• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Domov
  • Recepti sladic
  • Brezgrešne jedi
  • Knjižica Brezgrešne jedi

Brezgrešne sladice logo

13 April 2021

Knjižica Brezgrešne jedi

Priznam, da si včasih rada privoščim kaj sladkega, vendar nisem največji sladkosned na svetu… Obožujem pa ustvarjanje preprostih jedi iz polnovrednih žit, sadja in zelenjave. Moj največji navdih je naš domači vrt. Obožujem domačo zelenjavo in sadje, in iz vsega tega, kar najdem na vrtu, nastanejo enkrat sladke, drugič spet slane jedi.

Pri kuhanju me je vedno najbolj zanimalo kako na zdrav način pripraviti tiste jedi, s katerimi se ljudje najpogosteje pregrešimo. Od začetka so to bile sladice, sedaj pa sem v knjižici zbrala 19 najboljših receptov brezgrešnih jedi pripravljenih iz samih polnovrednih sestavin.


Preko receptov v knjižici vam pokažem kako lahko sami na preprost način pripravimo domače polnovredne žemljice in kruhke, zelenjavne pite, testenine in zavitke, krekerje, ter sirčke, namaze in smetane.

S pripravo receptov v knjižici bomo okušali nekatere klasične prekmurske jedi, pa tudi italijanskih, grških in bolj orientalskih okusov ne manjka.

Med drugim v knjižici najdeš recepte za brezgrešno pico, prekmurske dödöle, grško zelenjavno pito in italijansko farinato. Vse to pripravljeno v brezgrešni različici: s polnovrednimi žiti in stročnicami, semeni in oreščki, z različno zelenjavo in s sadjem za bolj sladke okuse.

S pripravo receptov iz knjižice Brezgrešne jedi se boste spoznali:

  • z uporabo različnih žit in polnovrednih mok,
  • s kuhanjem “from scratch” – iz “celih” sestavin, ne da bi za to preživeli pol dneva v kuhinji,
  • z različnimi načini priprave sirčkov, skute, raznih namazov in polivk
  • s triki kako iz priljubljenih “težjih” klasičnih jedi narediti lahke jedi, ki vas bodo nasitile in se boste po njih počutili dobro
  • s pripravo rastlinskih jedi z uporabo različnih mok: priprava domačega vlečenega testa, domačih brezglutenskih testenin, palačink in različnih vrst kruhkov.

V ustvarjanju vsebine sem resnično uživala in prepričana sem, da boš v preizkušanju receptov uživala tudi ti. Verjamem, da bodo brezgrešne jedi sčasoma postale del tudi tvojega vsakdana, tako kot so postale del vsakdana mnogih udeleženk mojih spletnih tečajev in naročnic knjižice.

Recepte brezgrešnih jedi so pred izdajo knjižice preizkušale tudi udeleženke mojih spletnih tečajev, ki po enem letu še vedno (in moram rečti, da vedno bolj) kuhajo na brezgrešni način. Nekaj njihovih komentarjev o brezgrešnih jedeh lahko prebereš tukaj:

Kako naročiti knjižico Brezgrešne jedi?

Za naročilo knjižice mi napiši mail na info@brezgresnesladice.si s svojim naslovom za dostavo. Cena knjižice je 12 eur, dostava s Pošto Slovenije pa stane 3 eur. Ko prejmem tvoje naročilo, ti bom poslala podatke za vplačilo, in ko znesek poravnaš, odpošljem knjižico.

Imaš vprašanja glede receptov v knjižici? Tukaj sem zbrala nekaj najbolj pogosto zastavljenih vprašanj. Če med temi ne najdeš odgovora na svoje vprašanje, mi napiši mail na info@brezgresnesladice.si in ti bom poskušala pomagati.

Pogosto zastavljena vprašanja

Koliko brezgrešnih receptov je v knjižici?
V knjižico sem vključila 19 najboljših receptov jedi, ki jih pripravljam že leta, preizkusilo pa jih je tudi že več sto udeležencev mojih tečajev in naročnikov knjižice. Zato lahko s samozavestjo trdim, da so recepti zapisani zelo natančno, uspejo vsakomur, in so uspešnica kjerkoli in komurkoli jih boste pripravili.

Ali so recepti v knjižici veganski?
Recepti v knjižici Brezgrešne jedi so pripravljeni izključno iz rastlin in so tako popolnoma veganski.

Ali so recepti v knjižici brez glutena?
V svoji kuhinji uporabljam različne vrste žit in mok – ajdovo, koruzno, ovseno, čičerikino… V tem smislu menim, da je knjižica krasno izhodišče za vključitev teh različnih vrst žit in mok v svoj jedilnik, pa ne na dolgočasen, ampak na inovativen, malo drugačen način, kot ste ga bili morda vajeni do sedaj.
Pšenice sicer ne uporabljam, v nekaterih receptih pa uporabim starodavne vrste pšenice, kamut in piro, ki vsebujejo gluten. Večino receptov je sicer možno pripraviti tudi z brezglutensko moko. Edino pri kvašenih izdelkih bi bil potreben večji poseg v osnovni recept, vendar so takšne modifikacije receptov že del mojih delavnic, kjer vse to tudi učim… Več kot polovica receptov v knjižici pa je že v osnovi brez glutena.

Ali so recepti brez kvasa?
V knjižico sem želela vključiti čim bolj preproste recepte, zato nekatere kvašene izdelke (pico, kruhke, ipd.) nisem pripravljala z drožmi, ampak z navadnim kvasom. Te jedi je možno pripraviti tudi s pecilnim praškom, vendar imajo po mojih izkušnjah potem že drugačen okus, zato sem objavila recept s kvasom. Izkušeni v peki z drožmi, pa lahko brez problema kvas v receptih nadomestijo tudi z drožnim nastavkom.

Ali recepti vsebujejo olje?
Brezgrešne jedi (kakor tudi sladice) sledijo načelu rastlinskega prehranjevanja z nizko vsebnostjo maščob. Rafinirana olja v jedeh nadomeščam z uporabo celih živil, ki vsebujejo večji delež maščob (semena, oreščki, olive, avokado, kokos…), se pa istočasno zavedam, da je za zdravje pomembna tudi naša psiha, kako razmišljamo in kako se počutimo, in ne samo tisto, kar damo vase. Sama se nisem mogla popolnoma odreči uporabi olja pri kuhanju, ne da bi se potem počutila omejeno in pod pritiskom, v nekaterih receptih uporabljam majhno količino olivnega olja (npr. da popražim čebulo). Olje pa ni bistvena sestavina brezgrešnih jedi in se ga brez težav izpusti (npr. čebula se lahko prepraži tudi na suho ali na vodi).

Nisem tako izkušena pri pripravi jedi, ali so brezgrešne jedi zahtevne za pripravo?
Posebno pomembno mi je bilo v knjižico vključiti preproste recepte, ki bi jih znal pripraviti vsak, ne glede na svoje kuharske sposobnosti. Hkrati pa sem želela, da bi tudi tisti, ki imajo že večje kuharske spretnosti s knjižico pridobili nekaj novega znanja in nove ideje za samostojno ustvarjanje. Zato je pri nekaterih receptih poleg celotnega recepta zapisana tudi preprostejša različica. Na primer, pri zelenjavni piti lahko testo pripravimo sami in recept za testo je tudi vključen v knjižico, lahko pa uporabimo že kupljeno testo in tako olajšamo delo.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Filed Under: Blog, Druge jedi

Prejmi brezplačno e-knjižico receptov!

Reader Interactions

Dodaj komentar Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zdravo! Sem Sonja in z veseljem delim s tabo recepte okusnih in zdravih jedi, ki nas napolnijo z energijo, tako da lahko zaživimo bolj srečno in izpolnjeno življenje.

Pridruži se nam na Facebooku!

Pridruži se nam na Facebooku!
View On Airbnb★ Apartment under The Castle ★ 5min Terme Lendava

Footer

Priljubljene objave

  • Domači kokosov jogurt
    Domači kokosov jogurt
  • Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
    Hitra marmelada brez sladkorja + recept za jagodno marmelado
  • Brezgrešni marelični cmoki
    Brezgrešni marelični cmoki
  • Figova marmelada brez sladkorja
    Figova marmelada brez sladkorja
  • Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
    Ovseni kruh brez kvasa (z drožmi)
  • Knjižica Brezgrešne jedi
    Knjižica Brezgrešne jedi
  • Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom
    Prosene palačinke s karamelnim tahini prelivom

Kontakt

Društvo za zdravo in kreativno življenje
Glavna ulica 12, Dolnji Lakoš
9220 Lendava

info@brezgresnesladice.si

Avtorstvo

Avtorica receptov, fotografij in postopkov priprave brezgrešnih sladic sem Sonja Kramar. Kopiranje celotne vsebine ali njenih delov ter uporaba fotografij brez moje vednosti ni dovoljena. Če bi želeli karkoli od tega uporabiti za svoj projekt, prosim, sporočite na e-mail naslov info@brezgresnesladice.si .

Copyright © 2023 Brezgrešne sladice on the Brunch Pro Theme