
Odkar sem prvič naredila svoj jogurt imam doma svojo pravo malo tovarno jogurta. Obožujem, ko lahko sama pripravljam svoj rastlinski jogurt, pa še tako poceni je! ?
Nekoč sem pojedla ogromno jogurtov (in drugih mlečnih izdelkov). Toliko, da sem bila od njih že skorajda odvisna. Začelo se je enkrat v zadnjih razredih osnovne šole. Največ mlečnih izdelkov (predvsem jogurtov in pudingov) pa sem pojedla nekaj let kasneje, ko sem postala vegetarijanka. Zakaj sem nehala jesti mlečne izdelke in kako sem sedaj ustvarila svojo skoraj čisto pravo tovarnico jogurta, pa v nadaljevanju objave…
Ko sem v osnovni šoli imela teževa z želodcem in s prebavo, sem od zdravnice vsakič dobila strogo dieto, ki je trajala en teden ali dva. Prvih nekaj dni sem jedla samo prepečenec in indijski čaj, verjetno zato, da se je želodec pomiril. Čez nekaj dni pa sem lahko dodala še navadni jogurt. Verjetno zaradi živih kultur, probitokov, ki jih vsebuje in so koristni za prebavo. Takrat sem se navadila na jogurte in prepričana sem bila, da mi koristijo. Kasneje, ko sem postala vegetarijanka, sem pa jogurtov (in ostalih mlečnih izdelkov) pojedla še veliko več. Predvsem zato, ker sem imela takrat o brezmesni prehrani še premalo znanja, mlečni izdelki pa so me nasitili. Zakaj sem jih potem nehala jesti? Sprva je bil en razlog. – Začela sem se rediti. Ker so mlečni izdelki precej kalorični, sem jih začasno ukinila iz prehrane. Sčasoma sem se navadila na življenje brez jogurtov in sirov. Spoznala sem tudi kako zelo odvisna sem bila od mlečnih izdelkov.
Če bi mi pred leti kdo rekel, da mleko povroča odvisnost, mu ne bi verjela. Prepričana sem bila, da lahko kadarkoli in brez težav preneham jesti sir in jogurte. Vendar ni bilo tako enostavno… Ko sem jih izločila iz prehrane, sem si jih na začetku ful želela, predvsem sire. Ampak sem vztrajala in zdaj moram rečti, da mi sploh niso več dobri. Lansko poletje sem preživela v Grčiji in pred odhodom, me je malo skrbelo kako se bom izognila grškemu jogurtu in feta siru, ki ga tlačijo skorajda v vso hrano.
V Grčiji sem bila nazadnje pred 15 leti, ko še nisem bila niti vegetarijanka in takrat sem oboževala njihov grški jogurt. Da sploh ne omenjam kako sem se takrat na Santoriniju v dveh tednih počitnic zredila za 5 kg. Pojedla sem veliko grških jogurtov, ker se jih takrat pri nas še ni dobilo. Ja, tako zelo sem imela rada jogurte… ?
(Kravje) mleko in mlečni izdelki so že od nekdaj marsikje po svetu del tradicionalne prehrane. Moj namen tukaj ni da bi demonizirala katerokoli živilo. Mnenja sem, da naj vsak poskusi kaj mu najbolj ustreza. Morda poskusite za 2 tedna izločiti mlečne izdelke in videli boste kako se boste potem počutili. Tudi moja babica je skoraj vsako jed začinila s kislo smetano. ? Mislim, da je razlog za veliko mlečnih izdelkov v prehrani, vsaj v naših krajih, verjetno bil tudi ta, da nekoč niso imeli toliko hrane na voljo. Ko so jedli, pa je bilo pomembno dodati živila, ki so bila bolj kalorična.
Ne samo da mlečni izdelki spadajo med bolj kalorična živila, ne vsebujejo nobenih prehranskih vlaknin. Problem pa ni samo v količini maščob, ki jih mleko vsebuje. Če pomislimo, je kravje mleko v osnovi namenjeno teličkom. Temu, da 30-kilogramska telička čim hitreje zraste v 300 kilogramov težko kravo. Celotna molekularna sestava mleka je takšna, da podpira teličkovo rast, da ta čim hitreje, v 8 mesecih, zraste v tako veliko žival. Predpostavljamo lahko, da podobno deluje tudi na človeško telo… ?
Zadnjič sem na Youtube-u gledala en dokumentarec o različnih lepotnih idealih žensk po svetu. Na primer, v Mavretaniji veljajo najdebelejše ženske za najlepše. Da bi bile čim lepše (torej, čim bolj debele) in bi se lahko dobro poročile, jih že kot majhne deklice na silo hranijo. Trikrat lahko ugibate s čim… ? Jap! Z mlekom! ? Ne pravim, da je karkoli narobe s tem, če smo ženske bolj zaobljene in po idealih zahodne družbe mogoče kdaj celo (saj si sploh ne upam zapisati ?) “debele”. Mislim, da je za žensko celo zdravo imeti nekaj maščobe na telesu. Smer, v katero je zašla zahodna družba z ideali ženske lepote, velikokrat že vzpodbuja razne motnje hranjenja, kar je zelo narobe.
Te informacije o mleku in mlečnih izdelkih sem zapisala, ker pogosto slišim stvari kot “Pa saj sploh ne jem veliko, pa se redim…”. Mogoče ta zapis lahko koristi komu, ki se muči z odvečnimi kilogrami. Poskusite izločiti mlečne izdelke in videli boste sami.
Po drugi strani pa mleko in mlečni izdelki ponekod po svetu sploh niso pomemben del prehrane. Na primer v japonski, korejski in kitajski kuhinji skorajda ne boste zasledili mleka in mlečnih izdelkov, pa veljajo te za ene bolj zdravih kuhinj na svetu. Pa tudi, če boste pogledali, boste verjetno s težavo našli debelega Japonca ali Kitajca. Debelost pri teh narodih se je menda pojavila, ko jim je bila predstavljena zahodnjaška “fast food” prehrana. Kljub temu, da njihova tradicionalna kuhinja ne vsebuje mleka, sirov in jogurtov, nimajo nekega pomanjkanja hranil. Za zdravo črevesno floro pa poskrbijo tudi s fermentiranimi izdelki, kot so miso, tempeh, kimchi, tamari in razna fermentirana zelenjava.
Mimogrede, tudi mi imamo slovensko super hrano, našo fermentirano zelenjavo, kislo repo in kislo zelje! ? Tako da lahko tudi brez jogurtov poskrbimo za to, da je v našem črevesju vedno dovolj dobrih bakterij, ki poskrbijo za zdrav imunski sistem, za dobro prebavo in zdravo telesno težo.
Da se vrnemo še malce k našemu jogurtu… Odkar sem ga (navadni jogurt) izločila iz prehrane, praktično nisem več jedla jogurtov. Izmed rastlinskih jogurtov se je takrat v trgovinah v glavnem dobil samo sojin jogurt, ki mi ni bil preveč všeč, poleg tega so rastlinski jogurti ful dražji od navadnih. Že nekaj časa pa na internetu velikokrat videvam recepte za domače kokosove in druge rastlinske jogurte. Priprava se mi je vedno zdela preveč komplicirana, da bi poskusila tudi sama. Večina teh domačih rastlinskih jogurtov je pripravljenih s probiotičinimi kapsulami in ker bi jih morala nabaviti posebno za rastlinski jogurt, sem testiranje domače proizvodnje jogurta prelagala v prihodnost. Pred kakšnim mesecem pa sem v trgovini zagledala sojin jogurt (bil je znižan in klical je moje ime ?) in pomislila sem, da bi lahko poskusila tudi s tem razmnožiti svoje bakterije za jogurt. Poskusila sem in delovalo je! ?
Naredila sem več poizkusov. Jogurt sem delala z domačim kokosovim mlekom, ter s kupljenima sojinim in riževim mlekom. Tukaj objavljam recept za tistega, ki mi je bil najbolj všeč. Torej, za kokosov jogurt. Vse jogurte sem delala po isti recepturi kot za kokosov jogurt, tako da lahko recept komot poskusite tudi z drugim rastlinskim mlekom. Zelo dober je bil tudi iz sojinega mleka, domači sojin jogurt. Sojin jogurt je bil lepo kremasti in polnega okusa. Še najmanj mi je bil všeč iz riževega mleka. Tako prazen, vodeni, okus je imel. Tega verjetno ne bom več delala. Sojinega bom verjetno še kdaj naredila, vendar je imel ta en minus. Hitreje se je pokvaril od kokosovega jogurta in to mi ni bilo všeč. Kokosov jogurt se praktično skorajda ne more pokvariti! Včasih je dobro, da recepta na objavim takoj, ko ga preizkusim. ? Zdaj vem, da kokosov jogurt zdrži v hladilniku tudi en mesec in še dlje. (Sojin je zdržal kakšen teden.) Zaradi tega, ker je tako zelo nepokvarljiv, pa ker ima kremasti in bogati okus, je domači kokosov jogurt moj absolutni favorit.
Svoj prvi jogurt sem “cepila” (mu dodala žive kulture) s kupljenim sojinim jogurtom, vendar lahko kupite tudi kokosov jogurt ali kakšnega drugega. Pomembno je samo, da ima žive kulture! Sedaj vsakič, ko želim narediti nov jogurt, samo dodam nekaj svojega starega kokosovega jogurta k svežemu kokosovemu mleku. Tako da je moja investicija v domačo proizvodnjo jogurta na začetku bila samo en lonček sojinega jogurta, ki sem ga morala kupiti samo prvič. V prejšnji objavi sem napisala tudi recept za najcenejšo domačo pripravo kokosovega mleka. (Klikni ali poišči med recepti.) Sedaj me priprava 2 litrov domačega kokosovega jogurta verjetno stane malo manj kot 1 evro. Res se splača, pa še dober je! (Samo prodajalci ne bodo preveč veseli te objave… ?)

DOMAČI KOKOSOV JOGURT
8 dcl domačega kokosovega mleka (klikni za recept)
2 čajni žlički (5 g) želirnega sredstva agar agar*
4 jušne žlice jogurta iz trgovine z živimi kulturami (kokosov, sojin,…)
- Najprej pripravi domače kokosovo mleko. Za jogurt lahko pripraviš tudi nesladkano mleko (brez datljev), za to potrebuješ približno 1,5 skodelice kokosovih kosmičev in 4,5 skodelice vode. (Skodelica je velikosti 2,5 dcl). Vodo segrej do srednje tople in toplo vodo, skupaj s kokosovimi kosmiči, zmiksaj v blenderju. Blendaj vsaj 1-2 minuti. Nato kokosovo mleko precedi skozi gazo. (Pomagaš si lahko s cedilom, na katero namestiš čisto kuhinjsko krpo, gazo, ipd.)
- Če je kokosovo mleko še toplo, počakaj da se ohladi. Odmeri 8 dcl kokosovega mleka in vanj vmešaj 2 čajni žlički (to je približno 5 gramov) želirnega sredstva agar agar. Postavi na ogenj in kuhaj do vretja. Nato odstavi z ognja in počakaj, da se mleko ohladi do temperature 40°C. (To lahko preveriš tudi s prstom, mleko mora biti na otip mlačno.)
- Kokosovo mleko prelij v kozarec za vlaganje. (Velikosti 1 liter, ali pa uporabi več kozarcev.) Kozarec mora biti dobro očiščen, najbolje, opran v pomivalnem stroju. Dodaj 4 žlice kupljenega rastlinskega jogurta z živimi kulturami in dobro premešaj. Pokrovček samo postavi na vrh kozarca, da je jogurt zaščiten, kozarca ne zapreti. Namesto pokrovčka lahko za zaščito namestiš tudi kos blaga, ki ga pritrdiš z gumico.
- Postavi na toplo za 12-24 ur in počakaj, da se kulture v jogurtu razmnožijo. Več kot bo kultur, bolj kiselkastega okusa bo jogurt. Jogurt lahko postaviš v toplo sobo (jaz sem ga postavila v prostor, kjer smo kurili in je bilo lepo toplo). Hladneje kot je v prostoru, dalj časa bo trajalo, da se jogurt naredi.
- Pripravljen jogurt je lahko sprva podoben želeju. Takšen “želejasti” jogurt zvrnemo v blender in ga na hitro zmiksamo. Dobili bomo gosti, kremasti jogurt.
- Ko je jogurt pripravljen, ga shranjujemo v hladilniku. Kadarkoli želimo narediti več jogurta, postopek ponovimo. Uporabimo lahko stari domači jogurt.
- Agar agar lahko tudi izpustiš, vendar bo potem jogurt bolj tekoči.
Z veseljem slišim tudi od tebe! Svoje vprašanje ali misel lahko pustiš v komentarju spodaj. Lahko pa mi pišeš tudi na info@brezgresnesladice.si ali na Facebook-u. Vesela bom tudi kakšne fotografije preizkušenih brezgrešnih sladic. ?

Namesto sojinega bi za žive kulture uporabila navadni jugurt iz kravjega mleka. A bi delovalo?
Seveda. 🙂 Na isti način se dela tudi navadni jogurt. 😉 Samo mleko je treba vedno “cepiti” z živimi kulturami, ki se na toplem razmnožijo. 🙂
Če nimam agar agarja, bi veljala želatina? In pa, kaj mora konkretno pisati na embalaži jogurta, da vem da so žive kulture? Hvala!
Načeloma na embalaži piše nekaj takega kot: mlečne kulture, izbrane kulture ali jogurtove kulure. Ponavadi je tudi navedeno katere, npr. Bifidus in Lactobacillus Acidophilus. Skratka, jogurt mora vsebovati probiotike. Prepričana sem, da imajo vsi jogurti dodane jogurtove kulture, vprašanje je samo koliko žive so ostale v procesu obdelave. Glede na to koliko so mi bralci bloga pisali, da jim je domači kokosov jogurt po tem receptu uspel, mislim da imajo rastlinski jogurti, ki se dobijo pri naših prodajalcih, kar v redu vsebnost živih kultur. 🙂
Glede agarja pa, lahko ga tudi izpustiš, posebno če narediš bolj gosto mleko. Pa tudi sam po sebi se jogurt že zgosti, ko ga daš v hladilnik. Kokosovo mleko je tudi zato fajn, ker vsebuje več maščobe, ki se potem na hladnem strdi in tudi od tega je jogurt bolj kompakten. Želatine jaz ne uporabljam iz več razlogov (večinoma vsebujejo še razne dodatke, ki niso najbolj zdravi) in ne vem kako bi se obnašala v jogurtu in z blendanjem. Jogurt je možno zgostiti tudi z vlakni indijskega trpotca (psylium) ali s chia semeni. Se pa splača kdaj poskusiti kakšno zadevo z agarjem, ki je zelo fajn in vsestransko uporabni (tudi za brezgrešne marmelade). Je sicer malo dražji od želatine, vendar se ga uporabi precej manj, tako da se finančno potem tudi izide, da smo na koncu nekje na istem.
Kje kupujete agar? Se ga da mogoče kje kupiti v neko večji količini, da je potem cenejši?
Urška, agar kupujem v naši lokalni trgovini z zdravo prehrano. V takšnih posebnih trgovinah znajo imeti tudi večje količine. Se pa zelo poceni agarja ne splača kupiti, ker je ponavadi šibkejši in ga je potrebno porabiti več, tako da na koncu nismo nič prišparali. Je pa možno to mleko narediti tudi z manj agarja. Z eno žličko je tudi v redu, ali celo s pol žličke… Lahko si prilagodiš po okusu. Jaz sem opazila, da je bil bolj gosti jogurt, ko sem dodala 2 čajni žlički na 8 dcl tekočine. Z manj agarja je tudi v redu, a manj gosti.
Zdravo! Tudi meni je jogurt iz domačega kokosovega mleka uspel, malo me je motilo le, da je bil preveč trd, želatinast – verjetno od agar agarja, kajne? Sem delala po receptu.
Saša, seveda, z agarjem pride želatinast, ampak ko tak želatinasti jogurt zmiksamo v blenderju, pride lepo gosti kremasti jogurt. Mogoče si ta korak preskočila? 🙂 Sicer ga je možno narediti tudi brez agarja, pa tudi z manjšo količino agarja, a v mojih poskusih je bil s takšno količino agarja najlepši kremasto-gosti jogurt. Ga pa seveda treba zmiksati, ko enkrat nastane želatina. 🙂
Mi lahko poveste koliko je rok uporabe oz. koliko časa ga imamo lahko v hladilniku. Hvala.
Neli, kako dolgo zdrži težko povem, ker se mi še nikoli ni pokvaril. Trenutno ga imam v hladilniku že več kot en mesec in še vedno ne izgleda pokvarjen. Pri pokvarjenem se lahko tvori plesen, pa tudi drugačne barve postane. Tako se je zgodilo pri jogurtih iz sojinega mleka, ampak tale s kokosom pa izgleda da kar zdrži…
Pozdravljena,
predpostavljam, da ga lahko pripravim tudi v aparatu za pripravo jogurta. Že pred leti sem ga kupila, večkrat pripravila navadni jogurt, potem pa nekako pozabila nanj. V aparatu je jogurt pripravljen v 6ih urah.
Brigita, seveda. Pripravite ga lahko tudi v aparatu za jogurt. 🙂
Najlepša hvala. Bom poskusila. Obožujem okus kokosa, upam, da bo mi uspelo… 🙂 .
Predvidevam, da se lahko po istem postopku naredi tudi jogurt iz mleka iz indijskih oreščkov? Kako pa je s temi živimi kulturami? Lahko uporabim prah iz probiotičnih kapsul? Pred kratkim sem naredila jogurt s kokosovim mlekom ampak sem za žive kulture uporabila nesladkan sojin jogurt in moram priznati, da me malo moti grenek sojin priokus.
LP 🙂
Živjo, seveda, lahko narediš iz kateregakoli mleka. Sama še nisem poskusila z mlekom iz indijskih oreščkov, samo z mandlejivim in kokosovim, in je delovalo. Lahko poskusiš tudi s probiotičnimi kapsulami. Ali pa vzameš kakšen drug rastlinski jogurt, mogoče kokosov, če ti okus sojinega ni všeč. Sicer pa, ko delaš nov jogurt, ga lahko delaš s starim domačim jogurtom in sčasoma se okus soje tudi nekako razredči in ni več tako intenziven.
Lahko pri pripravi kokosovovega mleka uporabim tudi (grobo mleto) kokosovo moko, ki jo pri nas poznamo že dolga leta?
Milena, seveda. Točna ta je mišljena v tem receptu. 🙂
Ali je razmerje še vedno isto, če se uporabi kokosovo mleko s konzerve? (torej polnomastno recimo)
Razmerje česa misliš? Mleko : kupljen jogurt? Po mojem ja. Neko določeno količino probiotikov moraš dodati, da se proces začne. Sicer bi po mojem lahko dodala tudi manj kupljenega jogurta, bi pa potem proces verjetno dlje časa trajal. To so žive kulture, vse se da prilagoditi. 🙂 Edino, s kupljenim kokosovim mlekom iz pločevinke jaz mogoče ne bi dala agarja… Ali pa mogoče manjšo količino, ker je to že tako malo bolj gosto in ko se jogurt naredi, se še malo zgosti. Poskusi, pa boš videla kakšna gostota ti ustreza. 🙂
Živjo Sonja, pravkar delam tale jogurt ampak v pečici, tako da bo mela cel čas prižgano luč, bo to ok? In koliko čas se bo delal, prav tako 24 ur? Pa še eno vprašanje…če bi namesto agar agarja uporabila probiotične kapsule…koliko jih uporabim za količino v receptu?
Drugače je pa mleko ki sem ga naredila po tvojem receptu noroooo bdobro…pomoje bom prepričala tudi mojega dragega da ga pije?.
Hvala in bodi lepo, Beti
Živjo Beti, v pečici ga še nisem delala, je pa res vse odvisno od temperature… Jaz ga imam v toplem prostoru in ga vmes malo pogledam. Če ni dovolj kisel za moj okus, ga še malo pustim, da fermentira.
Agar agar pa ima vlogo, da jogurt zgosti. Za to, da dodamo žive kulture, je pa potreben kupljen jogurt ali probiotične kapsule. S kapsulami ga jaz še nisem probala, ker mi je enostavneje kupiti jogurt v trgovini in ga “razmnožiti”. 🙂 Agar agar pa lahko tudi izpustiš, ampak bo potem jogurt bolj tekoči. Možno ga je zgostiti tudi s chia semeni ali mogoče z vlakni indijskega trpotca, ampak tega še nisem poskusila. Z agarjem je kar fajn delovalo… 🙂
Evola končala jogurt in je ratal super. V pečici sem ga čez noč mela z prižgano lučjo ( teresa jih tako dela , ampak mi do sedaj nikoli niso ratali?) pečica je bila na 20 stopinj, zjutraj pa sembjo dala na 50 stopinj do 18 ko sem ga koncala. Skratka ful je dober?…bom probala tudi z drugimi rastlinskimi jogurti in sporočim?. Hvala in lepo bodite vsi ustvjaralci dobrot?. Lp, Beti
Zivjo, kokosov jogurt sem delala po navodilih, ga pustila 24ur na sobni temp., pa je okus se vedno tak medel, voden, premalo kisel. Bi ga morala pustiti dlje ali bolj na toplem? Hvala
Marusa, tako je. Pusti ga na sobni temperaturi dokler ne bo toliko kisel, kot ga želiš. Lahko še kakšen dan. Pa tudi v hladilniku, ko ga shranjuješ, lahko še malo zakisli.
Pozdravljeni
Jaz sem delal jogurt po receptu, vendar brez agar agarja in je jogurt se vedno bolj kot ne voden, kaj lahko naredim, da se malo bolj zgosti naslednjic? Da ga naredim z vec kokosovih kosmicev ali kako bi bilo najbolje?
Najlepsa hvala za pomoc, drugace pa kokosovo mleko je top uspelo?
Zdravo Matej, namen agarja v receptu je, da se jogurt zgosti, sicer bo bolj vodeni. Lahko narediš po postopku z agarjem, ali pa dodaš vlakna indijskega trpotca ali chia semena… v glavnem, nekaj je potrebno dodati, da je bolj gosti. Lahko pa poskusiš tudi s kokosovim mlekom iz pločevinke. Tisto mleko je že v osnovi bolj gosto in bo posledično tudi jogurt bolj gost.
Super za tale recept, hvala. Edino kar je, mi po prvem receptu za kokosovo mleko ni prišlo 8dcl? Je potrebno dati 1,5 sk kokosa in 4,5 vode?
Živjo Nina, Super, da si pisala. Ne vem kako bi napisala ta recept drugače. Pri kokosovem mleku je recept bolj ohlapen, pri jogurtu pa rabimo že bolj točne količine zaradi agarja. Pri mleku se ponavadi držim razmerja 1:3 (kokos:oreščki).
Če delaš mleko samo za ta recept… Skodelica je velikosti 2,5 dcl. To pomeni, da pri razmerju 1:3 skodelice dobiš približno 7,5 dcl mleka (malo manj, ker ga verjetno nekaj popivna kokos). Za točno 8 dcl, lahko daš malo več kokosa (1 zvrhana skodelica) in 3,5 skodelice vode… iz tega bi morala dobiti približno točno 8 dcl… ? “Približno točno”, ker je zelo težko vedeti koliko vode boš uspela iztisniti iz zmiksanega kokosa.
Sicer pa, ne glede na količino mleka, ki ga dobiš… Na embalaži agarja je med navodili vedno napisano, koliko ga moraš dodati na določeno količino tekočine. Tudi s tem si lahko pomagaš. Pa ni se treba preveč strogo držati teh receptov. ? Jaz jih poskušam čim bolj točno napisati. Je pa pri naravnih sestavinah tako, da so včasih različnih kakovosti in še drugi dejavniki so, pa niti ni toliko pomembno, da izmerite vse do pikice natančno… Lahko so manjša odstopanja, pa bo recept še vedno uspel. ?
jogurt je odlicen-odkar sem ga zacela delat-sem odvisna od njega…no sem pa po naravi improvizatorka in rada poskusam se kaj..tako sem en dan-naj povem ,da ponavadi naredim iz pol kg kokosa jogurt-no v ta jogurt sem dodala prbl 100 g indijskih–lahko tudi mandlje–okus je se boljsi..-res hvala za ta recept-Meni kupljen nikakor ni vsec-skoraj v vseh je tapioka-in noben nima okus po jogurtu-prej bi rekla po nekem desertu-tako da cista petka–lep pozdrav in res priporocam ,da ga vsi poskusite sami naresti-meni osebno je najljubsi z malinami in agavinim sirupom-Mleko ne sladkam-tako da iz njega lahko se marsikaj drugege naredim-tadziki omako..ali ga uporabim pri kaksni piti,ki vsebuje kaksno smetano-jaz dodam jogurt ipd..
Zdravo, Sonja! Hvala, hvala, hvala! Ta jogurt je top! Pa mleko tudi, ga delam že precej časa, jogurt sem pa začela pred kratkim. Cepila sem ga z Lidlovim kokosovim-navadnim jogurtom in je res bomba! Mali je alergik na kravje mleko in ker ga še dojim, sem tudi sama na mlečni dieti. Od vsega sem najbolj pogrešala jogurte in uni kupljeni so bolj podobni desertom, kot jogurtom. Pa še kup denarja stanejo, tako jogurti kot tudi vsa rastlinska mleka..sploh, če te robe porabiš toliko, kot mi 🙂
Res sem navdušena in ja, v hladilniku sem ga pustila tudi že 3 tedne-in je bil še vedno njami!
Hvaležna za znanje in ideje, ki jih deliš z nami..<3
Zdravo, zaradi alergij na mleko in jajca pri mojih dveh malčkih moram iskati vedno nove rešitve in nadomestke, katerih cene navadno segajo v nebo. Ta jogurt je res odličen – veliko boljšega okusa kot kupjeni kokosovi jogurti – in hkrati res zelo cenovno ugoden! Sonja, hvala za vse čudovite recepte!
Zdravo!
Nisem se preizkusila tega recepta, priznam, sem pa hotela samo povedati, da mi je blazno vsec stil pisanja – fletno se bere, pa tako prijazno, brez nekega vsiljevanja … Sem sla potem se malo ostale stvari brat in mi je tale stran res vsec. ? Recept bom pa absolutno preizkusila, trenutno se mi sicer prvic dela jogurt iz kravjega mleka (tako sem po nakljucju nasla ta recept), ampak sama delam tudi kefir, potem bo pa to mogoce ze malo prevec ekstrafulpolnomastnega domacega mleka … ? Tako da hvala se za ta recept!
Živijo,
Obožujem kokos in ta recept testiram čim prej! 🙂
Zanima me kateri mešalnik uporabljaš? Moj se je ravno pokvaril in iščem alternative…
Hvala in lep dan želim!
Sanja
Zdravo Sanja, sem vesela, da pride recept prav, upam tudi da je uspel. 🙂 Jaz uporabljam Omniblend, ki se dobi v Presnici. Za moje potrebe je čisto v redu.
Pozdravljena,
Odločam se o “proizvodnji” lastnega rastliskega ajdovega jogurta. S katerim jogurtom bi bilo to najboljše, da ne bi bilo potem tega priokusa? Razmišljam, da bi dodala kokosovega ali pa navadnega kravjega? Ideje, nasveti…
Hvala in pozdravček
Sanja
Zdravo! Pred kratkim sem prvič naredila kokosovo mleko in je odlično. Zdaj bi rada naredila še jogurt pa me zanima, če izpustim agar agar ali moram mleko še vseeno zavret? Hvala!
Ini zdravo! Če izpustiš agar, mleka ni potrebno segrevati, samo dodaš probiotike (jogurt) in pustiš na sobni temperaturi, da se namnožijo. Bo pa jogurt bolj tekoč, če ne dodamo gostila.
Zivjo, morda priporocas kak res gost probioricen jogurt (saj to je z živimi kulturami?), ker uporabljam rastlinski kokosov nspitek in bi zelela, da je jogurt gost. Hvala.