• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Sladice
  • Kosilca
  • Brezplačna delavnica
  • Tečaji

Brezgrešne sladice logo

24 October 2023

Fižol v kremni omaki iz buče

Te dni sem brskala po blogu in med prebiranjem vsebine sem postala kar malo nostalgična… Res da tukaj že dolgo nisem ničesar objavila, ampak to še ne pomeni, da se v svetu brezgrešnih sladic (in brezgrešno dobrih jedi) nič ne dogaja. Ravno nasprotno…

S “koronskim časom” se je nekako vse postavilo na glavo… ali pa na svoje mesto. Pri brezgrešnih sladicah sigurno drži ta drugo. Ravno ta leta, ki so bila na nek način prevzeta s toliko družbenimi pritiski, so se nekatere stvari postavile na pravo mesto.

Prvih nekaj let Brezgrešnih sladic, bi lahko rekla, da sem se še iskala… Nisem čisto točno vedela kako bolje predati to svojo strast in ljubezen do polnovredne, domače hrane iz naših vrtov… To pa, se mi zdi, da je tako pomembno, še posebej v tem času, da ohranjamo vrtove, in znamo sami pripravljat domače, polnovredne jedi.

Ena stvar, ki vem, je ta, da obožujem delati z ljudmi, in predajati svoje znanje naprej. To sem počela že, ko sem kot študentka poučevala v slikarski šoli… in zame ni lepšega občutka od tega, ko učenec postane boljši od mojstra. In, moram se pohvaliti, da se mi to vedno pogosteje dogaja tudi pri brezgrešnih sladicah… 

Udeleženke tečajev brezgrešnih sladic zdaj ustvarjajo že veliko večje “brezgrešne umetnine”, kot jaz, ki sem jih naučila teh osnov. Na to lahko rečem samo “Uau!” 

Eden takih primerov je tudi Mojčina brezgrešna tortica. Mojca je bila že na vseh tečajih brezgrešnih sladic, je pa tudi članica kluba Brezgrešno dobro, in brezgrešno kuho in peko obvlada v nulo. Iz vsega, kar se je naučila, je vzela nekaj elementov, ki so ji všeč, in nastala je ta čudovita brezgrešna tortica.

Mojca je povedala: Uspela mi je fantastična tortica. Dobra za umret. Vsi so jo pohvalili, tudi vsejedci, ki se samo čudijo, kako je možno pripraviti vrhunsko sladico iz preprostih sestavin, brezgrešno in vegansko.

Pogosto me kdo vpraša, če imam še delavnice v živo…

Delavnice v živo imajo res en tak poseben čar. Vedno sem vesela, ko vidim vaše obraze, začutim stiske vaših rok, vendar delavnic v živo ne izvajam več. Vse skupaj se je preselilo na splet. Pa ne zato, ker se ne bi želela družiti z vami, ampak zato, ker se tako lahko družimo še več, jaz pa imam tako tudi več časa za ustvarjanje novih vsebin.

Tako kot večina, sem namreč tudi jaz tistega “usodnega” leta 2020 odprla računalnik, vklopila kamero in začela kuhati v živo preko Zooma. Veliko se vas je pridružilo na teh srečanjih. Na tisoče vas je spremljalo brezgrešno kuharijo v živo preko spleta, nekateri bolj v ozadju, z mnogimi pa smo se uspeli tudi bolje spoznati in povezati. 

V tem času je nastalo ogromno vsebine, nešteto brezgrešno dobrih jedi in sladic smo pripravili skupaj. Vse skupaj pa ni ostalo pri tem…

Lanskega decembra je luč sveta ugledal prvi brezgrešni članski program, to je Klub Brezgrešno dobro. V klubu se družimo tisti, ki obožujemo brezgrešno dobro hrano, tako sladko, kakor slano. 

Imamo tudi svojo spletno knjižnico, kjer se je do zdaj nabralo že veliko brezgrešnih receptov, vsak mesec pa podelim še nekaj novih. Ta vsebina je večinoma v obliki kratkih, vnaprej posnetih video posnetkov, vsi recepti so pa tudi zapisani. Pa še eno fajn aplikacijo za telefon imamo, da imamo brezgrešne recepte na konicah svojih prstov… dobesedno. ☺️

Zelo sem hvaležna, da se je v klubu v prve pol leta zbralo že več kot 200 brezgrešnic in brezgrešnikov. Pa saj številke niso pomembne, ampak so… ker to pomeni, da ne jejo zdravo samo tisti, ki so v klubu, ampak tudi njihove družine in prijatelji, s katerimi delijo svoje brezgrešne jedi. Na koncu je to že zelo lepo število ljudi, ki zaradi tega živijo bolj zdravo.

Poleg tega so se v naši brezgrešni druščini spletla že številna prijateljstva. Vsak mesec se srečujemo v živo preko Zooma, kjer se pogovarjamo o vsem mogočem, kar zadeva zdravje… 

Od tega kako si pomagati pri želodčnih težavah, imeli smo tudi debato o presni prehrani, kjer smo delili svoje poglede, kdaj je in kdaj ni koristno jesti presno… Poleg tega pa se zavedamo tudi, da na zdravje ne vpliva samo prehrana, ampak tudi to kako razmišljamo, kako čustvujemo, kakšne podzavestne vzorce imamo, ki nam ne služijo, in kako jih odpraviti… Na teh naših spletnih srečanjih je prostor in čas, da se pogovarjamo o vseh mogočih temah, ki zanimajo nas “brezgrešnice in brezgrešnike”. 

Pa da ne bom samo govorila o tem, kako se imamo fajn… Rada bi ti pokazala tudi kakšni recepti te čakajo v klubu. ☺️ Zato tukaj s tabo delim recept za eno krasno brezgrešno kremasto omako s fižolom.

Fižol v kremni omaki iz buče

Sestavine:

  • 1 čebula
  • strok česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1/4 hokaido buče (približno 250 g)
  • 2 žlici indijskih oreščkov *
  • 1 žlica sušene jušne zelenjave
  • 4 dcl vode
  • olivno olje
  • sol
  • 250 g kuhanega fižola

Postopek:

  1. Vso zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. 
  2. Pripravimo lonec, ga postavimo na ogenj in vanj vlijemo malo olivnega olja. Olje razgrejemo in dodamo najprej čebulo in česen, in ju popražimo, da čebula postekleni. Nato dodamo papriko in bučo, ter vse skupaj pražimo še nekaj minut na zmernem ognju, da se buča zapeče in rahlo karamelizira. 
  3. Vse skupaj prelijemo z vodo. Vode naj bo ravno toliko, da je zelenjava prekrita, to bo približno 4 dcl. Dodamo indijske oreščke in sušeno jušno zelenjavo, ter vse skupaj kuhamo na zmernem ognju približno 20 minut, da se buča zmehča. 
  4. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremasto omako. Dodamo fižol in vse skupaj postavimo nazaj na ogenj, da omaka zavre. Na koncu solimo in popramo po okusu. 
  5. Jed postrežemo z rižem, lahko pa tudi s proseno ali ajdovo kašo, odlična pa je tudi s testeninami. 

* Če ne smeš oreščkov, lahko indijske oreščke zamenjaš za sončnična semena, ali pa namesto teh dodaš kokosovo mleko iz pločevinke.

Pa dober tek! ☺️
Ko jed poskusiš, bom vesela tvojega komentarja ali sporočila na info@brezgresnesladice.si

Želiš še več? Poglej tudi e-knjižico Brezgrešne jedi, kjer najdeš še več idej za brezgrešno dobra kosilca.

Vse brezgrešno dobro,
Sonja

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Filed Under: Blog, Brezgrešne jedi Tagged With: brez glutena, brezgrešno dobro, buča, jesenski recepti, vegansko kosilce

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Dodaj komentarCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Footer

Priljubljene objave

  • Koruzna zlevanka z jabolki
    Koruzna zlevanka z jabolki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Odličen brezgrešni biskvit
    Odličen brezgrešni biskvit
  • Mafini s slivami in orehi
    Mafini s slivami in orehi
  • Kaj imata skupnega riž na podplatu in hvaležnost
    Kaj imata skupnega riž na podplatu in hvaležnost
  • Orehovo-čokoladne bučne rezine
    Orehovo-čokoladne bučne rezine

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2025 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme