sladkorja in smetane, tega pa moje telo ne prenaša najbolje… Je fino za pojesti, a mi je potem vedno slabo. Verjetno se po (predelanem) sladkorju vedno slabo počutim, ker ga že več let ne jem in moje telo sploh ni več vajeno večjih količin sladkorja.
Brezgrešna vroča čokolada je naravno sladka in vsebuje naravno prisotne maščobe, tako da lahko izpustimo tudi smetano.
Nasvet: V kuhinji imej vedno na zalogi presni kakav, datlje in kokosove kosmiče. Iz teh sestavin lahko delaš čudeže.
Priporočam, da uporabiš pravi, presni kakav. Ta je ponavadi dražji od navadnega, ampak se res splača. Presni kakav pridobivajo z mletjem celega kakavovega zrna, da dobijo kakav v prahu. Tak (presni) kakav vsebuje vse koristne snovi, o katerih govorimo, ko omenjamo kako je čokolada zdrava…
Za razliko od presnega kakava je navadni kakav (ta poceni kakav, ki se ga dobi že za en evro) že močno obdelan. Ponavadi na embalaži piše tudi, da je razmaščen. To pomeni, da so mu odvzeli kakavovo maslo. (Kakavovo maslo nam potem prodajo v kakšni drugi obliki ali v drugem izdelku…)
Navadni kakav (ta poceni kakav) je po okusu bolj grenki od presnega in se v topli tekočini tudi ne raztopi. Presni kakav ima bolj blag, prijetno grenki okus in ker naravno vsebuje tudi kakavovo maslo, se v tekočini lepo raztopi.
Seveda lahko uporabiš tudi navadni kakav, vendar potem prilagodi količino, da vroča čokolada ne bo pregrenka. Mogoče moraš prilagoditi tudi količino datljev, da uravnaš sladkost…
Druga sestavina, ki jo imam vedno doma, so mleti kokosovi kosmiči. To je navadni kokos, ki ga poznamo že od nekdaj in so ga uporabljale že naše babice in mame za pripravo sladic iz kokosa (npr. za kokosove kocke oziroma “čupavce”).
Mleti kokos imam rada, ker ima visoko vsebnost naravno prisotnih maščobe in je vsestransko uporaben. Iz kokosovih kosmičev lahko na hitro pripravimo rastlinsko mleko. Zaradi višje vsebnosti maščob se v vroči čokoladi zelo dobro obnese kot nadomestek polnomastnega mleka ali smetane. Ne moremo ga sicer stepati v peno, vendar maščoba iz kokosa vseeno da napitku bolj poln okus. Seveda, lahko uporabiš tudi katero drugo rastlinsko mleko, bo sigurno dobro, a malenkost drugačno.
Vse te sestavine, kakav, datlji in kokos, so suhi izdelki, ki imajo daljši rok trajanja in ni bojazni, da bi se hitro pokvarile. Zato jih imamo lahko vedno na zalogi v kuhinjski omarici, da nas rešijo v kakšni krizni situaciji, ko je treba na hitro sčarati okusno sladico. 😉
Brezgrešna vroča čokolada
3/4 skodelice mletih kokosovih kosmičev
2 skodelici tople vode
50 g datljev
1 jedilna žlica presnega kakava v prahu
- Vodo segrejemo, vendar ne zavremo. (Kadar uporabimo toplo vodo, se maščobe iz kokosovih kosmičev bolje izločijo in s tem je mleko tudi bolj okusno.)
- Vodo, kokos in datlje prelijemo v blender in zmeljemo do gladkega.
- Ko se mleko ohladi, ga precedimo skozi gazo ali čisto kuhinjsko krpo, da odstranimo pulpo kokosovih kosmičev.
- Mleko nato segrejemo in vmešamo presni kakav, da dobimo vročo čokolado.
- Skodelica je velikosti 2,5 dcl.
Z veseljem bi slišala tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel mi lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko mi tudi pišeš na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušene sladice. 😉
Pozdravljena,
kateri datlji so ok? Hvala.
Pozdravljena, Aleksandra. Se opravičujem, ker sem spregledala vaš komentar. Datlji so v redu katerekoli vrste, samo preverite na embalaži, da nimajo dodanih kakšnih konzervansov ali glukozni sirup. Lahko uporabite medjool datlje, jaz ponavadi uporabljam kar deglet noir sorto.
Zdravo…nekaj dobrega zame in za mojo malčico. Bi pa vprašala kateri presni kakav priporočate? Kolikor sem opazila nekateri vsebujejo kalijev karbonat za uravnavanje kislosti.
Lp
Katja