Se bojiš banan? Ne mislim dobesedno, vendar a se bojiš sadja, ker vsebuje sladkor in misliš, da je to slabo zate?
Kot z vsako stvarjo, ki je povezana z našim zdravjem, je tudi s sladkorjem potrebna zmernost. Kaj to pomeni in kako lahko zmanjšaš sladkor v receptih, ti bom pokazala v nadaljevanju.
“Malo sladkorja je v redu. Moja babica in dedek sta poznala samo beli sladkor!”
Velikokrat slišim podobne argumente zakaj je beli sladkor v redu. A današnjo porabo sladkorja ne moremo primerjati s porabo sladkorja v času naših babic in dedkov. Res je, da so pred 50 leti poznali samo beli sladkor, a je bil ta težje dostopen kot danes in velikokrat je bil na mizi samo ob praznikih. Do danes se je poraba sladkorja že močno povišala. Sladkor je v večini hrane, ki jo kupimo v supermarketu. Ponavadi svojim tečajnikom pravim, da je zame 90% hrane v trgovini popolnoma neuporabne. 90% polic (če ne še več) namreč zaseda predelana hrana in ta vsebuje dodane sladkorje. Sladkor ne dodajajo samo sladkarijam in sladkim pijačam, dodajajo ga tudi slanim jedem, v krekerje, namaze, jogurte, vloženo zelenjavo, salame in druge mesnine, celo v kruh! Če se pretežno prehranjujemo iz bližnjega supermarketa, je naš vnos dodanega (belega) sladkorja lahko zelo visok, tudi če ne kupujemo in ne jemo sladkarij ali sladkih pijač.
Statistika kaže, da danes otroci do svojega 8. leta pojedo toliko sladkorja, kolikor so ga ljudje pred stoletjem pojedli v celem svojem življenju! V današnjem času je vnos sladkorja popolnoma ušel izpod nadzora…
Ni potrebno, da je naš pristop do sladkorja “vse ali nič”.
Eden od pristopov k opustitvi sladkorja je, da popolnoma opustimo vso hrano, ki vsebuje sladkorje. Vendar je med dodanimi sladkorji in naravno prisotnimi sladkorji gromozanska razlika.
Dodani sladkorji so močno predelani in oropani vse svoje hranilne vrednosti. Dvignejo naš krvni sladkor, ne da bi telesu nudili karkoli hranljivega in koristnega.
Naravno prisotni sladkorji, so sladkorji, ki so naravno prisotni v sadju in zelenjavi. Sadje in sladka zelenjava, ne samo da dajo sladkobo, ampak našemu telesu nudijo tudi vitamine, minerale, antioksidante,…
Sadje (ali sladka zelenjava, kot so korenje, rdeča pesa, buče, sladki krompir in na splošno vsa gomoljnata zelenjava) vsebuje tudi vlaknine, kar pripomore k občutku sitosti in upočasni absorpcijo sladkorja v krvni obtok. To pomeni, da lahko veliko ljudi uživa v sladkobi sadja in zelenjave, brez tega da bi to vplivalo na velike poraste in padce sladkorja v krvi.
Zato, da smo lahko zdravi fizično, duševno in čustveno, naše telo potrebuje vse okuse: grenko, kislo, trpko, slano in tudi sladko.
Tudi ODPOVEDOVANJE lahko vodi do slabega zdravja, če ga občutimo kot stres. Zato imam raje pristop DODAJANJA hranil v prehrano. Ni potrebno, da se odpovemu vsemu sladkemu na svetu. (Kakšno življenje bi to sploh bilo…?!? 😀 ) Raje spremenimo svojo prehrano in slab (dodan) sladkor zamenjajmo z naravno prisotnimi sladkorji (sadje, zelenjava). Kadar spremenimo svojo prehrano in življenjski slog, si tudi naše okušalne brbončice opomorejo, in naše zaznavanje naravne sladkobe sadja in zelenjave postane bolj intenzivno.
Zdrav pristop k sladkorju bo za vsakogar različen.
Če se iz kakršnegakoli razloga izogibaš sladkorju (diabetes, kandida,…), potem je zate bolje, da izbiraš sadje in sladko zelenjavno, ki naravno vsebuje manj sladkorja.
Ker smo si vsi različni, banana lahko slabo vpliva na nekoga, za drugega je pa lahko izjemno zdrava. Na nas je, da ugotovimo koliko sladkorja ustreza našemu telesu in življenjskemu slogu. Kakšna je tista količina (naravnega) sladkorja, od katere se še dobro počutimo, pa mora vsak ugotoviti sam zase.
Danes delim s tabo svoj priljubljen recept za čokoladno-lešnikovo “Nutella” mleko, popolnoma brez sladkorja.
Kmalu ti pa v drugem delu prispevka razkrijem natančno kako lahko sestaviš zdravo sladico popolnoma brez dodanega sladkorja ali umetnih sladil! 🙂
Klikni tukaj za recept za čokoladno-lešnikovo “Nutella” mleko.
Dodaj komentar